Böcker

Flickan som fick en röst | Bokrecension

Fjortonåriga Adunni drömmer om att få utbilda sig. Hennes mamma har alltid sagt att det är det enda sättet att få en möjlighet att göra sig hörd och bestämma sin framtid. Men hennes pappa har en annan plan…

Flickan som fick en röst är stundtals en gripande berättelse om en flicka som vill bestämma över sitt egna liv, men vars omgivning ständigt tar beslut åt henne. Trots att hon utsätts för övergrepp och lidande är Adunni fortfarande hoppfull. Hon vet vem hon är och vilken väg hon vill ta – med ett flertal hinder på vägen. Eftersom det är en berättelse om ett flertal tunga ämnen vill jag ha en fördjupning. Hennes resa är i ständig rörelse att det känns som Adunni är på nästa plats innan hon ens kommit dit. Kom aldrig in i nuet innan vi togs därifrån. Under ett fåtal stunder får jag det jag är vill ha – en djupare förståelse och scener med relationerna i centrum. Speciellt de mellan Adunni och hennes lillebror, Kayus, som går mig att vara sekunder från att brista ut i tårar. 

Antingen gillar du språket eller inte

Abi Daré skriver på dialekt. Eftersom huvudkaraktären enbart gått några år i skolan har hon inte bemästrat språket och vi får se henne lära sig i takt med boken. Jag förstår tanken bakom valet att skriva boken på det här sättet, men att tanken är god betyder det inte att utförandet är det. Det är alldeles för inkonsekvent för att jag ska köpa det.

”När Mama blev död slockna ett ljus inuti mig. Jag höll mig i det mörka i många månader tills Kayus hitta mig en dag i rummet där jag sorgade och grät, och med runda och rädda ögon bedja han till mig att sluta gråta för mitt gråtande gjorde ont i hjärtat på honom. […] Den söta doften av en rosbuske som sitter runt ett myntaträd, av kokostvålen i hennes hår precis efter ett bad i Aganfallen.”

Inom en halvsida förändras stilen från att ha talspråk och dialekt till ett vackert och målande språk. Förändringen sker då och då att jag inte vet vad jag ska förvänta mig. Hade det varit mer konsekvent hade jag troligtvis inte stört mig lika mycket. 

Boken, Flickan som fick en röst, av Abi Daré som ligger i en säng och en hand rör boken.
Flickan som fick en röst är nominerad i årets bok 2021

Ett ensidigt Nigeria

Berättelsen utspelar sig i Nigeria men den ger en väldigt ensidig bild av landet. Allt som tas upp när det kommer till människorna och kulturen är negativt. Det finns ingenting som är positivt med landet eller personerna som kommer därifrån. Hade önskat att det fanns i alla fall någonting som var bra. Istället är längtat till ett annat land högt, speciellt England, och de få karaktärerna som är snälla mot Adunni är antingen från ett annat land eller spenderat större delen av sina liv utomlands. Därmed är inte lika mycket i kontakt med kulturen och landet. Vill du läsa en bok som utspelar sig i Nigeria kan jag varmt rekommendera En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie och Stanna hos mig av Ayọ̀bámi Adébáyọ̀.

Sammanfattningsvis finns det stora delar som jag hade önskat var annorlunda med Flickan som fick en röst. Samtidigt som den har flera guldkorn och behandlar tunga ämnen som är gripande. Kan fortfarande rekommendera den för det som jag har problem med kanske inte du har. 

Flickan som fick en röst är nominerad till Årets bok 2021.                   

Originaltitel: The Girl with the Louding Voice
Serie: –
Sidor: 394
GenreFiction
Mitt betyg: ★★★½

FörfattareAbi Daré
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Land: Nigeria
Goodreads betyg: 4.48

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *