Böcker

Minirecensioner | Call Me by Your Name, Den utvalde och Vi har alltid bott på slottet

Tre böcker som jag har läst under den senaste tiden men aldrig kom fram till en recension. Ska snart bli bättre på att göra större och bättre recensioner kring det jag har läst. En romantisk bok, en dystopi för unga och en gammal skräckklassiker. Verkligen en härlig variation!

Call Me by Your Name

Elios föräldrar tar varje år in en gäst i deras villa på den italienska Rivieran. Den här sommaren är inget undantag, men i år kommer Oliver. Sjuttonåriga Elio faller hårt för den sju år äldre Oliver. I takt med sommaren växer deras relation och det blir en erfarenhet de sent kommer att glömma.

Jag ville så gärna älska denna bok. För jag vet folk som blivit golvade av den och filmen. Men mitt egna intresse har varit rätt kyligt. Det är absolut en okej bok. Rätt bra ändå men den gav ingenting jag ville. Tyvärr sympatiserar jag inte med Elio och inte heller med Oliver. Deras kärlek förstod jag nog mig inte riktigt på förrän i slutet. Det var istället de sista sidorna när de träffas igen som jag ansåg att magin fanns där. Självklart kommer jag att läsa fortsättningen för på något sätt vill jag så gärna ha mer av detta även om jag inte alltid förstår varför.

Titel: Call Me by Your Name

Serie: Call Me by Your Name #1

Sidor: 270

Genre: FictionRomanceContemporary

Mitt betyg: ★★★

Författare: André Aciman

Utgiven: 2007

Format: Pocket

Land: USA

Goodreads betyg: 4.26

Den utvalde

I ett samhälle utan problem och missnöje lever Jonas. Han har precis blivit gammal nog att få ett yrke tilldelat av de äldste. Han blir den utvalde – samhällets nya minnesbevararen. Personen som får till sig alla minnen från tiden innan…

Den utvalde är en bok som jag blev totalt fängslad av. Det är något speciellt med att läsa berättelser om en värld som är så olik en egen. En värld där allt har gått fel. De har försökt sudda ut krig, svält och hat. Men med det försvann även kärlek, familj och lycka. Tyckte det var otroligt vackert och enkelt beskrivit med minnen som Jonas fick av den tidigare minnesbevararen. Samt hur Jonas fick nya insikter tack vare minnena. Hur han plötsligt fick större känslor och såg färger. Den är skriven för yngre och jag tror den passar utmärkt för att diskutera samhälle, demokrati och den fria viljan.

Titel: The Giver

Serie: The Giver #1

Sidor: 214

Genre: Ung vuxenDystopia

Mitt betyg: ★★★★★

Författare: Lois Lowry

Utgiven: 1993

Format: Inbunden

Land: USA

Goodreads betyg: 4.13

Vi har alltid bott på slottet

En gång var de sju stycken i familjen Blackwood. Men efter en dödlig dos av arsenik i sockerskålen är de bara tre kvar. Äldsta systern Constance som blev misstänkt för mordet och sedan dess aldrig lämnade slottet. Farbror Julian som överlevde giftet. Och Merricat, lillasystern som inte kom till bords den kvällen. Sex år senare är Merricat arton och gör allt för att skydda sin storasyster men vid besök av deras kusin Charles förändras allt.

Shirley Jackson är en författare jag länge har velat läsa. Speciellt efter att ha sett serien The Haunting of Hill House som är baserad på hennes bok av samma namn. Istället för den läste jag dock denna som jag också har hört mycket bra om. Den var inte lika läskig som jag förväntade mig. Det var mer av en mysterium. Vem dödade hela sin familj? Var det verkligen Constance som var misstänkt? Dock var det mycket som skedde mellan raderna, och det var nog det som var det läskiga. Det som blev osagt. Skickligt skriven och jag ser fram emot att läsa mer av Shirley Jackson.

Titel: We Have Always Lived in the Castle

Serie: –

Sidor: 175

Genre: Horror

Mitt betyg: ★★★★

Författare: Shirley Jackson

Utgiven: 1962

Format: Inbunden

Land: USA

Goodreads betyg: 3.99

2 kommentarer

  • Ida Larsson

    Jag kommer ihåg filmen till ”Den utvalde”, den släpptes 2014 och jag tyckte den var unik och intressant. Kanske ska jag läsa boken också, man får alltid lite mer information av boken. Har du sett filmen? Den är värd att se.

  • Lena

    Jag gillade Call Me By Your Name filmatiseringen men jag gillar ju både Armie och Timothee som skådespelare så det hjälpte till extra mycket. Boken hade jag lite svårare för då jag inte riktigt fastnade för författarstilen. Jag är dock nyfiken på fortsättningen men kommer nog välja bort den fysiska boken och istället lyssna på ljudboken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *