Filmer

Filmrecension | The Shape of Water

The Shape of Water

Regissör: Guillermo del Toro Medverkande: Sally Hawkins, Octavia Spencer & Michael Shannon Genre: Adventure, Drama & Fantasy   Längd: 2 tim 3 min Premiär: 2017 Land: USA

Handling,

På ett hemligt forskarcenter under 1960-talets kalla krig förälskar sig en ensam och stum städerska i en varelse som hålls fången.

Jag tycker,

Årets första biobesök går till The Shape of Water. Guillermo del Toro gör (oftast) fantastiska filmer så om det en film jag har varit nyfiken på av de Oscarsnominerade så är det just The Shape of Water. Se honom göra en kärleksfull saga med en vacker varelse och intressanta karaktärer. Det är ju en upplevelse!

Eliza är en kvinna som har samma rutin varje dag. Vakna, koka ägg, onanera i badkaret, ge mat till grannen och sen till jobbet för att städa på ett hemligt forskarcenter. Ett liv som präglas av ensamhet. Trots att hon har en vän på jobbet och sin bästa vän som granne. När en varelse som forskarna har funnit i den djupa djungeln i Amazonas kommer till centret blir hon först nyfiken. Hon lär sig kommunicera med varelsen och de finner en kärlek gentemot varandra.

”And the tale of love and loss. And the monster, who tried to destroy it all.”

Vem är egentligen monstret? Ovan är ett utdrag från när Richard Jenkins karaktär inleder filmen med en monolog om historien vi nu ska se. Det är först och främst en vacker inledning, både det han säger och visuellt. Min första tanke var, som säkert de flesta, att varelsen är monstret. Men så fort Michael Shannon visade sig då var det rätt självklart – här har vi det verkliga monstret.

The Shape of Water

Valet att sätta The Shape of Water i tiden under kalla kriget är väldigt brilliant. Tonen och kläderna sätter verkligen bra stämning för hela filmen i sig. Om det är något som del Toro gör bra så är det just att göra en film visuellt vacker. Det känns verkligen som hans filmer är gjorda för att se på en stor duk när en kan verkligen sugas in i hans värld. Och vad är en del Toro film utan Doug Jones som spelar varelsen. Lika bra som alltid!

The Shape of Water är en vacker saga. Om kärlek, att hitta sin like, om ensamheten. Den är fylld med kompetenta skådespelare som alla levererar. Visuellt är den som kärlekspoesi för ögat. Inte så konstigt att den är nominerad till tretton Oscars. Jag rekommenderar den varmt!

★★★★½

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *