Filmer,  tankar & funderingar

Tar kvinnorna för stor plats?

Kvinnor i film

När kvinnorna börjar succesivt tas plats på bioduken blandas det med hejarop och hat. Det verkar vara en stor del som är rädda för att kvinnorna ska skjuta bort den annars starka mannen. Frågan är, har det gått för långt?

En stor debatt, som har varit i flera år, och kommer troligtvis vara kvar i lång tid framöver är feminismen. Speciellt om feminismen nu har gått för långt? En ganska dum fråga, om ni frågar mig, då hur kan en jämställdhetsfråga gå för långt? Om målet är jämställdhet hur kan en då gå över målet? Därför är det väldigt intressant att titta på filmer och kvinnorna inom den industrin.

Förra året kom all female-cast Ghostbusters ut. Folk blev upprörda. Några var för att det skulle bli en remake på deras älskade film. Några andra för att det just var kvinnor som skulle vara i huvudrollen istället. För kvinnor kan ju inte jaga spöken och vara lika roliga som män… eller?

På samma sätt som folk frågar kvinnor som är i förhållande med varandra om vem som är mannen i deras förhållande.


Detta har blivit en trend. Snart, det vill säga, nästa år kommer Ocean’s 8 som är också en all female-cast på Ocean Eleven-filmerna. Istället för George Clooney och Brad Pitt kommer vi istället få se bland annat Sandra Bullock, Helena Bonham Carter och Anne Hathaway. Det är intressant hur det första som sker är att folk börjar fundera på vem som spelar vem. Istället för att tänka på att den kanske är fristående, med samma tema, och klart användning av namnet. Men att det kanske inte finns en Clooney eller en Pitt i nya Ocean-filmen.

Men det är väl så det är antar jag. Att en direkt tänker på männen. På samma sätt som folk frågar kvinnor som är i förhållande med varandra om vem som är mannen i deras förhållande. Förhoppningsvis ingen.

Så har det gått för långt? Att vi nu gör filmer med kvinnor i huvudrollen istället för män. Att i nya Star Wars-filmerna är det en kvinna, Rey, som har den mest markanta rollen. Eller att i Disneyfilmen Frost är det inte prinsessan och prinsen som är i fokus utan istället prinsessorna och deras syskonkärlek.

För att svara på frågan om det har gått för långt vill jag säga:

 • 96 % av filmerna på Netflix är av män.
 • 80 % av filmerna som gick upp på bio 2016 var av män.


Så svaret? Nej. Det har verkligen inte gått för långt. Genderswapping-trenden kan dock vara öppningen för kvinnorna. Om det är det som ska krävas för att vi ska få se fler kvinnor på bioduken och regisserad av då säger jag: ”Kör bara kör”.

9 kommentarer

 • Simon

  Nu har jag inga som helst problem med kvinnor i huvudrollerna i filmer och serier. Men det känns så jävla billigt att Hollywood väljer att göra remakes av äldre filmer med ett namn och bara ändra casten till kvinnor. Redan där är det ju ett tecken att dom ser ner på folket som är med, istället för att hitta på någonting nytt. Ghostbusters var inte usel för att det var kvinnor utan den var usel för att den inte var välskriven nog. SÅ mycket kvalité där som slarvas bort.

  Men sen har vi ju också undantagen. Bridesmaids är FANTASTISK och den är skriven av kvinnor med bara kvinnor i leadsen. Big Little Lies är ju en serie med kvinnor i huvudrollen och den är också så jävla bra. Istället för att klappa in kvinnor i dessa urusla remakes som är redan klara att faila, ge dom någonting nytt och kreativt istället.

  Fast hela grejen med reboots och remakes är väl ett helt annat problem i Hollywood. Nåja…

  • karinsuniversum

   Jag förstår absolut hela den här diskussionen om att det är remakes och att det automatiskt blir ”dåligt” enligt vissa. Men det finns så många remakes där ute som kommer och går – men så fort det blir enbart kvinnor kommer det ännu mer kritik som inte ens bör vara hemma där. Istället för att tänka att det kan vara ett nytt och spännande sätt att vinkla den berättelsen som redan är gjord.

   Och hela den där med att GE kvinnor något nytt och kreativt… ja, det tycker jag bara är dumt. Vadå ge? Plus att det är dessa filmer som folk går och tittar på därav en bra plattform.

   • Simon

    Ja, GE. Istället för att göra dessa urusla remakes så kan dom ju försöka skriva ihop någonting nytt och vettigt istället.

    • karinsuniversum

     Fortfarande problematiskt med just ordet GE. Som om det är männen som ger tillåtelse för kvinnor att göra film.

     • Simon

      Inte det minsta, det är samma sak för alla i Hollywood. Dom blir erbjudna roller att göra, inget mer med det.

 • Sofie

  Föredrar också nytt material än remakes, men jag tycker det är ett häftigt sätt att belysa problemet från Hollywoods sida. Folk hajjar till när det enbart är kvinnor i huvudrollerna, till skillnad från vilken actionrulle som helst där tre män syns på dvd fodralet.

  Men då har det kanske mest blivit en publiceringsgrej att ha kvinnor i huvudrollerna för filmbolagen. Kanske kan vi ana det om resten av casten är män. Personligen vill jag se starka, bra kvinnliga karaktärer även som biroller! De ska visa att även kvinnor är med för att bekämpa kriget, och att män kan arbeta inom vården tex.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *