Filmer

Fem vinnare av Oscarsgalan

– Det är ett samarbete med bloggarna ElsaEmelieFeliciaSara –

Jag har varit så dåligt att se på Oscarsfilmer detta år. Tänker att jag får se alla i efterhand och då med facit i handen. Vem som vann och vilken som inte gjorde det. För av de som är nominerade i bästa film, har jag bara sett en enda. Katastrof! Och det är Black Panther. Men jag har sett några tidigare vinnare så tänkte gå igenom de senaste fem åren och så får vi helt enkelt vänta tills imorgon eller snarare måndag om vilken film som kommer göra dessa sällskap.

Sally Hawkins karaktär Elsa påväg till jobbet. Foto: Fox Searchlight Pictures
Sally Hawkins karaktär Elsa påväg till jobbet. Foto: Fox Searchlight Pictures 

The Shape of Water

Vinnaren från 2017. De andra nominerade var: Call Me by Your Name, Darkest Hour, Dunkirk, Get Out, Lady Bird, Phantom Thread, The Post och Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Ibland känner jag mig otroligt ensam om att tycka om The Shape of Water. Jag föll för det visuella och att en kärlekshistoria kan vara mer komplex än vad ögat kan se. Det är en saga om att finna någon. Att inte vara själv i sin ensamhet. Tycker den är vacker! Det var även den jag hejade på.

Moonlight handlar om Chiron, en pojke och hans uppväxt. Foto: Rex Features
Moonlight handlar om Chiron, en pojke och hans uppväxt. Foto: Rex Features

Moonlight

Vinnaren från 2016. De andra nominerade var: Arrival, Hidden Figures, Fences, Hacksaw Ridge, Hell or High Water, La La Land, Lion och Manchester by the Sea

Jag föll för Moonlight när jag såg den. Tycker den är väldigt fin, och bra från början till slut. Trots uppdelningen i tre berättelser. Det var också min klara favorit och jag minns verkligen hur fel det blev på Oscarsgalan när de läste upp fel film. Wow. Spänningen!

Det är en gedigen skådespelarensemble i Spotlight. Foto: Open Road Films

Spotlight

Vinnaren från 2015. De andra nominerade var: The Big Short, Brooklyn, Mad Max: Fury Road, The Martian, The Revenant, Room och Bridge of Spies

Bekännelse: Jag såg denna film i veckan. För det var den enda filmen på den här listan som jag inte hade sett tidigare. Tänker att jag skriver en recension senare, men det jag kan säga nu är att jag gillade den. Väldigt mycket. Och den lämnade ett slags tomhet när jag var klar med den. Med facit i hand, och av de jag har sett, tycker jag ändå att den var rätt vinnare.

Michael Keaton syns både i Birdman och Spotlight. Foto: Rex Features
Michael Keaton syns både i Birdman och Spotlight. Foto: Rex Features

Birdman

Vinnaren från 2014. De andra nominerade var: American Sniper, Boyhood, The Grand Budapest Hotel, The Imitation Game, Selma, The Theory of Everything och Whiplash

Birdman är en upplevelse. Hur den är gjord, kameraarbetet och redigeringen. Att allt ska vara en scen. Snacka om förarbetet till kring detta. Tyckte den var bra, och en upplevelse. Michael Keaton var perfekt för rollen. Jag har nästan sett alla från 2014, förutom två filmer, och mitt hjärta klappar ju alltid för Wes Anderson och hans film The Grand Budapest Hotel, och med det sagt tycker jag ändå att Birdman förtjänar alla priser den fått.

Solomon Northup föddes som en friman, men blev kidnappad och såld som slav. Foto: Francois Duhamel/Fox Searchlight Pictures
Solomon Northup föddes som en friman, men blev kidnappad och såld som slav. Foto: Francois Duhamel/Fox Searchlight Pictures

12 Years of Slave

Vinnaren från 2013. De andra nominerade var: American Hustle, Captain Philips, Dalls Buyers Club, Gravity, Her, Nebraska, Philomena och The Wolf of Wall Street

Fruktansvärt och brutalt. Men det är också så det ska vara när det handlar om slaveri. För det är inget vackert, och finns ingenting med det som kan göras på ett fint sätt. Det var nu några år sedan sen jag såg den men minns den som väldigt bra och samtidigt brutal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *