Böcker

Min väg till läsandet

Böcker har varit en självklarhet i mitt liv. Alltid varit det så länge jag kan minnas. Har försökt att bena ut hur det kom sig. Vilka faktorer som gjorde att jag blev en person som gillar att läsa, och kan sitta i timmar med näsan i en bok. För även om det inte alltid märks, har böckerna varit en större del av mitt liv än till exempel filmer och tv-serier. 

I mina föräldrars hus har vi alltid haft en stor bokhylla som nästan svämmat över med böcker. Det har också alltid legat en bok på mina föräldrars sängbord, och de har alltid läst innan de går och lägger sig. Alltid gjort, och kommer nog alltid göra det. Deras sätt att slappna av är att sitta med en bok på altanen i solen. Böcker och läsandet har varit runt omkring mig. Jag anammade det, min bror gjorde inte det. 

Att finna de rätta böckerna

Skulle säga att jag hade tur. Jag fann böcker på biblioteket när en gick dit med klassen då och då som jag gillade. Hittade tidigt en bok jag läste varje år, Alex Dogboy, och en bokserie* som jag längtade att läsa mer av. För att hitta böcker som en gillar är en konst. Min sambo Johan berättade att lärarnas sätt att få honom att börja läsa vid ung ålder var att hitta böcker om det ämnet han gillade – fotboll. Men det blev bara ett magplask, och ingenting han gillade att läsa om. Det var inte förrän han blev äldre och fann Franz Kafka och Ernest Hemingway som han började gilla att läsa. På riktigt. Ens intresse går inte alltid hand i hand med böcker och vad en gillar. Så en kan säga att jag hade tur. Jag läste också väldigt blandat och kunde därför till slut lyckas komma överfund med vad faktiskt jag gillar. 

böcker

När jag var fortfarande var ett barn och sprang på biblioteket hela tiden så bad jag min mamma att få gå med i en bokklubb. Efter lite övertalande fick jag gå med. Jag var länge med i bokklubben Läslusen, som senare slogs samman med Barnens Bokklubb. Det gjorde att jag fick minst en ny bok varje månad. Och med fick menar jag att mina föräldrar köpte de till mig genom, vad jag antar, bokklubbens fördelaktiga priser. Plötsligt hade jag också en hel vägg med böcker. 

Åren utan att öppna en bok

Jag har inte alltid läst. För visserligen har jag månader där jag bara läser en bok, eller ingen alls. Men jag har också haft en lång period i livet där jag inte läste alls. Av olika anledningar. Först hade jag svårt att hitta mina böcker, vad jag gillade. Fast du skrev ju precis att du fann det när du var liten? Jo, precis. Men den där djungeln av böcker där en känner sig för ung för vissa böcker, men också för gammal för andra. Jag har aldrig varit riktigt intresserad av YA (young-adult) böcker. På gymnasiet läste jag precis som alla andra Hungerspelen, men tröttnade för jag ville ha mer blod, mer våldsamma scener och tyckte det hela gick lite för enkelt. Var vad böckerna jag ville läsa? 

Sedan kom universitetet. Jag har hört att det är en tid i livet där många slutar läsa böcker. För att det är så mycket annat som ska läsas så en tröttnar. Det är inte jättekul att plugga till en tenta genom att läsa fem böcker ur kurslitteraturen och sedan på en rast ta upp en ny bok. Allt med böcker blev någonting jobbigt. När examen var klar ville jag läsa igen. Men stod kvar på samma plats som innan. Vad skulle jag läsa, och vad är det för böcker som ska fånga in mig igen? Min sambo rekommenderade några böcker som alla var klassiker. Böcker som han verkade vara nyfiken på, men inte kände för att läsa själv, inte då i alla fall. Jag läste, och plötsligt älskade jag att läsa igen. 

Min väg till läsandet har varit krokig och fylld med hinder. Nu försöker jag läsa lite varje dag och de böcker jag tycker om. Jag försöker också då och då att vidga mina sinnen genom att läsa böcker jag kanske inte skulle plockat upp i vanliga fall.

Jane Austen Northanger Abbey

Mina tips för att komma igång med läsandet:

 • Försök läsa lite varje dag
 • Läs böcker som du tror du faktiskt kommer att älska
 • Klassiker är för mig ett säkert kort, för de är oftast riktigt bra, för dig kanske en YA-bok, särskild författare eller genren ett säkert kort. Välj dem!
 • Om det är en bok du inte gillar, lägg ner den och läs den inte mer. Det kan vara jobbigt, men om det fortfarande är jobbigt att ha en påbörjad bok någonstans kan du plocka upp den i senare tillfälle
 • Testa att läsa på olika sätt, fysisk bok, e-bok eller ljudbok

Hur var din väg till läsandet? Har du också alltid läst eller kom intresset för böcker senare? 

*Jag kommer faktiskt inte ihåg vad den bokserien hette, eller författare. Minns att jag gillade den väldigt mycket, men knappt någonting om den. Tror den handlade om tre ungdomar, en flicka och två pojkar, och de löste mysterier. Eller vet faktiskt inte om de löste dem, snarare att de ramlade in på det spåret med mord och dylikt. Det var både skrämmande och spännande. Måste varit någonstans mellan 9-12 år när jag läste dem.

6 kommentarer

 • Felicia

  Bra inlägg 👏🏻 Behövdes för mig just nu. Alla i min familj har läst väldigt mycket så kom naturligt för mig att börja läsa ganska tidigt men började läsa extremt mycket i typ femman eller sexan.

 • film&serier bloggen

  Har nog alltid gillat att läsa, tror anledningen till det är att mina föräldrar gjorde det mycket och hade bokhyllor fyllda med böcker. Så föddes mitt intresse. Kommer ihåg hur besatt jag var utav Harry potter böckerna när de först kom ut, älskade dem ock kunde läsa i flera timmar i sträck. Sen har det bara fortsatt, nu kanske jag inte läser jättemycket längre och det är nog pga att jag inte har tid, men passionen finns fortfarande kvar. Så jag önskar att jag någon dag kommer hitta tiden att börja läsa som jag gjorde förut igen.

  • karinsuniversum

   Verkar som de flesta blir inspirerade till att just föräldrarna läser. Hoppas att jag kan få över det på mina framtida barn. Tråkigt att du inte läser lika mycket längre. Det är svårt att hinna med allt tycker jag. Speciellt när en vill hinna se serier och film också.

 • Jenny

  Åh vilket härligt inlägg! Så kul att diskutera läsandet i sig och inte ”bara” specifika böcker.
  Jag tror jag fastnade för böcker mycket för chansen att rymma till andra världar. Film och tv var ju inte lika lättillgängligt som för dagens kids utan det var ju bara boken man kunde ha med sig vart som helst. Och jag har nog alltid föredragit att få bestämma lite själv hur jag målar upp berättelsen utifrån orden, inte få en färdig bild.

  Och hallå så fint med påminnelse om läslusen<3

  • karinsuniversum

   Vad kul att du tycker om inlägget! 🙂 Så himla vackert beskrivande av dig om att fasta i en värld. Ja, det var inte superenkelt att få tag på kvalitativa tv-program eller filmer då. Inte så lättillgänglig i alla fall. Böcker är så fint med att bara komma in världar en inte skulle besöka.

   Saknar lite Läslusen, speciellt gemenskapen som fanns där. <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *