
Tiotalets bästa filmer | 30-21
Nu börjar det gå undan! Är snart på min topp 20 över tiotalets bästa filmer. Men först ska vi gå igenom plats 30-21 där vi hittar riktigt fina filmer, men som precis inte klarade av topp 20 platserna. Kommentera gärna om det finns en film som ni tycker särskilt mycket om bland dessa!

30. The Lighthouse
Som en mardröm man inte ville skulle ta slut beskrev min vän filmen efter vi hade sett den. Och jag höll med. Visste inte alls vad jag gav mig in på, förutom mina höga förväntningar på att se någonting magiskt efter Eggers tidigare film The Witch. Gillade The Lighthouse väldigt mycket. Framför allt hur den ser ut. Både Willem Dafoe och Robert Pattinson är lysande och jag ser plötsligt fram emot att se mer av Pattinson. Inte en typsik skräckfilm, men har ändå en obehaglig stämning runt omkring sig. Vara fast på en plats, karga klippor och vågor som slår hårt. Rekommenderar varmt!

29. Ex Machina
Jag kan inte vara den enda som hajar till när vi ser videos på hur AI går framåt och vi ser robotar bete sig som människor. På ett sätt är det fascinerande att tekniken går framåt, på andra sidan är det nästan läskigt. I denna film funderar regissören Alex Garland på vad som gör människans hjärna och medvetande annorlunda jämför med en AI? Vad gör oss människor? En sci-fi som gör sig nästan lika bra som Blade Runner (och det säger en hel del) (Och jag menar såklart originalet och inte den tråkiga nya). Ser även Domhnall Gleeson, Oscar Issac och Alicia Vikander som alla gör det riktigt bra!

28. Dunkirk
Christopher Nolan gillar att leka med tid, och Dunkirk är inget undantag. Det är en krigsfilm där vi får se samma händelse ur flera perspektiv, från ön, vattnet och luften, i olika tidsaspekter. Tycker det är intressant att se de olika perspektiven och hur de kommer samman. Otroligt många bra skådespelare som Tom Hardy, Kenneth Branagh och Cillian Murphy, plus Harry Styles. Gillar krigsfilmer och detta är nog därför någonting som passa mig utmärkt. Gillar även att vi inte får se fienderna (tyskarna) utan bara deras bomber, och hur de anfaller, men inte deras ansikten. Vilket gör det mer läskigt på något sätt. Att de inte får någon form av mänsklighet.

27. It
Den nya versionen av It tyckte jag var väldigt bra. Underhållande, rolig och till viss del skrämmande. Tyckte barnen var helt fantastiska. Har inte med chapter 2 för den var mindre bra. Ska snart se om den och då kanske den är bättre. Men just nu är jag inte golvad över den – som jag var över första delen med enbart barnen. Det är en sådan bra berättelse, och det är skönt att de har delat upp när de är vuxna och barn för det blir väldigt mycket fram och tillbaka i boken. Minns fortfarande tv-filmen som jag blev livrädd för som barn. Kan inte säga att jag blev lika rädd för denna. Men vet inte om det beror på att den är roligare eller jag bara har vuxit upp.

26. Whiplash
Damien Chazelle och hans regidebut blev en värld av jazz, trummor och våld. Whiplash är en fantastisk film om en student som är villig att göra nästan precis vad som helst för att bli bättre och imponera på läraren, som är inte bara svårflörtad utan utsätter honom för ett helvete. På många sätt är det en väldigt jobbig film att se. Den har lika högt tempo som Andrews trummande och det är en sådan psykologisk mobbning utan dess like. Både Miles Teller och JK Simmons känns som gjorda för den här rollen. Otroligt stark film!

25. Green Room
Oh wow vad jag inte mådde bra av att se den här filmen. Men inte illamående jag kan bli utan det är bara så jobbigt. Handlar om ett punkband som får en spelning hos vad som visar sig vara nazister. De får se någonting de inte ha sett och får helt enkelt slåss sig ut för att överleva. En väldigt stark film! Det som gör den här filmen så bra, och så jobbig att se, är att den känns äkta. Det känns som det sker framför ögonen på mig och inte i en filmstudio.

24. The Fighter
Christian Bale är alltid Christian Bale. Gör han någonsin en dålig film? Inte som jag har sett i alla fall. Här är till och med Mark Wahlberg bra! Inte hans bästa film, men absolut inte hans sämsta. The Fighter handlar om boxning, men ändå inte. Det handlar om livet, om familjen. Det var längesen jag såg denna, och får nog återse den väldigt snart. Men minns att den var ruskigt bra, att Melissa Leo och Amy Adams var riktigt bra också!

23. Dark Knight Rises
Inte min favorit av Christopher Nolans Batman filmer, men den enda som kom under 2010-talet. Min favorit är faktiskt ettan, Batman Begins. Här är den främsta skurken Bane, och jag kan tycka han är lite tråkig som skurk. Det är ingen Joker eller Scarecrow. Men Dark Knight Rises har fortfarande sin charm inom trilogin och den avslutar allt bra.

22. Django Unchained
Tarantino åker bakåt i tiden till slaveriet i USA. Där rika människor använde slavar för underhållning. Jamie Foxx har titelrollen som Django, en man som blivit fri och nu letar efter hans fru. Till sin hjälp får han den tyska fd. tandläkaren och nu prisjägaren spelad av ingen mindre än Christoph Waltz. Det är en våldsam film, och det handlar till stor del om just slaveriet som alltid är jobbigt att se på. Trots detta är det ändå en rätt rolig film. Roligare än vad den kanske behöver vara (med tanke på temat). Leonardo DiCaprio som den otäcka plantageägaren är jättebra, och Samuel L Jackson är alltid lika bra i Tarantinos filmer och Django Unchained är inget undantag.

21. The Witch
Nybyggare i New England på 1600-talet. Häxor och kyrkor i fokus. The Witch är en av 2010-talets bästa skräckfilmer. Detta är inte bara en obehaglig skräckfilm, utan det är också en vacker sådan. Varje bild är magiskt, och läskigt. Det känns verkligen som att allt är utplacerat i minsta detalj för att jag som tittare ska känna den där krypande känslan som vara filmer som just The Witch kan skapa. Eggers första film innan han gjorde The Lighthouse. Wow, han kan göra film!

