Böcker,  listor

Lära känna min bokpersona

Började lyssna på en podd, Litteräris, och såklart började från början med första avsnittet. De gjorde som en kul introduktion en lista likt Mina vänners boken man hade förr (alternativt en tag). Tyckte det var roliga frågor så kopierar den listan rakt av och här kommer mina svar!

Nämn en favoritbok

» På västfronten intet nytt av Erich Maria Remarque

En favoritbok som jag tror många som läst min blogg ett tag vet om vid det här laget. Det är en roman som handlar om första världskriget och den tyska armén. Den handlar till stor del om krigets konsekvenser och vad det gör med människorna i det.

Första stora upplevelsen?

Känner mig otroligt blank här. Vad är min första stora upplevelse när det kommer till böcker? Jag har alltid älskat att gå till biblioteket och lånade gärna flera böcker varje gång. Även när jag var liten. Lånade även om samma böcker flera gånger. Vet inte hur många gånger jag har läst Alex Dogboy av Monica Zak när jag gick i mellanstadiet. Så det är möjligtvis en stor upplevelse. Den boken och det lilla biblioteket som fanns i anslutning till skolan.

Tänker också att första gången jag läste Sagan om Ringen-böckerna var för mig en stor upplevelse. Hur jag som ganska liten, gick i mellanstadiet, klarade av att läsa en sån svår bok. Ni kanske inte håller med om det är en svår bok. Men jag tycker nog ändå det. Otroligt långa miljöbeskrivningar, flera karaktärer och extremt lång. Att inte jag, runt 11 år, tappade fokus totalt är ju otroligt. Att jag ens gjorde det.

Om du var en bok, vilken hade du varit och varför?

» Stolthet och fördom av Jane Austen

Kan jag komma med ett tråkigare svar? Troligtvis inte. Det här är en otroligt svår fråga. Hur är jag som person, och hur kan mina egenskaper ens likna en boks egenskaper? Försökte tänka snarare vad jag tycker om. Jag gillar klassiker – det är en klassiker. Den är också fylld av vänskapsrelationer, kärleksintressen och en stor kommentar på vad som förväntades av en som kvinna då. Allt sånt tycker jag om att läsa. Sedan älskar jag Elizabeth Bennet och jag önskade att vi var liknande. Men vet inte om vi är så lika egentligen. Kan väl få önska mig?

Jane Austen Pride & Prejudice

Vilken bok ångrar du att du har läst?

Jag är dålig på att lägga ifrån mig böcker som jag tycker är mindre bra eller rent ut sagt dåliga. Istället trycker jag mig igenom det. Men jag ska verkligen bli bättre på det. Därför har jag en rätt många böcker som jag ångrar i efterhand. Bland annat:

» Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart

Inte bara för jag har läst den utan för jag har läst den två gånger. Snacka om idioti från min sida. Gillade den inte alls, tänkte att den borde ha något med tanke på hur många som pratade om den och hyllade den. Läste den igen tillsammans med några vänner (som gillade den) och tyckte nog ännu mindre om den. Förutsägbar, tråkig och avskydde hur den var skriven.

» Harry Potter and the Cursed Child: Parts One and Two av J. K. Rowling

Så besviken! Gillar ju Harry Potter. Möjligtvis inte lika mycket som alla andra och gillar egentligen mer filmerna än böckerna. Oavsett så ville jag såklart gilla denna. Men nej. Tyckte att charmen med karaktärerna försvann. Gillade inte alls grejen i sin helhet och blev förbannad på Hermiones karaktär och kände väl att den förstördes.

» Gömda: en sann historia av Liza Marklund

Inte bara att det är en dålig bok. Det är inte ens en sann historia. Den är baserad på en sann historia och vissa aspekter har ändrats för att vi ska tycka och känna annorlunda. Förstår absolut att man ändrar vissa saker för att det kanske ska passa det litterära och skapa en större kontrast till de olika personerna i böckerna. Däremot görs vissa förändringar en helt ny mening.

Vilken bok har du läst flest gånger?

Nu chansar jag hejvilt med vilken bok jag har läst flest gånger. Har några andra böcker som kanske ligger i toppen tillsammans med Mina hemligheter och det är första boken i Sagan om Isfolket av Margit Sandemo och någon bok jag älskade som barn och ung tonåring som Under ytan av Cecilia Lidbeck och Sanningen om Juliet av Lee Weatherly.

» Mina hemligheter av Sophie Kinsella

Tycker ju så mycket om Mina hemligheter. Gillar verkligen hur den har fått mig att skratta rakt ut och förälskat mig i kärleken mellan de två. En romcom fast i bokform.

Vilken typ av böcker läser du aldrig?

Ska ju aldrig säga aldrig. Men jag läser aldrig självhjälpsböcker till exempel. Läser alldeles för sällan biografier. Fast jag kanske borde. Om jag själv fick välja (vilket jag egentligen får) skulle jag aldrig plocka upp en deckare. Men jag försöker ju läsa böckerna i årets bok och tyvärr är det majoriteten deckare. Kanske får hitta en ny läsutmaning, t.ex. Augustpriset. Är det mindre deckare där…?

Vilken eller vilka är dina favoritförfattare?

Jobbigaste frågan. Känns som jag inte har något favorit. Älskar Jane Austen och har älskat varenda bok jag läst av Fredrik Backman. Så jag antar att de två är självklara favoriter. Annars känner jag att det är svårt att bestämma någon mer. Uppskattar oftast Sophie Kinsellas böcker. Även Jojo Moyes. Har förälskat mig i varenda bok som Max Porter har skrivit d.v.s. två bland annat Lanny.

Nämn en eller flera impopulära åsikter?

Svårt att veta om en åsikt är impopulär utan att veta vad folk i allmänhet tycker. Ni kan väl kommentera om ni håller med eller inte?

  • Harry Potter filmerna är bättre än böckerna
  • Föredrar pocket framför inbundet
  • Känns som man läser samma bok om och om igen när man läser svenska deckare, kommer sällan med något nytt
  • Stephen King är inte bra

Vilken typ av böcker läser du gärna?

Klassiker är ju en favorit hos mig. Förstår att det inte är för alla. Men kanske är för att ni har inte läst rätt klassiker. Har skrivit ett inlägg om hur man kan börja med klassiker.

Annars vet jag inte riktigt hur man kan betona vad jag läser. Kanske ”vanliga” romaner. Populärkultur helt enkelt. Inte för mycket romantisk komedi i bokform, inte för mycket deckare. Gillar att läsa om svåra förhållanden, tunga känslor, när det händer absolut ingenting. Kan även uppskatta en form av spänning i mord, rymden osv. Men bara inte deckare.

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *