Filmer

Skräckfilmer | Mina favoriter plats 50-41

Nu är vi faktiskt halvvägs in på listan och lite mer. Alla är ju mina favoriter egentligen men eftersom det är en lång lista på hundra titlar så börjar vi nu komma in på några riktigt fina favoriter som jag känner lite extra för. Och det blir bara bättre och bättre för varje gång.

Plats 50 – The Conjuring 2

Lorraine och Ed Warren reser till norra London för att hjälpa en ensamstående mamma att uppfostra fyra barn ensam i ett hus som plågas av onda andar.

Jag har någon form av kärlek för The Conjuring filmerna. Vet inte varför för egentligen är de filmer som skrämmer mig otroligt. Ogillar ju exorcism och allt med demoner att göra. Men tror det handlar om att de var de första filmerna som jag kände, okej, skräck kan nog vara något för mig ändå. Tycker tvåan är en stark följeslagare till ettan helt klart. James Wan är en man som vet hur man gör bra skräck.

Plats 49 – Hereditary

När Ellen, matriarken till Graham-familjen, går bort, börjar hennes dotters familj att lösa ut kryptiska och allt skrämmande hemligheter om deras förflutna.

Alla som har sett Hereditary måste ha blivit extremt chockad av en specifik scen. Wow, det var ingenting som man förväntade sig. Och allt efter det ögonblicket var bara… man hade ingen aning om vart den var på väg eller vad nästa steg var. Förstått att man är tudelad om man antingen älskar eller avskyr den. Jag är dock någonstans där mitt i mellan men lutar lite mot det hyllade hållet.

Plats 48 – The Grudge

En amerikansk sjuksköterska som bor och arbetar i Tokyo utsätts för en mystisk övernaturlig förbannelse.

Okej, jag vet. Jag är själv en person som säger att originalet är bättre. Se originalet och skippa allt annat. Men enligt mig är The Grudge bättre än Ju-On. Det är dock samma regissör, och samma miljö förutom det är till viss del amerikanska skådespelare. Såg denna väldigt sent i livet (dvs. cirka 20-21 år) men minns att det var nästan en klassiker (tillsammans med The Ring) hos mina klasskompisar på högstadiet.

Plats 47 – Friday the 13th

Lägerledare förföljs och mördas av en okänd angripare när de försöker återuppta ett sommarläger som var platsen för ett barns drunkning.

Jason, Jason, Jason. Eller? Hmm… Fredag den trettonde har blivit för mig (och säkert många andra) en riktigt mysrys-film. Har inte sett alla än (nio av tolv) men varje är lite härlig. Tror jag och Jason hatar kåta tonåringar lika mycket och det är kul att se de dö på lite olika, innovativa sätt.

Plats 46 – Scream

En mördare som kallas Ghostface börjar döda tonåringar.

Vem tycker inte om Scream? Den är läskig och underhållande. Gillar alla regler som räknas upp om hur du överlever en typisk skräckfilm. För de stämmer ju. Och jag minns verkligen hur förvånad jag blev när man fick reda på vem som var Ghostface. Har du inte sett den? Gör det!

Plats 45 – Black Christmas

Ett sorority-hus terroriseras av en främling som gör skrämmande telefonsamtal.

Ännu en julfilm som letat sig in i Halloween-filmerna. Den första var såklart Krampus. Den här är väl inte lika mycket julig utan handlar mest om några tjejer som bor i ett sorority house som blir terroriserad av telefonsamtal.. och mer. Menar såklart filmen från 1974. Finns en ny från 2019 som jag inte sett och det känns inte som den har gjort så mycket väsen av sig heller.

Plats 44 – The Fog (1980)

Konstiga saker börjar inträffa när en liten kuststad i Kalifornien förbereder sig för att fira 100-årsjubileet. Livlösa föremål växer kusligt till liv; Pastor Malone snubblar över en mörk hemlighet om stadens grundande; radioprataren Stevie bevittnar en mystisk eld; och liftaren Elizabeth upptäcker en fiskares lemlästade lik. Sedan faller en mystisk skimrande dimma över byn och fler människor börjar dö.

The Fog är en film som jag tror växer på mig mer och mer. När jag såg den tyckte jag den var helt okej. Men nu efterhand gillar jag nog den ännu mer. Det är en spöklik film, en skrämmande dimma och regisserad av John Carpenter – som alltid lovar bra musik.

Plats 43 – Pet Sematary (1989)

Dr Louis Creeds familj flyttar in i drömmarnas hus och upptäcker en djurkyrkogård på baksidan av sin egendom. Den förbannade gravplatsen djupt inne i skogen ger de döda tillbaka livet.

Hade ju remaken med på listan lite tidigare men nu är det dags för filmen från 1989 som är väldigt skrämmande. Men det som är mest skrämmande är ju inte huvudfokusen på filmen. För det är systern som är mest läskig, eller hur? Det är dock en väldigt ledsam film som man kanske inte tänker på för man har fullt upp att bli skrämd av allt annat.

Plats 42 – A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors

Det har gått många år sedan Freddy Kruegers första offer, Nancy, mötte Freddy och hans sadistiska, onda vägar. Nu är Nancy alla vuxna; hon har lagt sina skrämmande mardrömmar bakom sig och hjälper tonåringar att hantera sina drömmar. 

Tredje filmen av Terror on Elm Street-filmerna är otroligt underhållande. Utan att förstöra min lista totalt så är det inte den bästa. Vet inte varför jag gillar denna så mycket. Kanske för att Nancy är tillbaka. Freddy har några riktigt spännande mord. Och det är några ungdomar som inte är helt bakom flötet.

Plats 41 – Day of the Dead (1985)

Ett litet team av forskare, civila och skjutglada soldater kämpar desperat för att säkerställa människosläktets överlevnad. Spänningen inuti basen når dock en brytpunkt, och zombierna samlas utanför.

En zombiefilm som handlar nästan mer om vem som egentligen är monstrena. Det är människor som är onda (som i många zombiefilmer egentligen) och använder sin plats i samhället för att jävlas med andra. Tycker den är intressant och spännande för det är en jobbig stämning och de är mer eller mindre instängda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *