Böcker

Hoppets tåg | Bokrecension

Året är 1946 och nöden är stor i Syditalien. Antonietta kämpar för brödfödan och sätter sin sjuårige son Amerigo på ett tåg mot ett fosterhem i Norditalien.

Romaner med stora känslor är någonting jag dras till. Allt jag visste om Hoppets tåg innan jag plockade upp den var att den skulle vara berörande. Antingen är en kall person eller så är boken inte så berörande som jag hade hoppats på. Den handlar om ett känslosamt ämne – att lämna ifrån sitt barn för att det ska bli bättre för alla och att bli lämnad. Men jag känner mig otroligt frånkopplad från Amerigo, och ännu mer från hans mamma Antonietta. Hade jag känt en större samhörighet med de två hade jag troligtvis gillat den mer.

Tror inte vi behöver veta om de sanna händelserna om hur barn åkte från de fattigare områden i södra Italien till norra Italien efter andra världskriget. Det blir väldigt klart om varför familjer skickar iväg sina barn och hur det går till. Allt handlar om att rädda sina barn från fattigdomen, även om det bara är för några månader. Eftersom vi får följa sjuåriga Amerigo så blir fokusen på hans känslor om att lämna sin mamma. Inte det antagligen jobbiga valet som föräldrarna, i detta fall mamman Antonietta, har behövt ta. Kommer det bli bättre för barnet i norra delen av landet? Kommer det till och med bli så bra att de väljer att inte komma hem? Hur blir ens föräldraskap när man inte kan ta hand om sitt barn? Jag ville ha mer av detta! Men istället fick jag läsa om sonen som enligt mig inte gav tillräckligt med känslor och tankar kring hela situationen. Ena sekunden var han med mamma och andra var han med sin familj i norra Italien.

Efter ungefär halva boken får vi möta Amerigo som äldre, runt 50 år, och hans liv då. Detta ger mig absolut ingenting och jag känner bara mig mer frånkopplad från handlingen och hans liv. Hoppet får mig bara att vilja veta vad som hände emellan eller även att hur det slutar som barn hade varit tillräckligt.

Jag kan på ett sätt förstå om man blir berörd av historien. Det kanske bara är jag som känner mig så bortkopplad från berättelsen, och ännu mer karaktärerna. Amerigo är stundtals väldigt härlig och rolig att följa. Men tyvärr är det inte tillräckligt för mig att bli intresserad.

Hoppets tåg är nominerad till Årets bok 2021.                   

Originaltitel: Il treno dei bambini
Serie: –
Sidor: 238
GenreHistorical
Mitt betyg: ★★

Författare: Viola Ardone
Utgiven: 2019
Format: Inbunden
Land: Italien
Goodreads betyg: 4.09

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *