Serier

The Wire | Säsong 5

En recension av femte och sista säsongen av The Wire, innehåller spoilers!

The Wire nämns ofta när de diskuterar vilken är den bästa tv-serien. Trots det här är den lite undangömd. Kanske för det var ett tag sen den sändes och inte gjort så mycket väsen av sig i det senaste. Dock känns temat som ständigt aktuellt och stora delar kanske ännu mer det senaste året. Innan jag ska gå igenom min uppfattning om serien i sin helhet vill jag skriva mina tankar om femte och sista säsongen.

Femte säsongen är för mig den svagaste. Mest på grund att jag blir galen på vissa av huvudkaraktärerna. Utan att gå in för mycket på detalj kan vi säga att de tog rätt dåliga beslut och skapade kaos. Vilket visserligen har blivit lite av seriens mantra.

Bubbles har börjat få i ordning på sitt liv.

Poliserna och kriminaliteten i Baltimore är huvudfokusen i serien. Varje säsong får vi en djupare förståelse och fler delar dyker upp som sätts samman till ett klart pussel. Vi har sett hur politikerna arbetar och barnen i skolan som i ung ålder får lära sig gatans sätt. Vilka förväntningar de har på sig och hur de sugs in i den världen. I femte kom även medias roll med. Hur deras arbete kan ibland försvåra situationen för egen vinning. Kanske inte den mest intressanta aspekten (tyvärr) men wow vad jag blev irriterad på dem. Speciellt en karaktär, Scott Templeton, som inte är en lika bra journalist som han själv tror och vill. Istället för att göra sitt jobb fejkar han allt. Tyvärr är han inte den enda som fejkar. 

Förra säsongen avslutades med att utredningen med Marlo och de alla döda som hittades i de övergivna huset börjar ta sig. Men när staden plötsligt ligger back 50 miljoner i skolbudgeten måste andra delar av stadens delar läggas på i för att klara av budgeten. Inga övertimmar för poliserna, långa väntetider för resultaten av labb och inga bilar finns tillförfogande. Och absolut inga dyra undersökningar. Det ser ut som att Marlo och hans gäng kommer gå fria – tills McNulty och Lester bestämmer sig för att ta saken i egna händer. 

Media har kommit in som en viktig faktor i serien och i fallet kring seriemördaren som dödar de hemlösa.

Baltimore har en seriemördare som dödar hemlösa. Det är vad alla tror och plötsligt har poliserna mer utrymme inom budgeten. Men allt är fejk… det är McNulty och Lester som skapar en seriemördare genom att manipulera redan döda människor. Det är verkligen så idiotiskt och jag känner hur jag blir mer och mer galen ju mer jag ser hur de två gräver sin grav längre och längre ner. 

Allt är sammankopplat på ett eller annat sätt. Från männen (främst i alla fall) i maktpositionerna och i det politiska spelet till arbetsklassen och de hemlösa. Varje karaktär har en betydelse för helheten. Men samtidigt är de bara en av många med exakt samma liv. 

Marlo tar mer och mer plats i Baltimore och vill ha makt över allt. Både gatorna och leveransen.

Under de fem säsongerna kommer möter vi ett flertal olika personer. Poliserna som är stolta över sitt jobb, poliser som är svin, människor som försöker överleva på gatorna och lockelsen av droger, de som säljer drogerna och de som smugglar in dem i hamnen. De som kämpar tillbaka och tar från människorna som svikit dem. Alla dessa människor som vi lärt känna och älska på sitt sätt. De har ju tyvärr bara en i mängden. För i slutändan finns det alltid en ny människa med liknande liv. Det spelar nästan ingen roll hur mycket de kämpar – det är bara en cirkel som återkommer om och om igen.

The Wire är en fantastisk serie. Jag var tvungen att hålla mig för att inte se om den direkt efter sista avsnittet var klart. Kan mycket väl tänka mig att se om den, och ändå inte i en allt för lång framtid. Saknar karaktärerna redan. 

Titel: The Wire
Medverkande: Dominic West, Sonja Sohn, Lance Reddick
År: 2002 – 2008
Mitt betyg: ★★★★★

Skapare: David Simon
Genre: Crime, Drama, Thriller 
Network: HBO
IMBd betyg: 9.3/10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *