Filmer

Oscarsnomineringarna 2020 + mina tankar

Nomineringarna för Oscarsgalan släpptes i går och det är nästan svårt att missa när det sker. Men det som inte har släppts än, är mina tankar kring det. Om det är någonting som ni ser fram emot att läsa så håll i er för här kommer dem!

Men först om själva galan som sänds natten mellan 9 februari och 10 februari här i Sverige. En natt som jag inte kan se galan på grund av jobb, men att jag också är påväg till en mässa utomlands med just jobbet. Så det lär inte alls gå för mig. Inte heller att ni kommer kunna läsa mina åsikter om vinnarna, inte ens på den veckan. För brukar inte ha möjlighet att blogga under dagarna och inte heller på kvällarna. Ni får helt enkelt hålla utkik lite senare om det ens kommer upp. Eller kolla på till exempel Twitter. Där lär jag kunna kommentera i alla fall någonting.

Av de 53 filmerna som blivit nominerad har jag i skrivande stund sett 7 stycken. Det vill säga 13 %. Förhoppningsvis har den stigit en liten del innan själva galan. Håller mina egna tummar! Om en film jag har sett är nominerad kommer jag länka min recension.

The Irishman är nominerad i tio kategorier.

Bästa film

Tre av nio filmer är inte ett jättebra tillfälle att säga sin favorit. Men det är antingen Marriage Story eller Parasite som jag hejar på. Parasite sitter i samma sits som Roma gjorde förra året, och därför tror jag inte den vinner här utan istället utländska film. Vill verkligen se flera andra filmer i denna kategorin men speciellt 1917 och Once Upon a Time… in Hollywood. Såklart Joker har en chans, men då jag inte är överförtjust i den tror jag mer på 1917 faktiskt. Den som fått bäst procent på Rotten Tomatoes är dock Parasite följt av The Irishman.

Bästa regi

 • Martin Scorsese, The Irishman
 • Todd Phillips, Joker
 • Sam Mendes, 1917
 • Quentin Tarantino, Once Upon a Time… in Hollywood
 • Bong Joon Ho, Parasite

I kategorin kring regi finner vi några riktigt tungväktare i bland annat Scorsese och Tarantino. Jag tror dock på antingen Bong Joon Ho eller Sam Mendes. Kanske lite mer på Bong Joon Ho för hans Parasite.

Joker har fått flest nomineringar på 11 stycken.

Bästa kvinnliga skådespelare i huvudroll

 • Cynthia Ervio, Harriet
 • Scarlett Johansson, Marriage Story
 • Saoirse Ronan, Little Women
 • Charlize Theron, Bombshell
 • Renée Zellweger, Judy

Scarlett Johansson visade verkligen framfötterna i Marriage Story om vilken fantastisk skådespelerska hon kan vara. Saoirse Ronan ska ju vara lika bra som hon brukar vara i Little Women. Men jag tror faktiskt att Renée Zellweger kan ha en chans att vinna för hennes Judy. Hon vann i alla fall Golden Globe, men det brukar ju inte stämma överens med varandra.

Bästa manliga skådespelare i huvudroll

 • Antonio Banderas, Pain and Glory
 • Leonardo DiCaprio, Once Upon a Time… in Hollywood
 • Adam Driver, Marriage Story
 • Joaquin Phoenix, Joker
 • Jonathan Pryce, The Two Popes

Om det är något pris som Joker ska få är det väl antagligen Joaquin Phoenix som spelade bra. Men mitt hjärta säger ju fortfarande Adam Driver för hans fantastiska insats i Marriage Story. Saknar dock en eller två nominerade här, men det kommer vi till senare!

Once Upon a Time… in Hollywood är nominerad i tio kategorier.

Bästa manliga biroll

 • Tom Hanks, A Beautiful Day in the Neighborhood
 • Anthony Hopkins, The Two Popes
 • Al Pacino, The Irishman
 • Joe Pesci, The Irishman
 • Brad Pitt, Once Upon a Time… in Hollywood

Man skulle med fördel nog kunna säga att The Irishman vinner då de har två nomineringar. Två väldigt starka nomineringar med Al Pacino och Joe Pesci. Fast alla är egentligen tungväktare i denna kategorien, och speciellt när jag inte sett någon av dem än, så kan vem som helst vinna här.

Bästa kvinnliga biroll

 • Kathy Bates, Richard Jewell
 • Laura Dern, Marriage Story
 • Scarlett Johansson, Jojo Rabbit
 • Florence Pugh, Little Women
 • Margot Robbie, Bombshell

Laura Dern är helt fantastiskt i Marriage Story – som jag säger om alla i den filmen. Tror kanske att Scarlett Johansson inte vinner i huvudrollen, men kanske därför här? Tänk att vara nominerad som både huvudroll och biroll samma år och inte få någonting. Surt! Florence Pugh är ju Florence Pugh, så såklart är hon säkert också toppen i Little Women.

Marriage Story är nominerad i sex stycken kategorier.

Bästa originalmanus

Min favoritkategori oftast när det kommer till Oscarsfilmer. Är intresserad av alla dessa filmer, kanske minst på Knives Out mest för att jag tror att jag och Rian Johnson inte kommer jättebra överens. Baserat på två filmer jag sett med honom som jag tyckte var lite sisådär. Hoppas såklart på Marriage Story och Parasite och har en känsla att jag hoppas på dem två även när jag sett de andra.

Bästa manus efter förlaga

 • The Irishman
 • Jojo Rabbit
 • Joker
 • Little Women
 • The Two Popes

Inte Joker…. resten ja absolut. Utan att ha sett någon av dem. Visste nog inte att någon var från en förlaga förutom då Little Women och ja såklart Joker. Kanske någonting jag borde kolla upp och se om det är intressant.

Parasite är nominerad i sex stycken kategorier.

Bästa animerade film

 • How to Train Your Dragon: The Hidden World
 • I Lost My Body
 • Klaus
 • Missing Link
 • Toy Story 4

Klaus den stora julfilmen som alla älskade. Toy Story 4 som fortsätter starkt som de andra i filmserien. Och How to Train Your Dragon som har flera filmer som brukar vara nominerad. Eller hur? Orkar inte kolla upp det men det känns som det. Den filmen som jag vill se av dessa är faktiskt I Lost My Body. De andra känner jag inte är så viktiga för mig just nu.

Bästa utländska film

 • Corpus Christi, Polen
 • Honeyland, Nordmakedonien
 • Les Misérables, Frankrike
 • Pain and Glory, Spanien
 • Parasite, Sydkorea

Polen lyckas alltid bli nominerade. Saknar lite And then we danced som jag tyckte var superfin. Men Parasite är min klara favorit. Inte sett någon av de andra, men den är ju ändå nominerad som bästa film. Så den borde vinna. Som Roma gjorde. Eller hur?

1917 är nominerad i tio stycken kategorier.

Bästa foto

Hundra procent The Lighthouse. Även om jag kan förstå de andra nomineringarna genom att bara sett trailers och bilder från dem. Men The Lighthouse var så vacker fotat. Den förtjänar det verkligen.

Bästa produktionsdesign

 • The Irishman
 • Jojo Rabbit
 • 1917
 • Once Upon a Time… in Hollywood
 • Parasite

Det är så svårt att chansa när det kommer till vilken film som har den bästa produktionsdesignen när man inte sett dem. För filmer, regissörer och skådespelare kan man ändå ha någon form av uppfattning. Här är det så mycket svårare tycket jag. Kan tänka mig att alla i den här kategorin har lika stor chans att vinna. Men kanske 1917 eller Once Upon a Time… in Hollywood.

Little Women har blivit nominerad i sex stycken kategorier.

Bästa filmmusik

Alltså musiken i Joker är helt okej. Kanske ett av det bästa med filmen faktiskt. Kanske borde snacka skit om den hela tiden, men lite tråkigt att en film som jag tyckte var medelmåttig är den med flest nomineringar. Tråkigt att ha med The Rise of Skywalker då det har väl ändå kopplingar till originalmusiken och därför inte känns så original. Marriage Story har superbra musik som jag återupptäckte när jag lyssnade på soundtracket på Spotify.

Bästa sång

 • I Can’t Let You Throw Yourself Away, Toy Story 4
 • (I’m Gonna) Love Me Again, Rocketman
 • I’m Standing With You, Breakthrough
 • Into The Unknown, Frozen II 
 • Stand Up, Harriet

Har ju inte sett någon av dessa filmer så jag har bara lyssnat på låtarna en gång var och den jag tyckte mest om då var Stand Up som finns med i filmer Harriet. Den kändes mäktig och inte för tråkig som många låtar i filmer har en tendens att bli. Älskar att man typ slängde in en ny låt i Lejonkungen med Beyoncé för att kunna få en nominering… så fick man inte det.

Ford v Ferrari är nominerad i fyra stycken kategorier.

Är det någon film ni saknar?

Jag saknar självklart några kvinnliga regissörer i kategorin regi. Det är någonting som jag alltid kommer sakna som verkar vara svårt att få till. Speciellt när jag läste att 2019 var rekordhögt för filmer som är skapade av eller med kvinnor. Och ändå ingen? Några som hade kunnat bli nominerade är bland annat Greta Gerwig för Little Women, Lorene Scafaria för Hustlers och Lulu Wang för The Farewell.

Andra som jag saknar är The Lighthouse i flera kategorier. De fick enbart en för foto/cinematography. Vilket jag tycker är otroligt tråkigt. De hade också fantastisk musik samt Willem Dafoe och Robert Pattinson var riktigt bra i sina roller. Midsommar saknar jag också som var en riktigt bra skräckfilm. Speciellt Florence Pugh. Och nu är det då andra gången som en film av Ari Aster blir snuvad av en nominering i Oscarsgalan.

Jojo Rabbit som är bilden överst i inlägget är nominerad i sex stycken kategorier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *