musik

Inför Eurovision 2021: Semifinal 1

Snart är en av höjdpunkterna under varje år – Eurovision! Imorgon är det dags för den första semifinalen där vi Sverige tävlar. Tänkte göra min tradition att gå igenom varje låt och skriva ner mina första spontana tankar och betyg. Detta är alltså innan jag har sett deras framträdande. Utan är den officiella musikvideon eller framträdande de hade i sitt land. Mina tankar brukar alltid ändra sig efter jag har sett framträdandet live.

Varje år är sex länder direkt kvalificerade till finalen – the big five + värdlandet. För att de också ska få vara med i mina minirecensioner har jag lagt in tre stycken i detta inlägg längst ner. De tre som är kvar kommer ligga längst ner i semifinal 2.

Rysslands bidrag. Foto: EBU / THOMAS HANSES
Litauen: The Roop – Discoteque

Jag vill ge Litauen cred för att den handlar om att dansa och ha ett disco hemma helt ensam. Efter det här året vet vi alla hur det är. Den fastnar väldigt lätt – troligtvis för han sjunger i princip en sak… Dance Alone. Men jag diggar det! Tror jag kan till och med lyssna på den här efter Eurovision! | ★★★★

Slovenien: Ana Soklič – Amen

Antar att den har en djupare betydelse men allt jag hör är Amen och Hallelujah. Förstår att det är någon form av stormigt och att vi ska kämpa. Kan sätta i det flera situationer – Covid-19 eller det hårda klimatet som är över hela världen. Men jag glömmer bort detta direkt. Hon sjunger fint dock. | ★★

Ryssland: Manizha – Russian Woman

Eftersom det kom ut tidigt att Eurovision inte skulle bli av förra året valde jag att inte ens lyssna. Men nu i efterhand har jag hört några och min favorit var helt klart Ryssland. Jag har ingen aning om vad Manizha sjunger, förutom att den handlar någonting om ryska kvinnor. Men jag är ändå beredd på att köpa det hon säljer. Den har väldigt många olika lager. Vet aldrig vad nästa del av låten sak vara. | ★★★★

Australiens bidrag. Foto: JESS GLEESON
Sverige: Tusse – Voices

Jag är lite partisk men Sverige skickar alltid en bra låt. Den är oftast välproducerad, snyggt nummer och bra röst. Dock kan det bli tråkigt. Har inte bestämt mig vad jag tycker om vårt bidrag i år – det var helt klart en av de bättre som tävlade i Melodifestivalen. För vi hade en del bottennapp där. Är glad att Tusse representerar Sverige, men vet inte hur den kommer bli mottagen. Hoppas såklart att folk älskar det. För det kanske bara jag som börjar trötta lite på vårt mönster – en ensam popkille. Måns vann och Erik var nära, men resten har väl varit helt okej men inte superduperbra. | ★★★

Australien: Montaigne – Technicolour

Australien är som Sverige – alltid bra producerade låtar. De bara känns som riktiga låtar. För ärligt, det finns en del låtar i Eurovision som bara fungerar i det formatet. Men det kan också därför bli tråkigt och något man inte kommer ihåg. Tror vi verkligen att Australien kommer vinna någon gång? | ★★★

Nordmakedonien: Vasil – Here I Stand

Detta är ingen dålig låt, men jag är bara så ointresserade av powerballader överlag i Eurovision. Den har inget som gör att den sticker ut. Utan det är bara en man som sjunger vackert. Har svårt att tro att detta kommer bli minnesvärt på scenen. När jag lyssnade igenom alla låtar igen hade jag till och med glömt bort denna. | ★

Norges bidrag. Foto: EBU / ANDRES PUTTING
Irland: Lesley Roy – Maps

Irland skickar en låt som känns riktig. Har lite svårt att se att liknande låtar kommer att vinna. Men ni får gärna motbevisa mig. Är intresserad av hur låten ser ut på scenen snarare än i en musikvideo. För det kan verkligen vara avgörande. Dock kändes låten väldigt lång.. att den pågick i samma tempo hela tiden. | ★★

Cypern: Elena Tsagrinou – El Diablo

Cypern brukar köra på låtar som man vill dansa till – och även i år. Detta är en dans låt som jag ändå kan se mig själv dansa till. Men påminner den inte om en annan låt? Det känns Lady Gaga över det hela. Är det bara jag som inbillar mig? Oavsett är jag väldigt nyfiken på att se den framföras på scenen för det känns som en svår låt att framföra. | ★★★

