Böcker

Din nya bok baserat på ditt stjärntecken

Minns ni när jag tipsade om serier utifrån era stjärntecken? Självklart skulle man läsa det med en nypa salt för såklart det inte matchar alla. Men det är fortfarande en kul grej. Så kul att jag tänkte försöka mig på det en gång till – fast med böcker. Kommentera gärna om du har läst boken som är vald för dig eller om du tror det skulle vara något för dig!

Vädur (21 mars – 20 april)

Som vädur har du mycket energi och är en person som gärna gör flera saker samtidigt. Det betyder att du inte alltid har ett bra tålamod och därför uppskattar du noveller och kortare böcker, som ändå ger någonting tillbaka. Därför vill jag tipsa om Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie. Det är en superkort non-fiction bok på 61 sidor om feminism. Det var från börjat ett Ted-talk som sedan blev en bok. Bra bok om ett viktigt ämne.

 Oxe (21 april – 21 maj)

Oxen är stabil, praktisk och beslutsam som person. Med sin envisa och starka personlighet uppskattar den böcker om vägen mot en rättvisa med en gnutta politisk anda. En riktigt modern klassiker i den amerikanska litteraturen är To Kill a Mockingbird av Harper Lee. Den tar upp viktiga ämnen, samtidigt som den har en stor värme. Om fördomar, rasism, orättvisa och könsroller. Antagligen en av de mest lästa böckerna inom detta ämne. 

 Tvilling (22 maj – 21 juni)

Känner du sig obeslutsam? Då är du nog en typisk tvilling som har två dominerade sidor med både härliga personligheter och vilja. Otroligt bestämt, nyfiken och med en stor impulsiv sida. Varför inte då läsa om triangeldraman? Eller om kärlek på flera olika håll ifall du skulle tröttna på en story så har du alltid en på nästa sida. Sense and Sensibility av Jane Austen är fylld av kärlek och svek. Handlar om två systrar som hittar kärleken och förlorar den.

Kräfta (22 juni – 22 juli)

Familjen är det viktigaste för kräftan. Man brukar beskriva en kräfta som den perfekta föräldern, för den är både lugn och beskyddande. Nu tänker jag tipsa om en bok jag själv inte har läst, eller ja, jag läser den just nu i ett sakta tempo. Men det är nog den boken jag främst tänker på när jag hör ordet familj. Det är självklart Little Women av Louisa M. Alcott. Den handlar om fyra systrar under inbördeskriget i USA. 

Lejon (23 juli – 23 augusti)

Självmedveten och självsäker med stor erfarenhet av att vara ledare. Men på insidan är lejonet mjuk och snäll. Den här beskrivningen låter ju som “tuff på utsidan men mjuk på insidan” och den karaktären jag tänker på är då Olive Kitteridge från boken med samma namn av Elizabeth Strout. Olive är en gammal lärare som har en hård utsida som många nog är rädd för, men hennes inre är skört.

Jungfru (24 augusti – 22 september)

Analytisk och kontrollerande är två ord som sammanfattar en jungfru bra. Som jungfru tänker du flera steg i förväg och ibland behöver du en påminnelse att allt inte behöver vara så allvarligt. Det mesta löser sig ändå. Därför tänker jag på en av mina favoriter inom kategorin “Chick-lit”, nämligen Sophie Kinsellas Mina hemligheter. Om huvudkaraktären som råkar säga alla sina hemligheter för en man som visar sig vara hennes chef. 

Våg (23 september – 23 oktober)

Du är charmig och romantisk. Du är helt enkelt definitionen av en romantisk komedi. En av de mest ikoniska böckerna inom just romantisk komedi är väl ändå Bridget Jones dagbok av Helen Fielding. Om Bridget som är i trettioårsåldern som är singel och orolig att aldrig hitta kärleken. Samtidigt får två män upp ögonen efter henne. Hennes sliskige men attraktive chef Daniel Cleaver och Mark Darcy som hennes mamma fixat ihop henne med. 

Skorpion (24 oktober – 22 november)

Intensiv älskare med en stor passion. Som skorpion vet du att den fina ljusa kärleken inte alltid stämmer utan det finns ofta en mörkare sida. En farlig kärlek – som också kan vara väldigt passionerade. Kanske inte en farlig kärlek, men ändå någonting hemligt och väldigt passionerade finner vi i boken Call Me By Your Name av André Aciman. Om Elio som faller för hans pappa amerikanska assistent Oliver. 

Skytt (23 november – 21 december)

Äventyr, frisinnad och excentrisk. Det är ord som beskriver dig som skytt. Du vill ha en bok som gör dig fascinerad och där du vill kasta dig in för att söka efter sanningen. Boken jag senast läste som gjorde att jag ville veta slutet var Lock Every Door av Riley Sager och därför tipsar jag om den. Handlar om Jules som får ett jobb som vakt över en lägenhet i ett mytomspunnet lägenhetshus med många regler. Vad är det som egentligen sker i huset?

Stenbock (22 december – 20 januari)

Stenbocken är ansvarsfull och vill gärna behaga andra människor runt omkring sig. Därför ska du läsa Britt-Marie var här av Fredrik Backman som är lite som du men som samtidigt vågar tänja på gränserna för att själv bli inspirerad. Britt-Marie har levt ett liv som den perfekta hustrun. Men en dag, efter hennes man varit otrogen, tar hon sin resväska och drar iväg. Hon hamnar i en liten stad och i ett sammanhang hon aldrig någonsin varit inom tidigare. 

Vattuman (21 – 18 februari)

Att göra saker på ditt sätt är din melodi. Väldigt frisinnad och låter därför ingen komma i vägen för dig. En av de böckerna jag tycker är mest egensinnig och inte riktigt som alla andra är House of Leaves av Mark Z. Danielewski. Det är en bok som inte ska läsas utan det är en bok som du ska uppleva. Det är två berättelser i en, fotnoter överallt och texten har olika typsnitt, sidor fulla av ord, med bara ett ord och där allt är upp och ner. 

Fisk (19 februari – 20 mars)

Du har en sida som är väldigt sagolik för du är kreativ och med stor fantasi. Även lite dramatisk är du allt om du är en fisk. Jag vill tipsa om Every Heart a Doorway av Seanan McGuire. Detta är en bokserie som handlar om barnen som försvinner till en magisk värld… och hur de kommer tillbaka. Ingen förstår dem och de flesta söker efter en väg tillbaka till deras fantasivärld. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *