Filmer

Skräckfilmer | Mina favoriter plats 90-81

Vi fortsätter med mina skräckfilmsfavoriter. Kanske du hittar en ny favorit eller blir inspirerad att själv se nu under skräckens månad. Vissa av dessa är inte ens läskiga. Två är mer av en komedi än skräck. För er som inte gillar skräck!

Plats 90 – It Follows

Efter att tonåringen Jay har sex med sin pojkvän, Hugh, för första gången blir hon det nya offret för en dödlig förbannelse som förs vidare från offer till offer. Hennes vänner har svårt att tro på hennes berättelse och tror hon bara är paranoid men tillsammans hjälps de åt att försvara henne.

En skräckfilm som försöker få ungdomar att inte ha sex? Eller? Med tanke på att det är en sexuellöverförbar… grej. Som coach i Mean Girls sa: “Don’t have sex, because you will get pregnant and die!”. Fast minus graviditet då. Du bara kommer att dö. Tycker att själva premissen är rätt töntig, men däremot det Jay ser är desto coolare och läskigare.

Plats 89 – Godzilla (1954)

När ett flertal fartyg exploderar och sjunker utforskar professorn Kyohei Yemani vattnet, och upptäcker ett femtio meter högt mönster som lokalbefolkningen kallar Gojira – ett monster som inte enbart hotar att förstöra Japan utan hela världen.

Klassikern Godzilla i original. Visserligen är de nya Godzilla filmerna ett äventyr fullspäckat med action som kan vara underhållande ibland så är det nog exakt såhär du ska se en Godzilla-film. Den är politisk och handlar nästan till större del om atombomber än monstret i sig. Det är dock något speciellt med ett monster som kommer upp ur havet och bara äger allt i sin väg.

Plats 88 – Zombieland

En student som vill hem till sin familj, systrar som försöker ta sig till ett nöjesfält och en tuff man i jakt efter en Twinkie slår sig samman för att överleva alla zombies som tagit över landet.

Kanske till gränsen av en skräckfilm, då det är mer av en komedi. En skräckkomedi helt enkelt – med mest fokus på komedi om ni frågar mig. Skulle jättegärna se om denna någon gång. Det var allt för längesen jag såg den. Har inte sett tvåan som kom förra året. Har du? Zombieland har några fina dialoger, ett värme av sig och en fin blandning av karaktärer som alla har ett hjärta. Gillar också blandningen av skådespelare. Bill Murray, liksom!

Plats 87 – Creep (2004)

En kvinna blir förföljd av en man samtidigt som hon är fångad i en tunnelbanestation i London.

Okej, först och främst. Detta är ingen jättebra film. Jag själv gav den en tvåa av fem. Det vill säga en av de sämre på den här listan. Men det är ändå någonting som gör att jag minns den och blir fascinerad av den. Kan det bero på att jag faktiskt blev rädd och tyckte den var obehaglig? Troligtvis. Charmig på sitt sätt, och väldigt instängd känsla.

Plats 86 – Pet Sematary (2019)

Dr. Louis Creed och hans familj flyttar från storstaden till bo på landsbygden. I skogen bredvid finner deras äldsta dotter, Ellie, en mystisk kyrkogård för samhällets husdjur. 

Jag gillar mer originalet. Ni behöver inte vara oroliga över den delen. Denna adaption är inte hundra lik boken (och jag är ju inget större fan av boken så det är ok). Det jag gillade med denna versionen var att jag blev förvånad. De flirtade med oss som sett den gamla filmen, utan att förstöra upplevelsen för de som är nya till konceptet. I slutändan är det en helt ok film. Medelmåttig kanske. Men skulle gärna se om den.

Plats 85 – It: Chapter Two

27 år efter att de vunnit över Pennywise samlas medlemmarna i Losers Club ännu en gång i Derry, staden de flyttat ifrån, efter ett förödande samtal.

Tyvärr är kapitel två inte i närheten av första filmen. Men med det sagt har It: Chapter Two några fina stunder. Den lider lite av att göra samma sak om och om igen att vi inte blir förvånade. De vuxna splittras och var och en träffar på Pennywise och en flashback från förr kommer. Bästa scenen är lätt när Beverly besöker sitt barndomshem. Sämsta är nog den påtvingade romantiken.

Plats 84 – It Comes at Night

En man har upprättat ett säkert hem när ett onaturligt hot terroriserar världen för sin fru och son. Men allt testas när en desperat ung familj anländer och söker trygghet.

It Comes at Night är en långsam och uppbyggande skräckfilm. Verkligen ingenting för alla. Vissa skulle nog hävda att den inte är läskig eller kanske ingenting sker. Men ibland är det exakt det som jag efterfrågar i en skräckfilm. Visuellt, ljudet, skådespelarna – allt det är väldigt bra. Vilket kommer sällan i skräckfilmer. Den behandlar det större ämnet: att överleva med sin familj eller visa medmänsklighet till främlingar.

Plats 83 – A Quiet Place

En familj lever i tystnad för att gömma sig för varelser som jagar allt som låter.

Premissen är enkel – gör du ett litet ljud kommer du dö. Så var tyst så kommer allt vara bra. Men tyvärr är livet inte så enkelt. A Quiet Place fick mig att sitta på nålar genom hela filmen. Det är tyst och varje ljud får en att hoppa till lika mycket som karaktärerna. Och oj, vad ont det gör i vissa scener. Tvåan skulle komma nu i år, men verkar ha blivit framflyttad till nästa. Som allt annat.

Plats 82 – Oculus

Tim är tjugo år när han kommer ut från psykiska institutionen efter ett barndomstrauma. Han bevittnade sin far tortera och döda hans mamma innan han själv blev mördad av Tim. Hans syster, Kaylie, är helt övertygad om att det inte var Tim eller deras pappa som var förövaren – utan en spegel.

Oculus är en film som får en att både tänka och bli skrämd samtidigt. Jag gillar hur den leker med spegeln, och vad man själv ser. Den bygger upp en spänning och är visuellt fin. Tror jag gillar Mike Flanagan som regissör! Skiftena mellan nutid och dåtid är slående och sömlöst. Ska nog faktiskt se om den snart.

Plats 81 – Creepshow

George A. Romero och Stephen King slår sina kloka och skräck-huvuden ihop för att berätta fem berättelser.

Goosebumps för vuxna. Det är lite vad Creepshow är. Fem berättelser i varierande kvalité. Min favorit är nog Something to Tide You Over som handlar om en man som bestämmer sig för att hämnas på sin otrogna fru och älskaren. De är inte särskilt läskiga, utan mer roliga och väldigt charmiga. De andra berättelserna handlar om en kvinna som dödade sin far för sju år sedan sen och besöker hans grav, en ensam man som finner en meteor på sin gård, professorer som finner en låda under en trapp samt om en egocentrisk miljonär som lider av bacillskräck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *