Serier

Dexter | Säsong 3

En recension av tredje säsongen av Dexter.

Den tredje säsongen av Dexter blir ännu en fördjupning av Dexter som person. Både i hans vardagliga liv men också som mördare. Det hela grundar sig i att han får en vän. En person som faktiskt vet vad han gör, och som inte har några problem med det. Kanske är det personen han har väntat på hela sitt liv?

I slutet av förra säsongen började Dexter tvivla på hans fosterpappa Harry. Han insåg att det var han, och hans mördande personlighet, som drev Harry till självmord. Han klarade inte av det han hade skapat. Och det första Dexter gör i tredje säsongen är att döda en oskyldig person. En person han inte hade planerat att döda utan bara var på fel plats vid fel tidpunkt. Ett mord som skapade ett dominospel som bär på konsekvens efter konsekvens. Som resulterar i ett Dexter får en vän, Miguel Prado (Jimmy Smits). En inflytelserik åklagare – perfekt vän för en seriemördare. Eller hur? 

Miguel är både vännen som Dexter behöver och inte behöver. Han blir personen han kan berätta saker för och vara sig själv. Men Miguel är impulsiv och är inte villig att följa kodexen. Här hamnar Dexter i ett vägskäl. Följa Harrys kodex eller sitt egna behov. Miguel blir en motpol mot Harry som ständigt är med Dexter. Som både ängel och djävulen på hans axel. Det är en intressant vänskap som kom väldigt lägligt in i serien. 

Kan Dexter ha allt som Harry varnade honom för? Familj, vänner och barn? Det är stora frågor som Dexter aldrig riktigt tänkt på. För han skulle aldrig hamna i den här situationen. Men nu har han en flickvän, hennes barn och Miguel. Och inte nog med det Rita är gravid. Han ska nu få sitt första biologiska barn. Kommer det ändra honom? Kommer hans barn bli lika skadad som han själv? 

Dexter är en serie som blir bättre och bättre. Tredje säsongen är bra och det finns bara några få saker som jag stör mig på. Främst är det Debra. Har svårt för henne och hennes storyline. Varje säsong en ny pojkvän (som inte är rätt för henne). Den här gången är det Anton (David Ramsey) som känns nästan för bra för Debra, och därmed hundra procent fel. Bara en onödig romans som inte kommer att sluta fint. I avsaknaden av James Doakes får vi en ny poliskollega, Joey Quinn (Desmond Harrington). Är osäker på vad jag tycker om honom. Blir såklart misstänksam mot honom på grund av skådespelaren och vilken roll han spelar. Men en bra utfyllnad efter Doakes. 

Nu ser vi fram emot fjärde säsongen som kommer innebära att Dexter är både gift och pappa.

Läs min recension av säsong ett och två här.

Titel: Dexter
Medverkande: Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, David Zayas
År: 2006 – 2013
Mitt betyg: ★★★

Skapare: James Manos Jr.
Genre: Crime, Drama, Mystery 
Network: Showtime
IMBd betyg: 8.6/10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *