Filmer

Skräckfilmer | Mina favoriter plats 60-51

Nu är det bara en vecka kvar innan Halloween! Spännande va? Här hemma har vi pyntat det lite inför högtiden. Alltid kul att liva upp hemmet kring olika tider. Min favorit är ju såklart julen, men det får vänta en stund till. Som sagt, en vecka kvar och vi har nu kommit halvvägs in i min lista över favoriter. Eller snart. Hoppas ni fått lite inspiration!

Plats 60 – Green Room

Ett punkband blir fast i en lokal efter ha blivit vittne till våld.

Tycker verkligen att Green Room är en obehaglig film. För den känns så äkta. Det är någonting med onda personer i jämförelse med demoner och spöken. När ett par unga personer hamnar i kläm med några nazister. Otroligt jobbig film och läskig thriller. Men ändå en så kallad måste-film.

Plats 59 – Poltergeist

Steve Freeling bor med sin fru, Diane, och deras tre barn, Dana, Robbie och Carol Anne, i södra Kalifornien där han säljer hus för företaget som byggde kvarteret. Det börjar med bara några udda händelser, som trasigt porslin och möbler som rör sig själv. Men när han inser att något verkligt ont hemsöker hans hem, kallar Steve in ett team av parapsykologer under ledning av Dr. Lesh för att hjälpa till innan det är för sent.

Vem har gjort Poltergeist? Det är en fråga som diskuteras ibland. Tobe Hooper eller Steven Spielberg. Jag tycker att man kan känna bådas närvaro i filmen. Vilket såklart inte gör den sämre. Detta är en härlig skräckfilm. Om man nu kan kalla en skräckfilm för härlig. Ett hemsökt hem mitt i den idylliska förorten.

Plats 58 – Tenebre

En amerikansk författare i Rom förföljs av en seriemördare som vill trakassera honom medan han dödar alla som är associerade med hans arbete på hans senaste bok.

Dario Argento är en regissör som jag har börjat se mer och mer av. Hans filmer påminner ibland om varandra och det känns som jag nu har sett samma om och om igen. Men en av de som jag minns bäst och tycker nog bäst om är Tenebre. Man sitter som på nålar och funderar på vem är mördaren. Och som alltid med Argento – perfek musik.

Plats 57 – Audition

Sju år efter sin frus död bjuder Aoyama in sig att sitta på auditions för en skådespelerska. Genom att bläddra igenom resuméerna i förväg fångas hans öga av Yamazaki Asami, en slående ung kvinna med balettutbildning.

Jag trodde faktiskt denna skulle vara värre än vad den egentligen var. Visst, det fanns obehagliga scener men inte alls i den nivån som jag förväntade mig. Den handlar om en väldigt ensam man som använder sig av en audition för att hitta en framtida fru/flickvän. Vilket gör inte honom till den mest sympatiska karaktären kanske. Läste en fantastisk recension om att detta är den mest konstigaste romantiska filmen du någonsin sett. Vilket stämmer. För även om man förstår att någonting är konstigt blir det ännu några söta scener med två ensamma personer.

Plats 56 – The Babadook

En ensamstående mamma, plågad av sin mans våldsamma död, kämpar med sin sons rädsla för ett monster som lurar i huset.

Stilen är nog det jag tycker mest om med The Babadook. Minns att jag verkligen tyckte den var läskig, vacker att titta på och att jag avskydde ungen. Som man så ofta gör i filmer, eller hur? Tror jag faktiskt vill försöka se om den här och se vad jag tycker då. Troligtvis bättre.

Plats 55 – Död Snö

Åtta medicinstudenter på en skidresa till Norge upptäcker att Hitlers fasor lever vidare när de möter en bataljon av zombie-nazistiska soldater som vill sluka någon som är olycklig att vandra in i de avlägsna bergen där de en gång skickades för att dö.

Det är någonting med skräckkomedi som jag tycker är otroligt obehagligt. För att de ibland kan gå ett steg längre än vad en “vanlig” skräck hade gjort. Därför kan jag tycka att Död Snö är läskig. Men tror många kan tycka att den nästan är för töntig. Den är läskig, rolig och underhållande.

Plats 54 – Us

Man och hustru Gabe och Adelaide Wilson tar sina barn till sitt strandhus och förväntar sig att koppla ur och varva ner med vänner. Men när natten sjunker över blir deras stillhet till spänning och kaos när några chockerande besökare anländer oinbjudna.

Efter att ha sett Get Out blev jag såklart väldigt exalterad över Us. Den levde tyvärr inte upp till mina förväntningar. Har nu sett den i alla fall två gånger och gillar verkligen flera scener men min första tanke är desamma. Början är starkast och ju mer jag får reda på om “besökarna” desto sämre tycker jag filmen blir. 

Plats 53 – Hellraiser

En otrogen fru möter zombien till sin döda älskare medan de demoniska cenobiterna förföljer honom efter att han flydde från deras sadomasochistiska underjorden.

En kul grej med Hellraiser är att den använder och utnyttjar sin låga budget. Det passar filmen och hur den känns. Skräcken är en genre där man kan använda det till sin fördel. Tycker flera borde göra det. En enkel premiss på en rätt smutsig film. 

Plats 52 – Insidious

En familj upptäcker att mörka andar har invaderat deras hem efter att deras son oförklarligt faller i en oändlig sömn. När de når ut till en professionell för att få hjälp lär de sig att saker är mycket mer personliga än de trodde.

Detta är en väldigt modern skräckfilm av James Wan. Med det sagt vet nog de flesta vad det innebär. En film som jag tror man antingen älskar eller hatar. Jag är inte helt förälskad i den, men den är väldigt underhållande. Det finns flera filmer i denna serie, men som det ofta är så är den första bäst. Se den, gillar du den kan du fortsätta.

Plats 51 – Krampus

En skräckkomedi baserad på den forntida legenden om en hednisk varelse som straffar barn på jul.

Vill du ha en läskig film på jul så är Krampus filmen du ska se! Den handlar om en familj som firar jul med mammans syster och familj. Om släktingar du helst inte vill träffa och se – speciellt inte på julafton. Om att uppskatta varandra och vad handlar julen om? Mysrys på bästa sätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *