Serier

The Wire | Säsong 1

En recension av första säsongen av The Wire

The Wire är ett polisdrama från HBO som kom 2002. Den tog världen med storm och anses i dag som en av de bästa serierna. Med det sagt var det bara en fråga om när (inte om) jag skulle plocka upp den. För drygt en vecka sen tog vi fram Blu-ray boxen och satte i första skivan. Är verkligen inte besviken, möjligtvis att vi inte sett den tidigare, samtidigt som det känns som ett väldigt bra tillfälle just nu.

Det hela börjar i en rättegång där en man vid namn D’Angelo går fri efter ett vittne har ändrat sitt vittnesmål om vad hon såg. D’Angelo är systersonen till Avon Barksdale – mannen bakom droghandeln i West Baltimore och ett antal mord. Polisen Jimmy McNulty bestämmer sig för att någonting måste göras och med några fula knep lyckas han få till en utredning som leds av Cedric Daniels. Ingen på polismyndigheten vill ha fallet och de får order att göra det kort och snabbt. 

Sydnor undercover med Bubbles

Jag gillar att vi både får följa poliserna och deras arbete samtidigt som vi får följa människorna inom droghandeln. Allt från de högsta hönsen till pojkarna som arbetar på gatorna. The Wire har verkligen gett oss karaktärer med djup och bakgrundsberättelser värda att lyfta. Det är inte alltid svart och vitt, de goda mot de onda. Istället ligger den oftast på en jämn gråzon. Vem ska hejar man på? Hejar man på någon?

En sak jag gillade mest med den första säsongen av The Wire är hur äkta den känns. Flera skådespelare måste vara från Baltimore trakten med deras dialekter, det känns som människorna faktiskt snackar med varandra på korrekt sätt, polisarbetet visar sina nackdelar med mycket pappersarbete och politik. Att den är så äkta kan vi nog tacka skaparna David Simon (f.d. polisreporter i Baltimore) och Ed Burns (f.d. kriminalare). 

Droghöjdarna Avon Barksdale och Stinger Bell tillsammans med deras advokat

Detta är inte den lättaste serien att komma in i. Det är många ansikten och namn och slang som man kanske inte är vanligtvis van med. Faktum är att första avsnittet inte är så starkt. Det ger en idé om vad serien kommer handla om och känslan för den, absolut. Men kan även förstå att man lägger ner den direkt. Vilket är tråkigt. Skulle säga att det tar ungefär tre avsnitt innan du är helt inne och efter det är det bara en berg- och dalabana du inte vill ska ta slut. Tror, och hoppas, att första säsongen är den svagaste och det bara blir bättre och bättre.

Resterande innehåller spoilers!

Det är otroligt lätt att bli frustrerad över systemet. Hur alla inom polisväsendet motarbetat gruppen som leds av Daniels. Det är inte bara deras chefer utan politiker som blandar sig in. Det märks att många personer är rädda för göra rätt för de vill klättra i karriären. Egot framför samhället. Vilket vi även kan se bland de kriminella. De sviker sina vänner för att själva framstå som lojala och starka inför de högsta hönsen.

Just detta är nog anledningen till att poliserna aldrig kan vinna. Det spelar ingen roll att ett flertal åkte in i fängelse, tillsammans med Avon Barksdale. Verksamheten fortsätter ändå och poliserna som jobbat så hårt med fallet blir uppdelade och förflyttade. Flera får missar stora förändringar i karriären på grund av att de satte fallet och jobbet framför sin karriär och de högre chefernas åsikter. 

En del av polisgruppen; Herc, Sydnor, Greggs och Carver

Ser fram emot att fortsätta se The Wire. Det ska bli kul att förhoppningsvis få återse några karaktärer. Till exempel vilket val som Greggs (en av få kvinnor i serien) gör – fortsätta som polis eller inte. Hur det går med Bubbles? En missbrukare som frivillig hjälpte polisen för att sätta dit de som skadade hans vän. Hans berättelse satte sig rakt i hjärtat – hjälper till, blir äntligen fri från drogerna och hamnar i skiten ännu en gång. En annan som träffade mitt hjärta var Michael B. Jordans karaktär Wallace. Saknar han redan. Hoppas såklart få återse några av personerna som också hamnade i fängelset. Antar att Idris Elbas karaktär (Stinger Bell) är den som styr på utsidan och Avon fortsätter leda fast han sitter inne – en stund. 

Titel: The Wire
Medverkande: Dominic West, Sonja Sohn, Lance Reddick
År: 2002 – 2008
Mitt betyg: ★★★★

Skapare: David Simon
Genre: Crime, Drama, Thriller 
Network: HBO
IMBd betyg: 9.3/10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *