Filmer

The Lighthouse | Obehaglig stämning med skådespelare i toppklass

FÖR NÄSTAN TVÅ ÅR sedan sen skrev jag att jag ser fram emot vad Robert Eggers kan leverera i framtiden. Då tipsade jag om The Witch, som är en av de bästa skräckfilmerna som kom under decenniet. I helgen såg jag hans andra långfilm, The Lighthouse, och den är lika fantastisk.

Stormande vindar, vågor som kastas mot klipporna och ljudet av fiskmåsar. Det är en isolerad miljö som vi mötas av när två fyrvaktare (Willem Dafoe och Robert Pattinson) kommer till ön. Dafoe är den äldre och bestämda sjömannen, med havet som sin kärlek och med stor vidskepelse i bagagen. Han dikterar den nya och yngre kollegan (Pattinson) som inte var förberedd på detta arbete. När en storm kommer finner de sig strandsatta på ön och den nya tillvaron som de tvingas utstå. 

Vi känner, tillsammans, med karaktärerna hur enslig och isolerad ön är. Det är inte vackert eller förskönande utan det är smutsigt och kallt. Eggers har ett imponerande sätt att skapa film. Tycker det är fantastiskt att han har gjort att den känns gammal. Inte enbart att den är svartvitt utan även kameravinklarna, kostymen och dialogerna. Willem Dafoe är lika lysande som vanligt och gör rollen perfekt. Robert Pattinson har nog inte varit bättre än här. 

“Som en mardröm som jag inte ville skulle ta slut”, sa en vän efter filmen. Tyckte det var väldigt talande för hur The Lighthouse var. Den var inte lika underhuden obehaglig som The Witch, men den var oroande och gjorde mig obekväm i vissa stunder. Trots dessa känslor ville jag inte att det skulle vara över. Samtidigt som jag inte visste vart den här filmen skulle ta mig, och hur den skulle sluta. 

Att skräckfilmen har kommit in i finrummet har varit den nya trenden för 2010-talet och fortsätter starkt med The Lighthouse. Kanske inte den typiska skräckfilmen, men att det går inte att blunda för den obehagliga stämningen som finns genom hela filmen. Från karga klippor, fåordiga dialogerna och sinnesstämningen. Jag säger som jag sa i början av 2018 med att säga att jag ser fram emot vad Eggers gör i framtiden.

Titel: The Lighthouse
Medverkande: Willem Dafoe och Robert Pattinson
Längd: 1 h 49 min
Land: USA

Regissör: Robert Eggers
Genre: Drama, Fantasy och Horror
Premiär: 2019
Bechdel test: Icke-godkänd
Mitt betyg: ★★★★

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *