Filmer

Filmrecension | The Revenant

The Revenant

Regissör: Alejandro G. Iñárritu Medverkande: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy & Will Poulter Genre: Adventure, Drama & History Längd: 2 tim 36 min Premiär: 2015 Land: USA, Hong Kong & Taiwan

Handling,

Hugh Glass och hans son är med på en pälshandelsexpedition på 1820-talet. Efter ha blivit överfallen av en björn, och lämnad av de andra männen, tvingas han kämpa för sin överlevnad.

Jag tycker,

Filmen som gav Leonardo DiCaprio sin efterlängtade Oscar. Det var nu ett bra tag sen jag såg den, men bättre sent än aldrig som en brukar säga. Även om jag inte vanligtvis skriver om äldre filmer, utan brukar hålla mig till just relativt nya, så kände jag att detta fick bli ett undantag. 

”My heart bleeds. But revenge is in the creator’s hands.”

The Revenant leverar verkligen. Visserligen är den lång, men det är någonting som knappt märks. Alejandro G. Iñárritu är fantastisk på att ha den på en jämn nivå. Hans mix av snabbare tempo med långsamma scener lyfter filmen. Det ger både karaktärerna, och oss som åskådare, en möjlighet till att andas och njuta av hur vacker naturen runt omkring dem är. Det är inget konstigt att Emmanuel Lubezki vann en Oscar för bästa Cinematography. 

The Revenant

Leonardo DiCaprio fick som sagt sin Oscar för den här rollen. En roll där han tvingas utstå en hel del skit. Både fysiskt och psykiskt. Tycker han gör det jättebra. Förstår (i och med vilka andra som var nominerade) varför just han vann. Det är någonting i hans blick genom hela The Revenant som gör hans öde mer trovärdig. De andra skådespelarna gör också ett bra arbete. Speciellt Will Poulter. Tom Hardy är okej, men kanske den som är mest förutsägbar i sin roll. 

The Revenant är slående vacker. Det är också en fin berättelse om en mans hämnd. Uppskattar att Alejandro G. Iñárritu inte väljer att utmåla The Native Americans som de onda. Utan det är istället en gräns som aldrig går över. Både de och de vita männen gör hemska handlingar – vissa för pengar, andra för sin familj och heder. 

★★★★½

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.