Filmer

Parasite | En invasion i social status

PARASITE ÄR EN MÖRK och bisarr komedi om social status och klasskillnaderna. Skulle nog själv inte definiera den som en komedi, trots sina humoristiska inslag, för den är nästintill alltid omringad av ett mörker och det är stundtals väldigt obekvämt att titta på. 

På ena sidan stan bor familjen Park. De har gräsmatta, stora fönster och tjänstepersoner som uppvaktar dem. Alltifrån hushållerska till lärare för barnen. På den andra sidan bor Kim Ki-taek och hans familj. De bor i en smutsig källarlägenhet och har knappt några pengar. De är ständigt jakt efter pengar, arbete och wifi. Allt förändras när sonen, Ki-woo, får jobbet som studiehandledare till det äldsta barnet i familjen Park. När han får reda på att de söker en konstlärare till yngsta sonen rekommenderar han sin syster utan att berätta om deras släktskap. En efter en får familjen Kim arbete hos Park.

Bong Joon Ho har skapat en fantastisk thriller som hade kunnat utspela sig var som helst i världen. Klasskillnader finns överallt och kopplingen mellan makt, pengar och lycka finns hos varenda människa. Det är en film som kryper sakta på en. Den utgår som en lättsam film när vi får följa familjen Kim och deras knep att nästla sig in hos Park. Men allt vänder i en och samma scen och från att bara ha en obekväm underton till att vara ett konstant mörker med hög spänning och intensitet. 

Familjen Park är naiva och förstår inte deras bekvämlighet i livet. Medan familjen Kim har stora ambitioner att ta sig upp ur sin egna misär. Det är desperat handling men samtidigt ett ganska övertramp i vad som är rätt och fel. Som tjänstepersoner kommer de familjen nära och det blir en slags intimitet mellan de två familjerna. Ju närmare de kommer desto närmare deras egna mål kommer de. Det blir en invasion i social status.

Titel: Gisaengchung/Parasite
Medverkande: Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo
Längd: 2 h 12 min
Land: Sydkorea

Regissör: Bong Joon Ho
Genre: Comedy, Drama, Thriller
Premiär: 2019
Bechdel test: Godkänd
Mitt betyg: ★★★★

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.