Böcker,  månadssammanfattningar

December 2020 Wrap Up | Novellernas månad

December blev verkligen novellernas månad. Vilket är förståeligt med tanke på att jag läste 24 stycken noveller. December brukar vara en av mina månader där jag läste minst. Om vi bortser från novellerna var det enbart två böcker som jag blev klar med denna månad. Eller bara och bara. Tycker två är helt okej. Kan ju vara betydligt värre. Till exempel ingen.

BÖCKERNA JAG LÄSTE

1. Kärleksprövningen – Mary Shelley | ★★★★
2. Frid på jorden – Selma Lagerlöf | ★★★
3. Göra om – Sophia Kinsella | ★★★★
4. Mästerkatten i stövlar – Angela Carter | ★★★
5. Nattsidan – Joyce Carol Oates | ★★★★
6. Tretton dagar med John C – Jojo Moyes | ★★
7. Madame de Breyves melankoliska sommar – Marcel Proust | ★★★★
8. Lite krasslig, bara – Stephen King | ★★★★
9. Spökhanden – Selma Lagerlöf | ★★★★
10. Sol – D.H. Lawrence | ★★★★
11. Efter balen – Leo Tolstoy | ★★★★
12. Fjäderbrevet – Moa Martinsson | ★★★★
13. Johnny Panic och drömbibeln – Sylvia Plath | ★★★★
14. Snöblandat regn – Stig Dagerman | ★★★★
15. Marcelle – Simone de Beauvoir | ★★★★
16. En löjlig människas dröm – Fyodor Dostoyevsky | ★★★★
17. Ella gör sig fri – Karin Boye | ★★★★
18. Arvet – Virginia Woolf | ★★★★★
19. Huset Ushers undergång – Edgar Allan Poe | ★★★★
20. The Troop – Nick Cutter | ★★★★
21. Näktergalen och rosen & Lady Alroy – Oscar Wilde | ★★★★
22. Att gå vidare – Nora Ephron | ★★★★
23. Den svarta katten – Edgar Allan Poe | ★★★
24. Rufus – Doris Lessing | ★★★★
25. Katten & Ön – Tove Jansson | ★★★★
26. Hamnet – Maggie O’Farrell | ★★★★

MÅNADENS STATISTIK

Goodreads-mål

Jag har klarat mitt mål rätt stor marginal på 147 % och 81 böcker av 55. Om vi bortser från novellerna jag läste nu i slutet, dvs. 24 stycken så hamnade jag istället på 57. Så jag klarade mitt mål även om jag inte hade läst dem (eller om man inte vill räkna dem).

Uppdelningen av kön

Jag vill gärna titta på statistiken för kön gällande författaren för det är någonting som jag känner spontant att jag behöver jobba efter. Brukar försöka kontrollera så jag inte felkönar någon och om författaren använder icke-binär är det såklart med. Mitt mål är drygt 50/50 men eftersom jag har en tendens att läsa mer manliga författare fokuserar jag på kvinnorna och därmed kanske lite mer 40/60 hållet.

I december klarade jag faktiskt av 40/60 fördelningen mellan män och kvinnor. Ska bli intressant att se hur det blev för 2020 överlag. Kanske min föreställning om att jag läser mer av män är helt fel och jag är ute och cyklar.

Hur jag läser böckerna

Har inget mål när det kommer till fördelningen om hur jag läser en bok. Om det är en fysisk bok, e-bok eller ljudbok. Utan för mest statistik för att de om jag läser på annat sätt än fysisk bok som är min solklara favorit.

En ljudbok och resterande blev fysiska böcker. Jag försöker verkligen komma in i ljudböcker men mitt främsta problem är att jag inte vet när jag ska lyssna. Brukade lyssna på musik och poddar när jag åkte buss, men har inte åkt buss sedan mars. Kan lyssna på musik och poddar när jag jobbar med absolut inte ljudböcker. Måste hitta ett tillfälle. E-böcker blir det sällan för jag läser i så fall på min dator eller mobil vilket inte är det ultimata.

Vilka genrer jag läser

Jag har en idé om vilka genre jag gillar och uppskattar. Men det är inte alltid dem jag läser, utan brukar (ibland tyvärr) försöka bredda mitt tycke och smak och då är det bra att föra statistik över det med.

Satte ihop alla noveller jag läste i julkalendern, läs en novell om dagen fram till julafton som en genre. För det känns mest relevant. De andra två böckerna jag läste var en Historical Fiction och den andra Horror.

Betygsättningen

I film och serier sätter jag halvbetyg, men inte med böcker. Främst för att Goodreads inte tillåter det. Därför blir min skala enkel från 1-5 utan krusiduller.

Jag satte nästan varenda novell med en fyra i betyg. Några få fick två och tre samt fem. De andra böckerna fick varsin fyra.

LÄSMÅL FÖR JANUARI

Jag har bestämt mig för att utmana mig själv genom att följa några läsutmaningar – kanske inte officiellt där jag är med i massa grupper, diskuterar och visar upp hela tiden. Utan mer i bakgrunden. Förutom Goodreads och POPSUGAR Reading Challengers (som jag vanligtvis gör) tänkte jag även försöka mig på The 2021 Diversify Your Reading Challenge och 2021 Month Key Word Reading Challenge. Båda har ett tema varje månad (genre eller nyckelord). Så varje månad kommer jag välja ut en eller två böcker (kan ju möjligtvis slå två flugor i en smäll) som passar in. Bästa är ju om jag även kan bocka av en av POPSUGAR. Kommer självklart också läsa böcker jag bara känner för att läsa. Men då vet ni lite om hur jag tänker kring vilka böcker jag försöker mig på att hinna med.

2021 Month Key Word Reading Challenge: End, Princess, Dance, Midnight, Court, Why, Winter, Story
The 2021 Diversify Your Reading Challenge: Literal Fiction
The 2021 Diversify Your Reading Challenge Q1: Award Winning

  • I’m Thinking of Ending Things av Ian Reid (Key Word: End)
  • Jane Eyre av Charlotte Brontë (Diversify: Literal Fiction)
  • The Power av Naomi Alderman (Diversify: Award Winning)

Om jag läser dessa tre kommer jag kunna bocka av följande av POPSUGAR kategorier: #5 – A Dark Academia Book (Jane Eyre), #8 – A Book That Has Won the Women’s Prize for Fiction (The Power), #25 – A Book that was Published Anonymously (Jane Eyre) och #39 – A Book Everyone Seems to have Read but You (Jane Eyre)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *