listor

Lucka 1: Om julstämning, maten och pyntet

Den här ultimata jullistan om julstämning, maten och pyntet har jag hittat hos Marias Memoarer. Det är första december, det är första advent och jag drar rakt igång med min halv variant av en julkalender. Där vi öppnar totalt tolv luckor. Och inte direkt öppnar utan mer att varannan dag kommer ett inlägg som förhoppningsvis skapar lite julstämning.

När åker julpyntet fram, och när städar du bort det igen?

Från första advent kommer det successivt fram. Först adventsljusstakarna för att äntligen få lite ljus i hemmet igen efter att det är mörkt så himla tidigt. Sedan kommer tomtar och annat pynt fram lite senare. Sist, men absolut inte minst kommer granen. Brukar dock ta fram den tidigare nuförtiden eftersom jag oftast inte firar hemma (utan antingen hos mina föräldrar, svärföräldrar, bror) så vill jag ändå njuta av en egen. Bort åker det oftast mitten av januari kanske. Eller början där. Eller direkt efter nyårsafton.

Hur hittar du julstämning?

Lyssnar på julmusik, kollar på en film, tar fram allt pynt och äter godis. Mer än så är det nog egentligen inte. Kanske tar en pepparkaka och dricker glögg en kväll. 

kamerarulle
Vad är det bästa med julen?

Får jag vara världens kliché och säga värmen och att familjen samlas under samma tak? Nu firar jag inte alltid med min familj, utan ibland med sambon och hans familj. Vilket är en del av min familj på ett sätt. Men ändå, att ha familjen där. Bara äta god mat, dricka gott, och bara mysa.

Din favorit av juldofter?

Julmaten som osar. Glöggen. Nybakta pepparkakor slår dock det mesta. 

Vad är ett absolut måste på ditt julbord, och vad vill du plocka bort?

Hm… jag älskar ju det mesta. Pappas Janssons frestelse är dock ett måste. Min pappa gör det bästa, men om han inte är där så är det fortfarande Jansson en stor favorit. Det som kan plockas bort är det som min familj inte har, men sambons har, nämligen Brysselkål. Som bara luktar (och smakar) fis.

Bästa julfilmen?

Finns så många bra (och så många dåliga). Gillar verkligen Fanny och Alexander, men den är inte så mysig. Gillar Love Actually väldigt mycket också. Vi ser också alltid Harry Potter i december, så den filmserien (i alla fall de första två) är väldigt juliga för mig.

Har du någonsin firar jul utomlands?

Nej, och det skulle kännas så konstigt. Eller om jag bor utomlands eller har en familjemedlem som bor utomlands kan jag väl tänka mig det. Men att åka på solsemester och fira julafton i poolen med en paraplydrink… det känns konstigt.

Har du en julkalender i år?

Nej, det har jag inte. Och jag brukar inte ha någon heller.

När handlade du/kommer du handla årets första julklapp?

Det har inte skett än, och just nu är jag fortfarande i idéstadiet. Brukar väl köpa julklappar i början på december. En gång var jag sen och fick hem sista julklappen i posten den 22 december. Det var jobbigt. Ska inte köpa så många heller så det brukar vara hyfsat lugnt. Men snart så!

Vilken jullåt tycker du om, och vilken är du trött på att höra?

Den bästa är ju hundra procent Fairytale of New York, och den jag verkligen blir trött på är Mariah Careys All I Want For Christmas Is You för den är så överspelad. Speciellt när varenda människa verkar önska den på Musikhjälpen.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *