Filmer

Skräckfilmer | Mina favoriter plats 70-61

Har ni hunnit titta på någon skräckfilm nu i oktober än? Om ja, säg gärna till om ni sett någonting som är värt att se. Det är alltid kul med tips. Om inte så kanske ni finner lite inspiration efter det här inlägget.

Plats 70 – The Invisible Man (1933)

Forskaren Jack Griffin låser in sig på ett rum i hopp om att vända ett experiment som gjort att han blivit osynlig men inte helt utan komplikationer… Han är beredd på att göra vad som helst för att komma tillbaka.

The Invisible Man är en charmig film från 30-talet. Helt enkelt en klassiker som är väldigt underhållande. Kanske en av de bästa inom Universal Monster-filmer. Även om jag personligen har en högre upp som jag gillar lite mer. Denna har en fin omgivning och intressant handling.

Plats 69 – Ghost Stories

Professorn Phillip Goodman ägnar sitt liv åt att avslöja falska psykiatriker och övernaturliga lurendrejerier. Hans övertygelse sätt på tro när han får nyheter om tre stycken oförklarliga fall.

Lågmäld skräckfilm – vilket inte betyder att den inte är läskig. Snarare tvärtom. Men den har inte samma typ som kanske en annan modern skräckfilm. Intressant med tre berättelser, men att det fortfarande har ett sammanhang. Så det inte är som tre korta berättelser som är fristående. Känns inte som jag har hört allt för mycket om den, men tror om man ger den en chans så kommer man gilla den.

Plats 68 – Repulsion

Carole är en ung kvinna som lider av androfobi (den patologiska rädslan för interaktion med män). När hennes syster och rumskompis lämnar lägenheten i London drar sig Carole tillbaka till lägenheten och börjar uppleva skrämmande hallucinationer. 

Säga vad man vill om Roman Polanski, men han gör skrämmande filmer. Detta är en av två som jag har på listan. Den andra kommer högre upp! Den har en intressant premiss, slående bilder. Lite som hans filmer brukar vara i min mening. Det finns såklart en diskussion kring Carol och hennes beteende och fobi. Men det kan vi ta en annan gång.

Plats 67 – The Birds

Melanie Daniels följer med en man till hans hemstad. När hon anländer börjar fåglarna bete sig annorlunda och de går i attack mot alla människor över hela Bodega Bay.

Kanske en av de mest kändaste Alfred Hitchcock, men inte min egna favorit. Däremot bland genren skräck är detta nog den jag tycker mest om. Psycho var ju med tidigare om ni minns det! The Birds kan lätt få en att aldrig någonsin vilja se en fågel igen. Och visst är fåglar skrämmande? Speciellt på höst och vinterkvällar när de lyfter hundratals från ett träd samtidigt och gör hela himlen svart.

Plats 66 – The Descent

Efter en tragisk olycka återförenas sex vänner för en expedition i grottorna. Deras äventyr går väldigt fel när de blir fångade djupt under jorden och blir förföljda av blodtörstiga varelser.

En skräckfilm som på många sätt skriker att den kommer från 2000-talet. Och är inte det lite charmigt på sitt sätt. Man vet vad man får om man säger så. Otroligt läskig – kanske till och med en av de läskigaste filmer jag har sett. Och väldigt klaustrofobisk. 

Plats 65 – Saw

Två främlingar vaknar upp i ett rum utan något minne om hur de kom dit och får snart reda på att de blivit spelpjäser till ett dödligt spel.

Jag har faktiskt bara sett en Saw film, och jag kommer nog bara se en också. Inte för att jag tyckte illa om den, snarare tvärtom. Men jag är verkligen inget fan av “tortyr-skräck” och de andra filmerna i serien (rätta mig om jag har fel) känns som de går hårdare ut på det, och att det är liksom grejen. Första har ett intressant koncept som ändå har någon annan baktanke.

Plats 64 – Fright Night (1985)

Ingen tror på tonåringen Charley Brewster när han upptäcker att hans nya granne, Jerry Dandrige, är en vampyr. Istället vänder han sig till den kända skådespelaren Peter Vincent, som ofta porträtterar en jägare.

Fright Night är en 80-tals klassiker inom vampyrfilmerna. Riktigt underhållande. Däremot remaken med bland annat Colin Farrell från 2011 kan man lätt skippa. Bättre att se denna som det så ofta är. Stor blandning av humor och skräck som gör den perfekt för Halloween.

Plats 63 – The Blair Witch Project

I oktober 1994 försvinner tre studerande filmskapare i skogen medan de spelar in en dokumentär. Ett år senare hittar man deras material…

Det hade varit kul att uppleva denna film när den kom – eller i alla fall när det inte fanns internet eller man visste grejen med den. Istället såg jag den när jag visste att det inte var på riktigt (som folk trodde att den var) fast på en mysig och perfekt plats – i en stuga mitt i skogen. Man trodde helt enkelt att den var sann och det gör den nog läskigare än vad den faktiskt är. Vill gärna se om den dock. För jag gillade den, men tror att jag eventuellt skulle gilla den mer en andra titt.

Plats 62 – Event Horizon

År 2047 skickas ett gäng astronauter för att undersöka och rädda rymdskeppet Event Horizon som försvann sju år tidigare. De får lära sig den skrämmande sanningen om vad som har hänt.

Det verkar råda delade meningar om Event Horizon, men det känns som den börjar mer och mer få uppmärksamhet för vad den egentligen är – vilket är bra. För det är en underhållande skräckfilm som utspelar sig i rymden. Inte alls i närheten av Alien såklart. Den använder sig av rymden och vad det innebär, till exempel vad är sanning och vad är inte det. Och fokuserar mycket på karaktärerna och deras egna rädsla.

Plats 61 – Kwaidan

Fyra stycken spökhistorier om en fattig samuraj som gifter sig för pengarna, en man som fastnar i en snöstorm, en blind musiker som tvingas spela för en spökliknande publik och en samuraj som ser en annans reflektion i sin tekopp.

Fyra mindre berättelser där alla är riktigt bra. Personligen tyckte jag nog att de blev sämre och sämre, och min sambo tyckte nog tvärtom. Så det finns nog en berättelse för varje person och vad man tycker om. Ibland är det kul med mindre berättelser men ibland vill man hellre ha en lång version för att komma mer in på djupet. Dock är denna väldigt bra och har en perfekt längd och innehåll på varje berättelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *