Serier

The Wire | Säsong 4

En recension av fjärde säsongen av The Wire, innehåller spoilers!

Fjärde säsongen av The Wire är hittills min favorit. Det är ganska jämnt mellan fyran och tvåan, men just nu leder fyran. Det kom in nya och intressanta karaktärer som man direkt brydde sig om. De lyckas till och med fortsätta med serien på ett bra sätt när två karaktärer försvinner. Stringer Bell är död och Avon Barksdale är i fängelset. De enda som är kvar på gatorna är Bodie, Slim Charles, Prop Joe och såklart Marlo.

Marlos viktigaste spelare, Chris och Snoop, fortsätter att döda varenda en som de stöter på problem med. Men deras sätt är effektiva och ingen har hittat kropparna = inga fall för polisen. Bunk är övertygad om att en försvunnen kille är dödad och Lester fortsätter försöka sätta dit Marlo som blivit väldigt tyst i det senaste. Poliserna har problem med att hitta sina infallsvinklar på allt som sker runt omkring dem.

Gänget är fortfarande splittrat och vi kommer nog troligtvis aldrig få se de tillsammans igen. Eller? Lester och Greggs försöker jobba fallet med Marlo men stöter såklart på problem. McNulty har gått och blivit lycklig – genom att inte dricka och leva ett normalt liv med Beadie (från andra säsongen). Man blir genuin glad att se han må bra och inte längre jobba mord utan vara mer av en patrullerande polis. Herc har blivit en slags livvakt för borgmästaren Royce, men hittar sig snart tillbaka till sitt (typ) gamla jobb.

De nyaste stjärnorna är barnen. Det är alltid någonting nytt som introduceras i varje säsong. Den här gången är det skolorna och skolsystemet. Barnen som hänger på gatorna och hur livet som sker påverkar dem. Prez har blivit lärare och Bunny hamnat i en undersökning som ska undersöka våldsamma barn. In kommer ungdomarna Dukie, Randy, Michael och Namond.

Dukie blir retad. Randy ser alldeles för mycket. Michael har ett mörker bakom sig och försöker hitta sin plats och Namond har en stor press på sig – att bli som sin pappa Wee-Bay. De har det verkligen inte det lätt och jag tycker synd om varenda en av dem. Kanske mindre kärlek för Michael för vad han till slut gör.

Eftersom det handlar mycket om barnen gör det till en väldigt tung säsong. Speciellt kring hur det hela slutar. De kommer nästan ingen vart i sitt fall kring Marlo. Han kan göra precis vad han vill utan att någon lägger sig i. Vilket är lite konstigt ändå. Den enda som är lite på honom är Omar. Om de bara hade lyssnat på varandra hade poliserna lista ut ett och annat innan det var försent. Innan Randy stod själv och ingen som kunde hjälpa honom. Fortfarande ledsen när jag tänker på hur hans liv blev.

Min favoritkaraktär är Bodie. Han hade det tufft den här säsongen även om vi bara såg små glimtar av det då och då. Först ensam och ingen som backar upp honom när Marlo kommer. Sedan kommer i alla fall hans bästa vän Poot ut och han får några ljusa stunder. Gillade verkligen hans scener med McNulty. När de två stöter på varandra på restaurangen och har någon form av förståelse för varandra. Eller när de sitter på en bänk och Bodie är förbannad. Trött på hur Marlo bara dödar och dödar. Allt är bara så meningslöst. Tror Bodie är en favorit hos mig för han har alltid var okej med spelet (fast ändå inte). Han har aldrig försökt komma därifrån. Det gör ont i mig när han dog. Och för mig är det den karaktär jag har saknat mest efter hans död (har sett lite av säsong fem).

Titel: The Wire
Medverkande: Dominic West, Sonja Sohn, Lance Reddick
År: 2002 – 2008
Mitt betyg: ★★★★½

Skapare: David Simon
Genre: Crime, Drama, Thriller 
Network: HBO
IMBd betyg: 9.3/10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.