Serier

& där säger vi hejdå till Supernatural

Detta inlägg kommer att gå in på spoilers för vad som sker i slutet. Har du inte sett sista avsnittet så gör det direkt. Har du inte sett Supernatural alls kan jag med glädje meddela att hela serien finns på Viaplay (med säsong 15 kommande i december).

I fredags kom det sista avsnittet av Supernatural. 15 år. 328 avsnitt. 240 timmar. Det är dags att säga hejdå till Supernatural. En serie som pågått väldigt länge och som har under sin tid fått flera fans att känna som en del av familjen. För även om premissen till stor del handlar om monster och annat övernaturligt som finns i världen (som måste stoppas) så är det största delen en familjehistoria. Hur viktig familjen är – och att du kan välja din egen familj.

Jag började inte se Supernatural från starten utan hoppade in när de var på säsong fem. Tog inte lång tid innan jag hade lyckats se ikapp allt och väntade vecka efter vecka med de andra fansen. Det har inte varit en serie jag har följt i 15 år… men däremot 10 år. Då var jag 17 och idag 27. Har gått ut gymnasiet, flytta hemifrån, tagit examen, blivit sambo, skaffat mig heltidsjobb, förlovat mig. Det har hänt en hel del. Nu är det dock slut, och vi sa hejdå till Supernatural.

Dean och Sam äter paj

Hur kom vi hit

Sista avsnittet på sista säsongen. Men hur kom vi egentligen till det sista avsnittet? Vad har hänt fram till detta ögonblick?

Det var längesen vi fick reda på att Chuck skrev berättelsen om Sam och Dean. Sedan visade sig att han var Gud. Och den vetskapen gjorde att han fick lite vatten över huvudet. Ville kontrollera alla, inklusive Sam och Dean. Det var deras berättelse – inte hans.

I senaste avsnittet, som var säsongsavslutningen mer eller mindre, fick vi säga hejdå till Castiel. Den fantastiska karaktären som jag älskat från första stund. Blev tyvärr inte alls så känslosam som jag hade trott jag skulle bli. Fick ett fint ögonblick mellan honom och Dean! Med hjälp av Jack, son till Lucifer, lyckades de störta Chuck och äntligen var de fria till sina egna beslut.

Ett sista fall

Även om de är fria att göra vad de vill så har de fortfarande ett jobb – jaga monster. Två pojkar får se sina föräldrar bli mördade av människor i mask och blir sedan kidnappade. Dean och Sam åker dit för att hjälpa till med alias Singer och Kripke (hommage till skaparna) och inser att de känner igen fallet sedan tidigare. Plockar fram sin pappas gamla dagbok med alla hans fall. Sedan går det fort fram tills de hittar vampyrerna (ja, det var vampyrer) som kidnappat pojkarna.

Dean jagar en vampyr

Jenny (som var med i ett avsnitt i första säsongen) dyker upp som vampyr. Av alla gamla fall de har haft, och människor de mött på sin väg, så blir jag både förvånad och besviken att det var här de landade. En karaktär som jag tror få minns. Inte ens lite kul att se henne. Hela detta fall är bara en lång (fast kort) raksträcka till det som kommer hända…

Ett sorgligt avslut

En måste dö. Eller hur? Tror jag talar för de flesta fansen, eller bara mig själv, så vill vi att Sam ska vara lycklig. Att han ska få en chans att gå tillbaka till livet. Därför måste det vara Dean som dör. Vi fick också ett avslut redan i säsong fem, Swan Song. Där Sam dör och Dean är den som lever vidare. Han är med Lisa och Ben. Den berättelsen är därför redan berättad – men om man gör tvärtom så hedrar man deras tidigare avslut samtidigt som man gör någonting nytt.

Såklart det blir ett sorgligt avslut. Kan tycka stundtals att det känns tvingat. Speciellt när fallet med vampyrerna var så snabbt och hastigt och den här scenen lite utdragen. Men det är fin. Det är ett avslut mellan de två som vi behövde.

Hejdå till Supernatural

Livet fortsätter

Sam får leva vidare utan Dean. Däremot verkar det inte bli att han går helt tillbaka till sitt liv som han hade för 15 år sedan sen. Han fortsätter jaga, rädda människor. Han skaffar sig en familj, en son. Vi får aldrig veta vem han gifte sig med. Det enda vi såg att hon var brunett, och jag tror (med många andra) att det var Eileen. Skulle det inte vara fint att Sam får också leva med en annan jagare? Tror det skulle vara betydligt enklare att kombinera familjelivet och jagarlivet. Han döper sin son till Dean och vi får se en ganska dålig version av Sam som gammal. De hade kunnat jobba med sminket och frisyren lite bättre…

Dean då? Är han borta för alltid? Nej, han kommer till himlen och får återse Bobby. <3 Delar en öl och får till och med sin baby (bilen) med sig till himlen. Bobby berättar om den nya himlen. Där man samlas alla man älskade i livet. Granne med Bobby är bland annat Deans föräldrar. Efter ett långt liv för Sam, och inte lika långt för Dean, möts de till slut igen.

hejdå till supernatural

Var det slutet vi ville ha?

Jo, men jag tror det ändå. Första halvan med fallet var väl mindre bra. Tror det är svårt att avsluta den här serien på ett värdigt sätt. Det är otroligt trist att just pandemin slog till (mer än folk dör, ekonomin och allt det där). De var tvungna att skriva om slutet. Det kanske blev bättre nu, jag vet inte, men för mig de ändrade för att dra ner lite av alla extras. Att faktiskt få se lite mer människor hade varit fint. Bobby nämnde människor. Jack styrde himlen. Castiel hjälpte till. Men vi fick aldrig se honom. Glad att han inte är kvar i the Empty.

Vill gärna veta vad ni tyckte om avslutet! Var ni redo att säga hejdå till Supernatural?

Vill ni minnas lite mer av Supernatural så kan ni läsa mitt inlägg om mina favoritavsnitt. Som jag nu antagligen måste göra om. Men först, kanske jag ser om hela serien. Finns som sagt på Viaplay.

En kommentar

  • Rasmus

    Tyckte avslutet på serien var väldigt fint ändå med att de två träffades igen i himlen! De var ju så serien börja och därmed fint att de sluta så! De första fyra säsongerna är för övrigt bäst och resterande är dels som en lång transportsträcka med vissa sköna avsnitt. Lite för många sido karaktärer som inte höll hög nivå enligt mig (tex Crowley). Väldigt starka karaktärer att relatera till Sam och Dean. I alla fall om man själv har en bror/syster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *