Filmer

Filmrecension | Midsommar

Titel: Midsommar
Regissör: Ari Aster
Medverkande: Florence Pugh, Jack Reynor och Will Poulter
Genre: Drama, Horror och Mystery
Längd: 2 h 27 min
Premiär: 2019
Land: USA
Mitt betyg: ★★★★

Christian och hans två vänner har blivit inbjudna till en svensk by för att fira midsommar med deras svenska utbytesstudent vän Pelle. Deras plan är att skriva avhandlingar om kultur och traditioner samt att spana in vackra svenska tjejer. Efter en familjetragedi som berör Christians flickvän Dani bjuder han med henne på deras resa. 

Midsommarfirandet börjar med solljus som aldrig försvinner och ett varmt välkomnande av byborna. Alla är glada och trevliga med blommor i håret och det tycks vara en idyllisk plats att vistas i. När de blir mer och mer involverade i firandet inser det att det är någonting som inte stämmer och det blir bara mer och mer bisarrt. 

Midsommar är en skräckfilm som passar mig ypperligt. Det är obehagligt och en extrem obekväm stämning över tillvaron som dessa fyra amerikanska ungdomar finner sig i. Det är absolut ingen film för er som vill hoppa av rädsla och sitta bakom en kudde. Utan det är en annan typ av skräck. En där det bli bara mer och mer bisarrt och allt bara känns fel. Trots de öppna landskapet får jag en klaustrofobisk känsla. De är fast på en plats, men ändå så fria.

Det är också otroligt underhållande att se på Midsommar och tänka att i världen kanske det finns människor som tror det är så här det går till. Vi har blommor i håret, och midsommarstången är uppe. Men det är nästan där som likheterna tar slut. Det hade dock varit intressant att se hur alla bara började hoppa till Små grodorna. Det är dock inte ett vanligt midsommarfirande som de vill visa – utan kompisen Pelle och hans familj har ett eget speciellt sätt att fira i sin lilla by. Därför behöver vi inte tänka på alla faktafel som att det inte regnar en enda gång.

Christian och Dani ser någonting fasansfullt. Foto: Gabor Kotschy/A24
Christian och Dani ser någonting fasansfullt. Foto: Gabor Kotschy/A24

Filmen är inspelad i Ungern, men det ser fortfarande väldigt likt ut det svenska landskapet. Och med hjälp av timmerhusen får vi ännu mer den känslan. Allt i Midsommar känns genomtänkt. Ari Aster är inte rädd för att ge oss planteringar efter planteringar. De traditionella målningarna och en björn i en bur.

Midsommar är en intressant film som balanserar skräckelement, bisarra inslag och en hel del komik. Det är en balans som Ari Aster gör väldigt bra. Det är inte en enda gång under hela 2 timmar och 27 minuterna som jag känner mig uttråkad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.