Serier

Sons of Anarchy | Säsong 6

Senast jag skrev någonting om Sons of Anarchy var när vi precis hade blivit klara med säsong 5, och det var i augusti. Vi tog precis upp serien igen och är nu klara med säsong 6. Det gick ganska fort och vi är redo för den sista säsongen. Eller redo och redo. Psykiskt sätt mår jag piss efter säsongsavslutningen, men jag ska inte gå händelserna i förväg.

Det svåra med att se en serie där huvudpersonerna är kriminella är att de ständigt hamnar i problem. Visserligen hejar en såklart på dem, men det är ibland väldigt svårt att inte tänka på hela moralen. Eller att polisen är i detta fall skurkarna och för att vi verkligen ska ogilla dem är de riktiga svin. Som Toric. Okej, jag förstår. Otto dödade din syster, men det du gjorde mot Otto är inte okej. Det är inte heller okej att döda en och sätta dit Nero för det. Glad att han dog. Också förvånad att han dog ändå hyfsat tidigt.

Tara med sin advokat i sitt försök att lämna att bakom sig. Foto: FX
Tara med sin advokat i sitt försök att lämna att bakom sig. Foto: FX

Vi hade problem att kunna räkna upp alla problem som Jax och hans Sons of Anarchy hade. Det är alldeles för många, och det är nya som kommer ständigt. Nya problem som vi inte behöver. Ibland stannar de kvar och blir större och ibland är de avklarade efter en kort, men irriterande stund.

Jax startar krig med allt. För att han vill bli laglig och försvinna från vapenhandeln. Så himla typiskt. Det är irländarna som ändå är stora svin, och de fick allt de förtjänade efter vad de gjorde mot Phil och V Lin samt hela klubbhuset. Det skapade såklart problem för alla andra gäng runt omkring och det är ett problem vi kommer fortsätta se i nästa säsong.

Familjen eller klubben?

Vad är viktigast för Jax. Det är svårt att säga ibland. Han säger att han älskar sina söner, och ibland är det svårt att veta om han menar Abel och Thomas eller Sons. Från att vara livrädd för Taras liv när hon vill ta pojkarna och dra, till att tänka att allt löser sig. Vad fel jag hade!

Tara växlar mellan vara jättejobbig och en bra karaktär hela tiden. Tycker att hur hon gör saker och ting är inte okej. Att fejka en graviditet och missfall (aj!) är inte jättestort. Tycker så otroligt synd om Jax under vissa stunder. Men hon gör det för att rädda pojkarna, och Jax var med på detta (typ) i förra säsongen. Och hur länge ska hon behöva vänta på att det blir lugnt eller att pojkarna är uppväxta och inne i klubben själva? Därför tycker jag det sista avsnittet när Jax lämnar in sig själv för att rädda Tara (och pojkarna) är så otroligt fint! Det visar att han faktiskt bryr sig om sin familj.

Chibs, Jax och Gemma hos Nero. Foto: FX
Chibs, Jax och Gemma hos Nero. Foto: FX

Sedan kommer slaget. Mot Tara. Mot mig. Vi förstår väldigt snart att det kommer gå illa. Speciellt när Gemma är som hon är och får halva sanningar. Hon ger sig på Tara med allt hon har. Hon dödar Tara. Och Juice räddar henne. Han dödar Eli. Eli som var en sådan fin polis. Det är få av den varan och Juice dödar honom. Och sen kommer Jax. Scenen när han möts av sin döda fru på köksgolvet är hemskt att se. Jag grät i takt med Jax. Han gjorde allt för att rädda henne. Han offrade sig. Och hans j-vla mamma dödar henne. Vad fan ska hända nu?

NÄSTA SÄSONG

Jax skulle åka in i fängelse, men var väl i behov av Taras vittnesmål? Väldigt osäker på vad som sker där. Speciellt när de finner honom med Taras döda kropp. Samt Elis. Och hans vapen. Han vet inte heller om att det är Gemma som dödade henne för den dumma Juice bestämmer sig för att rädda henne. Är så himla trött på Gemma, och har varit det väldigt länge nu.

Sedan har vi såklart det pågående kriget. Mayans är inte glada i hur maktfördelningen har förändrats sedan Sons lämnade vapnen till Marks. De är redo för krig. Tillsammans med Neros gäng. Mayans och Nero är nu emot dem. Sons har inga vänner kvar. Och det är hundra procent kaos.

★★★★

TITEL Sons of Anarchy | SKAPARE Kurt Sutter | MEDVERKANDE Charlie Hunnam, Katey Sagal & Ron Perlman | GENRE Crime, Drama & Thriller | ÅR 2008 – 2014 | NETWORK FX | HANDLING Jax Teller försöker hitta balansen mellan att bli sin pappa och sin lojalitet till motorklubben som hans pappa en gång startade.

2 kommentarer

  • [Anna]

    Jag tok grät också när Jax hittade Tara, och Gemma är en sådan hemsk karaktär så hade hoppats hon bara hade kunnat få åka in i fängelse direkt för det hon hade gjort. hade gärna haft kvar Eli också i sista säsongen. Jax väg till att få klubben mindre kriminell fungerar verkligen dåligt när han dödar och har sig hela tiden, får inte riktigt ihop hans agerande med att han egentligen vill lämna klubben, den här säsongen stämmer så dåligt in med den Jax varit.

    • karinsuniversum

      Ja men precis! Förstår verkligen Tara att hon vill lämna till vilket pris som helst. Hon kan ju inte bara vänta på att det ska bli bättre. För det blir nästan bara värre. Skulle också vilja ha kvar Eli. Han var en sådan fin karaktär! och som jag grät och grät!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *