listor,  Serier

Rangordnar alla säsonger av The Wire – från sämsta till bästa

Det var under 2020 som jag äntligen tog tag och tittade på The Wire. En av de bästa serierna som gjorts och ligger i skrivande stund på plats sju av IMDb:s topplista av serierna. Den fick fem säsonger och varje säsong är otroligt bra och håller en hög standard. Därför är den sämsta säsongen (enligt mig) fortfarande mycket bättre än vissa seriers topp.

Jag har längt tänkt skriva detta inlägg. Egentligen direkt efter jag såklart serien men det blev aldrig av. När nyheten kom att Michael K. Williams hade gått bort kom såklart mina tankar tillbaka till The Wire. Även detta inlägg. För jag vill påminna er alla om denna serie – för så bra är den verkligen!

5. Säsong fem | Medians påverkan

Den femte och seriens sista säsong är tyvärr den svagaste. Men med det sagt är den fortfarande otroligt bra. Det som gör att jag tyckte minst om den femte säsongen var för den var lite rörig och många karaktärer gör tvivelaktiga beslut. Det sämsta är dock fördelningen av seriens avsnitt. Vissa delar tar alldeles för mycket uppmärksamhet och känns utdraget i jämförelse med andra som istället blir hastigt och kort.

Varje säsong har ett nytt fokusområde – eller lägger på ett ytterligare lager. I femte säsongen är det media som kommer in. Både att vi får följa journalisterna som bevakar främst polisernas arbete, men också se hur deras arbete ibland får konsekvenser. Trots att det är en svagare säsong har den fortfarande väldigt bra avsnitt och det blir ett starkt avslut på en stark serie.

» Läs min sammanfattning av femte och sista säsongen

4. Säsong tre | Politikernas maktspel

Mittensäsongen kan ibland vara sämre. När de redan har etablerat sig och gjort starka säsonger innan, och kommer ha starkare efteråt. Det är helt enkelt ett mittläge där man försöker slå sig till ro ännu mer. Detta är såklart ingen dålig säsong men det är en säsong fylld av jobbiga ögonblick. Dumma beslut som görs vilket kan är allergisk mot. Säsong tre är Hamsterdam säsongen. För er som inte sett serien säger det absolut ingenting. För att förklara lite kort testar poliserna ett nytt knep för att få slut på knarket. En av de mest berörande scenerna finns i denna säsong, och den är så bra!

Jag uppskattar dock politikernas bidrag till serien. För det är verkligen gubbarna i fina kostymer som påverkar allt. Det är gubbarna högst upp som påverkar vad som sker längre ner i samhället. Var pengar ska komma ifrån och vad de ska läggas på.

» Läs min sammanfattning av tredje säsongen

3. Säsong ett | Kriminaliteten i Baltimore

The Wire har en väldigt stark inledning. Visst, blev inte överrumplad efter första avsnittet men strax efteråt insåg jag storheten med serien. Den sätter tonen för vad vi kommer se och känslan för serien överlag. Det är en jättebra introduktion till alla karaktärer. Vi blir mest introducerade till två karaktärer, Jimmy McNulty och D’Angelo, som känns då som huvudkaraktärerna men egentligen finns det ingen huvudkaraktär utan alla är lika viktiga. Men det är ett skönt sätt att komma in i världen och se den ur två olika perspektiv direkt.

Säsongen introducerar seriens på ett väldigt bra och effektivt sätt. Jag ska dock säga att jag inte helt förstod alla hyllningar till den i de första avsnitten. Det tar en stund att komma in i den. Men så är det ofta i karaktärsdrivna serier. Vi måste lära känna de på djupet innan man helt bryr sig om de och därmed även berättelsen. Så fort vi kommer förbi cirka tre avsnitt så började jag förstå varför den anses som en av de bästa.

» Läs min sammanfattning av första säsongen

2. Säsong två | Arbetarklassen i hamnen

Om jag ska vara ärlig var jag inte helt övertygad över andra säsongen i början. För att det kändes som vi startade om allt och vi kastades in i en ny värld med nya karaktärer. Men så fort jag kom in i den växte den och blev en av mina absoluta favoriter. Det bara kändes så jobbigt att ta sig igenom samma process en gång till. Som jag precis skrev om första säsongen så behövde jag lite tid att lära känna alla karaktärer och det tog en stund innan de samlades som en grupp. Här är vi tillbaka på ruta ett med ett flertal nya karaktärer som först känns som en b-sida som aldrig hör hemma där. Men snart så kommer sammanhanget in mer och det blir en stark säsong.

Jag gillar verkligen de nya karaktärerna. De bidrar med mycket och hela tiden förstorar The Wire problemet. Det är inte ett litet problem som finns på en liten del av staden och några få människor. Det påverkar många – och det kommer från en helt annan plats från början.

» Läs min sammanfattning av andra säsongen

1. Säsong fyra | Barnen som hamnar på gatan

Den bästa säsongen, i mitt tycke, är fjärde säsongen. Innan har vi sett unga personer, både unga vuxna och tonåringar, men nu får vi även se barnen. Hur de kommer in i den här världen av droger, handel och problem med polisen och vuxna som vill använda dem. Ett nytt perspektiv som är otroligt viktigt att se. Det är både jobbigt att se hur det känns som deras väg redan är placerad framför dem, men även hoppfyllt att det går att ändra. En liten sväng kan ge en helt ny innebörd för barnen.

Det har skett stora förändringar med serien sedan den började till fjärde säsongen. Många hade nog inte klarat av pressen att fortsätta ha en hög kvalité med dessa förändringar men The Wire klarade det väldigt bra. Bara en superbra säsong!

» Läs min sammanfattning av fjärde säsongen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *