Serier

The Wire | Säsong 2

En recension av andra säsongen av The Wire, innehåller spoilers!

Den andra säsongen av The Wire utspelar sig cirka ett halvår efter att första säsongen avslutades. När fallet var över var även teamet som vi hade lärt känna över och splittrats. McNulty som fortfarande är avskydd av sin chef hamnade där han absolut inte ville vara – marinpolis och Daniels hamnade i källaren.

Det tar en stund för mig att komma in i andra säsongen. Det känns som vi ska springa ett maraton, men istället för att fortsätta på andra milen ska vi istället springa om. Många nya karaktärer och ett helt nytt fokus gör att jag känner mig desorienterad till en början. När jag väl är inne i säsongen känns det precis som vanligt, och kanske till och med lite bättre.

Vi har inte helt lämnat Barksdale och hans gäng bakom oss och gått vidare. De är fortfarande kvar – men i bakgrunden. Avon och D’Angelo sitter i fängelse och har lämnat Stringer Bell som ansvarig ute på gatorna. Han har det kämpigt, produkten är inte bra och det är allt svårare att styra och ställa när Avon inte är närvarande. Han har dock egna planer som involverad Prop Joe, men det sker egentligen ingenting. Mer att det byggs upp drama som känns som det kommer istället komma i nästa säsong. Däremot blir det lite problematiskt när D’Angelo dör. Men det blir inga konsekvenser av detta. Det måste komma i nästa säsong. Kommer sakna D’Angelo. Först Wallace och nu D’Angelo. Undra vem man kommer gilla i tredje som kommer dö…

Istället för Barksdale och gänget är fokusen på hamnen, arbetarna och smuggling. Valchek har en personlig dispyt med hamnarbetaren och fackledaren Frank Sobotka och beordrar ett team att undersöka Sobotka. Det som börjar som ett hopplöst och tunt fall öppnar upp sig till ett riktigt fall när fjorton stycken unga kvinnor hittas döda i en container i hamnen.

Det tar dock en lång stund innan hela teamet är samlat. Vissa tillkommer till fallet rätt snabbt, medan andra (alltså McNulty) kommer in sent. Det gör det väl mer realistiskt, men också tråkigt. Att det tar en halv säsong och att vi får se McNulty bara gå runt och vara ledsen. Så inte bara att vi träffar en massa nya karaktärer som vi ska investera i så ska vi också börja om från början.

Kommer verkligen in i hamnstoryn. Främst på grund av Nicko och Ziggy. Nicko som blir involverad i smugglingen på grund av hans farbror, Frank, och får en bra relation till människorna som drar i trådarna – ”Greken” och hans högra hand Spiros. Ziggy, Franks son, har svårare att få en naturlig plats i livet. Han får jobba i hamnen, men är väldigt dålig på det. Han försöker hjälpa till med smugglingen och droghandel, det går inte alls bra. Allt han försöker sig på gör han mindre bra och Nicko är den som istället visar framfötterna och gör ett bra jobb. Jag gick från att absolut inte klara av Ziggy till att verkligen tycka synd om honom.

Det som slår hårdast med The Wire som i även såg i första säsongen, är att ingenting spelar någon roll. De låser in några människor i fängelset men droghandeln fortsätter. De mindre personerna, som Frank, Ziggy och Nicko, får konsekvenser och deras liv rasar samman medan de högst upp, Greken och Spiros kan gå vidare utan större problem.

Det känns så tungt. Varje säsong, speciellt andra, lämnar oss inte med glada miner. Även om poliserna har gjort allt de kan. Jag hoppas vi kan återse Nicko och Ziggy i tredje säsongen. Tyvärr känns deras roller redan spelade och ingenting vi kommer återgå till. Men skulle gärna vilja veta hur de går för dem. Antagligen kommer tredje fokusera på droghandeln på gatorna igen med Stringer och hans agerande – och Avon som möjligtvis kommer komma ut. Kanske att vi kommer få se Greken och Spiros då det visade sig att de är männen bakom mycket av drogerna i Baltimore och har en god relation med Prop Joe.

Om jag inte förstod det direkt efter första säsongen så börjar jag verkligen förstå varför The Wire rankas som så högt av alla tv-serier som finns där ute.

Titel: The Wire
Medverkande: Dominic West, Sonja Sohn, Lance Reddick
År: 2002 – 2008
Mitt betyg: ★★★★

Skapare: David Simon
Genre: Crime, Drama, Thriller 
Network: HBO
IMBd betyg: 9.3/10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *