Böcker

Årets Bok 2020: De nominerade

Årets bok är ett pris där vi kan rösta om vilken som är bäst av tolv stycken utvalda böcker. Nomineringarna släpptes i morse. Förra året läste jag alla tolv och valde ut min favorit. Tyvärr vann inte min favorit, men tänkte göra om samma process i år igen. Fram till den 23 augusti kan vi rösta på våra favorit. Det går att rösta en gång per dag.

Alla bilder och beskrivningar kommer ifrån Bonniers bokklubb och Årets bok. Där finner ni även hur ni röstar.

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Bara sex år gammal lämnas Kya av sin familj och tvingas överleva ensam i North Carolinas vilda kustlandskap. När ett mord, många år senare, begås i våtmarken vänds bybornas fördomsfulla blickar mot henne. En gripande roman som har allt: hemligheter, vänskap, kärlek och en hjältinna att älska!

Bergens stjärnor av Jojo Moyes

Jojo Moyes berättar med glöd och inlevelse om de ridande, kvinnliga bibliotekarier som mötte hårt motstånd i 1930-talets amerikanska glesbygd. Bergens stjärnor bygger på verkliga händelser och bjuder på oförglömlig läsning om farofyllda strapatser, stark kvinnlig vänskap och passionerad kärlek.

Jamåhonleva avAnders Roslund

Kriminalkommissarie Ewert Grens kallas till en lägenhet i centrala Stockholm och hittar där en liten flicka. Hela hennes familj är mördad. Sjutton år senare begås ett nytt brott i samma lägenhet och Ewert blir indragen i fallet. Driven, smart, andlöst spännande nagelbitarthriller i högt tempo!

Mitt liv som råtta av Joyce Carol Oates

Tolvåriga Violet anger sina två äldre bröder för ett rasistiskt mord, och blir utfryst av sin familj. Ensam i världen lär hon sig snart att en flicka är ett lätt offer för nya förövare. En omskakande, trovärdig och våldsam historia om att finna sin egen väg i livet – mot alla odds. Oförglömlig läsning!

I oxögat av Ida Andersen

Midsommaren 1741 möts drängen Eskil och pigan Sissel. I den socken där de båda drömmer om ett bättre liv blåser förändringens vindar – ett glasbruk ska byggas. På ett skimrande språk skildras här en bygds framväxt genom människornas öden. En både lärorik och förtrollande vacker läsupplevelse!

Ödesmark av Stina Jackson

I ett av de förfallna husen i den norrländska byn Ödesmark bor Liv med sin dominanta pappa och sin tonårsson. De utgör en säregen familj. I bygden sprids rykten om pappans välfyllda kassaskåp. En dag försvinner han spårlöst … Starkt, drabbande och stämningsfullt drama om längtan och ödesdigra val.

Jägarinnan av Kate Quinn

Kvinnan som kallas Jägarinnan håller sig gömd efter andra världskrigets slut och en ung amerikanska anar något märkligt bakom sin nya styvmors perfekta fasad. Sträckläsning som framkallar rysningar av både spänning och välbehag. Skickligt beskrivs hur kärlek och mod kan trotsa rädsla och besegra ondska.

Terapeuten av Helene Flood

Psykologen Saras man ska åka iväg till en fjällstuga med några vänner över helgen. Men istället försvinner han spårlöst, och i deras hem börjar det hända märkliga saker. Briljant psykologisk spänning med oväntade vändningar, och dessutom en oerhört träffsäker skildring av ett förljuget äktenskap.

Nästa! En läkarroman av Nina Lykke

Den medelålders husläkaren Elin dränker livsledan med vitt vin och tv-serier, medan hennes man flänger runt i skidspåret. Så dyker hennes ungdomskärlek upp och ställer till med kaos … En finurlig och modern otrohetsroman, med uppfriskande svart humor. Den kommer få dig att skratta högt!

Tistelhonung av Sara Paborn

Sommaren 1955, på ett pensionat vid havet i Båstad, möter och förlorar Veronika sitt livs stora kärlek. Drygt sextio år senare intervjuas hon av den nyskilda relationscoachen Ebba och en varm vänskap växer fram. I denna ljuvliga kärleks- och relationsroman flätas två kvinnoöden samman. Det är magiskt!

Skuggjägaren av Camilla Grebe

1944 hittas en kvinna brutalt mördad i Klarakvarteren i Stockholm. Många år senare dödas fler kvinnor på samma bisarra sätt. Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för de kvinnliga poliser som utreder fallen genom åren. Starka livsöden och mästerligt uppbyggd spänning av yppersta deckarklass.

Brevvännerna av Eli Åhman Owetz

En bondhustru i Roslagen och en bygglovshandläggare i Norrtälje – av en ren slump påbörjar de en anonym men innerlig brevväxling via traktens bokbuss. I denna feelgoodroman skildras svensk landsbygd och älskansvärda karaktärer både charmigt och nyanserat. Att läsa den är som att smyga in i en varm famn.

Av de nominerade känner jag mig mest sugen på att läsa Mitt liv som råtta. Det är lite tråkigt att jag inte direkt är sugen på att läsa kriminalare, och det brukar tydligen vara en del deckare som blir nominerade för årets bok. Och så är även fallet i år. Men samtidigt är det lite kul med just det. Att jag kommer ut ur min bubbla.

Ska ni läsa någon av dessa böcker? Eller har ni kanske redan gjort det?

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *