Filmer

Yesterday | Stor besvikelse över The Beatles filmen

MINA HÖGA FÖRVÄNTNINGAR på Yesterday krossades rejält. Jag hade sett fram emot att se den för den verkar bara så himla mysig. Premissen är intressant och den bara såg gullig ut. Jack Malik försöker att bli artist, men det går inte alls bra. Få bokade spelningar och när han väl får spelningar är det bara ett fåtal i publiken. Han är redo att lägga ner. En kväll när han cyklar hem släcks hela jorden ner för några sekunder i exakt samma ögonblick som han blir påkörd av en buss. När ljuset kommer tillbaka ligger han skadad på marken och tas till sjukhus. Snart inser han att det har skett några förändringar i världen. Ingen minns The Beatles… inte heller Oasis eller Coca-Cola, men det är tydligen inte lika viktigt. Han tar sin chans och använder The Beatles egna låtar för att skapa sig ett namn.

Så en film med The Beatles som tema, en artist som vill bli någonting och en fin romans i bakgrunden. Vad kan gå fel? Jo, tydligen en hel del. För detta är ingen bra film. Jag är så ledsen att behöva säga det. För jag ville så gärna att den skulle vara bra. 

Foto av: Jonathan Prime/Universal Pictures

Det blir den vanliga premissen att kändisskap inte är allt i världen. Att det istället kan göra att man tappar en del av sig själv och den man vill vara. Vad är egentligen meningen med livet? Att sälja slut stora konserthus eller vara omringad av människor som man gillar och de som gillar en själv. Svaret är ju självklart det senare. Men vägen dit kan vara krokig. Det kommer några fina scener och visst man skrattar till ibland för det är så absurt. Som när han försöker spela Let It Be för föräldrarna och de avbryter hela tiden. 

Varför är Yesterday dålig? Jo, av flera olika anledningar. Först och främst ser den dålig ut och jag gillar inte effekterna, kamerastyrningarna eller vad de gör med den visuellt. Det är otroligt jobbigt att se vissa skådespelare som inte gör ett särskilt bra jobb. Vill helst inte behöva klanka ner på Ed Sheeran och hans skådespeleri, men hans känns som en åttondeklassare som är med i en film de gör i klassen. Tycker inte ens att Himesh Patel gör ett jättebra jobb, utan det är väl Lily James som lyser igenom då och då. På tal om Lily James karaktär, som innebär romansen i filmen. Den är inte jättebra. Det är ingenting med den som får oss att vilja se dem tillsammans. Visst, för hennes skull kanske. Men inte alls någonting med Jack som får oss att ja, han ska faktiskt få tjejen i slutet. 

Yesterday blev för mig ett platt fall. Den hade inte den magin jag ville och trodde den skulle ha. Istället sätt på valfritt album av The Beatles och lyssna och njut. 

Titel: Yesterday
Medverkande:  Himesh Patel, Lily James, Sophia Di Martino
Längd: 1 h 56 min
Land: England, Ryssland, Kina och Japan

Regissör: Danny Boyle
Genre: Comedy, Fantasy, Music 
Premiär: 2019
Bechdel test: Icke-godkänd
Mitt betyg: ★★

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.