Norge: TIX – Fallen Angel

Min första tanke var: vad har han på sig? Vad är det han vill berätta med sin outfit? Sedan läste jag att det är delvis hans image och delvis ett skydd han har haft för att vara fri från de som mobbade honom. Det är sorgligt, men det är fortfarande kaos. Man skulle kunna tagit bort någonting. Eftersom vi inte har den kopplingen till honom tror jag det kan bli svårt att känna den kopplingen på scenen också. | ★

Kroatiens bidrag. Foto: EBU / THOMAS HANSES
Kroatien: Albina – Tick-Tock

Tror ni att Kroatiens bidrag Tick-Tock kommer bli stor på TikTok? Jag gillar detta på ett sätt. Den får mig att vilja dansa och jag gillar när hon slänger i ett annat språk. Antar kroatiska..? Det ger lite mer i en annars generisk danslåt. Ska bli intressant att se hur den fungerar på scenen. | ★★★

Belgien: Hooverphonic – The Wrong Place

Kan tyvärr inte hjälpa att bli uttråkad och lite sömning. Det är inte en dålig låt och jag kan absolut tänka mig att den kan spelas på radion. Men jag behöver något mer. Just nu är det bara ”meh” och ”Last Night, Last Niiighttt”. Behöver nog något mer för att den ska bli wow. | ★★

Israel: Eden Alene – Set Me Free

Måste säga att det är skumt att få uppdateringar från nyheterna om konflikten just nu. Att det kan bli ett fullskaligt krig när som helst.. och sen är de med i Eurovision. Låten är helt okej, men jag tror den kommer försvinna i mängden. I alla fall för mig. | ★★

Azerbaijans bidrag. Foto: EBU / THOMAS HANSES
Rumänien: ROXEN – Amnesia

Känns som flera länder har samma koncept. En ensam kvinna som sjunger lite pop-igt som lika med skulle spelats på radion. Jag vet inte med er, men jag börjar bli uttråkad. Det är inte låten det är problemet utan snarare att jag vill ha något annat. | ★★

Azerbaijan: Efendi – Mata Hari 

Äntligen någonting annorlunda. Visserligen en tjej som har en pop-ig låt, men med toner som vi vanligtvis hör i Eurovision som jag förknippar väldigt mycket med östra Europa. Det ger någonting mer och absolut det vi vanligtvis gillar i den här tävlingen. Ett bidrag vi är vana med att se, men kan inte få nog utav. Obligatoriskt! | ★★★

Ukraina: Go_A – SHUM

Har någon sett Mad Max: Fury Road? Gillar när länder följer sin egna musiktyp och traditioner i Eurovision. Så vi får lära känna länderna och deras kultur. Ukrainas bidrag är väldigt slaviskt med tonerna och att hon sjunger på sitt språk. Kul! Känner mig väldigt osäker på vilken typ av genre det är, men allt behöver ju inte sättas i fack heller. | ★★★

Malta: Destiny – Je Me Casse

Känns både väldigt modernt och Eurovision på samma gång. Jag vet inte hur jag ska beskriva det på annat sätt. Hon har en väldigt fin röst, både när hon sjunger och när hon gör mer rapp. Man blir glad av den för den är väldigt svävning. | ★★★

Maltas bidrag. Foto: EBU / THOMAS HANSES
Frankrike: Barbara Pravi – Voilà

Frankrike hade mig vid att sjunga på franska. Jag är redan såld och skäms inte alls. Hoppas otroligt mycket på att scenframträdandet är starkt. | ★★★★

Tyskland: Jendrik – I Don’t Feel Hate

Okej, ukulele kan vara gulligt men vi har hört det förut. Det måste vara specifikt för att det ska bli bra. Men sen blir det dansband känsla och sedan kaos. Vad är detta? Nej, nej och åter igen nej. | ★

Italien: Måneskin – Zitti E Buoni

Rock på italienska? Jag är på! Den här kan jag nog se mig själv lyssna på utanför Eurovision. Det bara är något med den som är bra och som fångar mig. Kanske är musikvideon också.. Måste vara bra live också! | ★★★★

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *