Serier

Störst av allt | Säsong 1

Störst av allt är den första svenska originalserien på Netflix. Den kom med en bravur, och för er som följer Netflix Nordic på sociala medier har det varit nästintill omöjligt att missa denna. En serie jag inte heller ville missa just på grund av det är nästan ett historiskt ögonblick att vara den första serien. Och den passar ändå in väldigt bra på vad jag tror ni tittar på, eller vill se på.

En stark öppning om en stor tragedi

Den öppnar upp med ett slag mot magen. Mot oss tittare. Det är blod, skräckinjagande skrik på hjälp, en trasig mugg med texten “Världens bästa pappa” och så Maja. Vi får med en långsam kamera följa hennes ansiktsuttryck. Med blod på händerna, tårar som rinner och rättsläkare som tar prov. Det har skett en skolskjutning och Maja är anklagad för mord. Det är inte förrän försvarsadvokaten (spelad av underbara David Dencik) som vi börjar kunna lägga ihop pusselbitarna. Startskottet av den här tragedin är när Maja träffar Sebastian och deras kärlek.

Karaktären Maja i Störst av allt (säsong 1) sitter i rättegångssalen efter ha blivit anklagad för mord.
Maja finner sig själv anklagad för mord efter tragedin. Foto: Netflix

Jag har sett många serier om rika ungdomar som gör beter sig på ett fruktansvärt sätt, men också orealistiskt att jag känner mig avtrubbad och faktiskt lite uttråkad. Blir väldigt irriterad på historien när Maja åker till södra Frankrike och badar i en pool och blir uppdragen av ingen mindre än Sebastian. En tråkig familjesemester blir till ett lyxigt och romantiskt äventyr på en yacht. Han bara dyker upp där?! Det fortsätter med galna fester, droger, alkohol och krasande av bilar som bara rycks bort med ett axelryck.

Skildrar klassamhället och destruktiva förhållanden

Störst av allt försöker skildra klassamhället, men gör det på ett väldigt platt sätt. Sebastian är extremt rik, tar allt han vill ha och har en klassiska badboy-auran för att hans föräldrar inte bryr sig. Maja är också från en fin familj, och alla är det förutom klasskamraten Samir (spelad av den lite för gammal William Spetz). Det är rasistiska kommentarer då och då som speglar verkligen den här stereotypen av överklassen, och förstärker Sebastians personlighet som en riktigt svin.

Maja och Sebastian blir kära i varandra. Men efter en stund eskalerar det. Jag vill verkligen inte skylla på Sebastians pappa (som också är ett svin) eller hans drogmissbruk men det är någonstans där som det börjar gå utför. Plötsligt är Maja inte i ett fint förhållande utan istället i ett brutalt och destruktivt förhållande. Hon blir hans medberoende och den enda som ställer upp för honom. Trots hur dåligt han behandlar henne. Och när en tänker efter så var det nog aldrig ett riktigt fint förhållande från början. Och detta berör mig. Det är ingen historia om vem som gjorde vad i skolskjutningen (även om det såklart är en del), utan det är snarare varför. Men ärligt talat förstår jag inte riktigt varför. Kanske är någon som kan förklara i kommentarsfältet. Jag förstår Maja, men inte Sebastian.

Maja och bästa vännen Amanda påväg till en av de lyxiga festerna som Sebastian håller i. Störst av allt, säsong 1. Foto: Netflix
Maja och bästa vännen Amanda påväg till en av de lyxiga festerna som Sebastian håller i. Foto: Netflix

För mig blir det ganska platt när det enbart handlar om detta. Vi får aldrig en fördjupning i Maja i övrigt. Hennes vänskap med Amanda känns ytlig, trots att de ska ha känt varandra i hela sitt liv. Jag upplever inte att vi får känna det som det karaktärerna runt omkring ska ha känt mot Maja och Sebastian. Det blir därför ingenting mer. Jag vill ha mer. Det är dock enbart sex avsnitt och de har inte mycket mer utrymme. Det är också en bok som förlaga och jag som inte läst den, vet inte riktigt hur det är där. Men det kan ju bli en slags förhinder till mer om världen, karaktärerna osv.

Passar dig som…

Jag kan förstå att folk gillar Störst av allt. Tycker att skådespelarna gör ett bra jobb. Men för mig blir den bara platt. Om du gillar den här serien och vill se mer, eller om du inte gillade den men gillar tanken på den så kan jag tipsa om Elité (Elitskolan sv.). Det är en spansk ungdomsserie som också finns på Netflix om ungefär samma ämne. En av dem är döda, och en är skyldig. Men det är också mer. Och inte lika platt.

NÄSTA SÄSONG

Historien är avslutad. Så det känns konstigt om det skulle bli en andra säsong. Den är inte upplockad för det, och som sagt det skulle kännas konstig. Men ska ju aldrig säga aldrig. Vad den skulle handla om är dock väldigt oklart.

★★★

TITEL Störst av allt / Quicksand (eng.) SKAPARE Camilla Ahlgren MEDVERKANDE Hanna Ardéhn, Felix Sandman, William Spetz och David Dencik GENRE Drama och Thriller ÅR 2019 – NETWORK Netflix HANDLING När en tragedi sker på en av Stockholms finaste gymnasium står Maja Norberg anklagad för mord. I takt med utredningen kommer det fram mer och mer avslöjanden om händelseförloppet.

8 kommentarer

 • Seriereflektioner

  Jag tror absolut att det här med att det bara är 6 avsnitt kan bidra till en ”ofullständig” upplevelse.

  Det där med att Sebastian bara råkar vara där i Frankrike och dra upp henne ur vattnet tolkar jag som en filmisk teknik som skildrar hur allting var som i en dröm. Det är så otroligt att han skulle vara där att man inser att det inte är sant, det hade inte hänt i verkligheten, men som Maja minns det så var det precis så, att de två bara ”hände”, så självklart men på intet sätt realistiskt. Aspekterna med klassamhället är dock lite platta ja, men tycker det ämnet fick ta för stor plats överlag i serien. Det var liksom inte poängen utan bara ett sidospår men viktig som en av alla punkter som belyser Sebastians brist på empati (middagsscenen hos Labbe). Det bygger upp hur hans karaktär till slut flippar. För en gångs skull tycker jag att flippandet skildrades trovärdigt. Jag ser inte alls det som konstigt att han genomförde skolskjutningen.

  • karinsuniversum

   Spännande tankegångar! Låter väldigt rimligt att det är så som du säger. Att det bara var en slags dröm, eller för bra för att vara sant. Förstår verkligen hur klass-spåret bidrog till t.ex. Sebastians personlighet. Men hade väl kanske önskat fler avsnitt och mer ingående ändå. Det finns bara en story här, och jag är van med flera på samma gång och blir därför nog lite … att det känns för lite typ.

 • Lena

  Har bara sett 2 avsnitt än så länge men håller med om att introt var riktigt bra och känslosamt. Men precis som du stör jag mig på karaktärerna lite. Så sviniga och tycker det är konstigt att hon bara accepterar att hey han har stalkat mig till Frankrike.

  • karinsuniversum

   Ska bli kul att höra din åsikt när du har sett allt. Men ja, det är lite konstigt allt samman. Speciellt det där med Frankrike. Blev lite halvt galen. Hon ser också knappt förvånad ut??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *