Filmer

Marriage Story | Blandat med humor och sorg i skilsmässodrama

MARRIAGE STORY ÄR en av de bästa filmerna från 2019, utan tvekan. Det är en film som känns komplicerad och enkel på samma gång. Äkta, rått och naket. Om det är en film från året som ni ska se är det Marriage Story. Utan att ha sett alla filmer från 2019 så hoppas jag verkligen att denna vackra och sorgsna film får en huvudroll i Oscarsgalan.

Detta är en kärlekshistoria, samtidigt som det är motsatsen till kärlek. Nicole (Scarlett Johansson) är skådespelare och Charlie (Adam Driver) är teaterregissör. De har levt och arbetat tillsammans i New York med hans teater och vision. Nicole blev en del av hans liv, men blev han någonsin en del av hennes liv? När Nicole får erbjudandet att spela in en tv-serie i hennes hemstad, Los Angeles, tar hon med sig deras son Henry, och äktenskapet är över. 

Marriage Story börjar med att de berättar vad de älskar med varandra, men de vackra orden blir allt svårare att säga och har istället bytts ut mot förakt. De lovar varandra att hantera skilsmässan på ett respektfullt sätt. Att de inte ska förlora varandra eller sig själva i processen. Men vad är den andra partnern beredd på att göra för att behålla sina egna intressen? Kärleken, respekten och sympatin för varandra vittnar bort och hårdhänta advokater (spelad av Ray Liotta och Laura Dern) tar plats istället.

Jag har inte varit med om en skilsmässa, eller haft en i min närhet. Det enda jag kan tänka mig att det är svårt att behålla kärleken och respekten när olika åsikter och intressen ska hanteras. Det är nog inte heller svart och vitt, någon som har rätt eller fel. Och det är precis vad Marriage Story visar. Både Nicole och Charlie gör fel. Tar sina intressen före den andra och lyssnar inte. 

Trots det är en berättelse om uppbrott, sorg och hur kärlek blir till hat finns det fortfarande plats för humor. Det gör historien mer äkta. För det finns fortfarande glädje, skämt och någon form av kärlek mellan de två. De har älskat varandra, deras närvaro är en del av de, de har format varandra och allt detta är fortfarande relevant, trots uppbrottet. 

Både Adam Driver och Scarlett Johansson är fantastiska i sina roller. Scarlett har alltid varit en bra skådespelerska, men det är som jag har glömt bort det ett tag. Så kul att jag har återupptäckt det. Även Laura Dern och Ray Liotta är lika bra som alltid. Merritt Wever är med på ett hörn, och hon har blivit en av mina absoluta favoriter det senaste året. Hon lyckas alltid göra en roll så bra. Älskar henne!

Titel: Marriage Story
Medverkande: Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern
Längd: 2 h 16 min
Land: USA

Regissör: Noah Baumbach
Genre: Comedy, Drama, Romance
Premiär: 2019
Bechdel test: Icke-godkänd
Mitt betyg: ★★★★★

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.