Serier

Cityakuten | Säsong 1

En spoilerfri recension av första säsongen av Cityakuten

Det finns en serie som jag har alltid sagt: Kommer den på en streamingstjänst eller att jag kan köpa varje säsong för under 50-lappen kommer jag att se den. Och det är Cityakuten (eng. ER). Och så kom den till C More. Det var i början av november som första säsongen kom, och sen dess har en ny säsong kommit varje måndag i alla fall fram till 7 december när femte säsongen kommer. Resterande säsonger ska troligtvis komma innan julen men de har ännu inte fått ett datum.

Cityakuten är en sjukhusserie som kom 1994 och slutade 2009. En långkörare helt enkelt. Än så länge (har ju bara sett första säsongen) utspelar den främst på sjukhuset och väldigt lite i deras privatliv utanför akuten. Inte för att någon av de verkar ha större privatliv när de jobbar i princip hela tiden.

Vi börjar med att möta den nya studenten John Carter som påbörjar sin första dag på akuten där Dr. Mark Green, Dr. Susan Lewis, barnläkaren Dr. Doug Ross, sjuksköterskan Carol Hathaway och kirurgen Dr. Peter Benton arbetar. Det är mycket som sker i första säsongen. Ett självmordsförsök, äktenskap som krisar och familjesituationer som förvärras av den mängden arbete som personerna har att stå i.

Skulle säga att första säsongen är helt okej. Den är bra och godkänd men inget wow. Har inte riktigt fattat wow-faktorn ännu. Men det kanske är för att den revolutionerade på sin tid – men idag när vi är nästan översvämmade av sjukhusserier är mer vana med detta koncept. Det är ett högt tempo genom hela avsnitten och få andningsuppehåll där vi tillsammans med karaktärerna kan koppla av och få oss ett skratt. Lite glad att den inte har extremt mycket kärleksintriger som exempelvis Grey’s Anatomy. Får se hur länge det håller i sig dock.

Tror att Cityakuten kommer att växa på mig ju mer jag lär känna karaktärerna. Antagligen tills de kommer bytas ut med tanke på det är femton säsonger och jag är väldigt tveksam om karaktär kommer vara kvar så länge. Kanske hoppar av och kommer tillbaka, men knappast mer. Gillar i alla fall den här ensemblen av människor. Kul också att se där George Clooney tog sitt största steg ut i rampljuset.

Titel: Cityakuten / ER
Medverkande: Anthony Edwards, Eriq La Salle, George Clooney
År: 1994 – 2009
Mitt betyg: ★★★

Skapare: Michael Crichton
Genre: Drama
Network: NBC
IMBd betyg: 7.7/10

En kommentar

  • Lena

    Åh Cityakuten var den första ”vuxna” serier som jag följde. Kollade på den tillsammans med mamma. Hoppas du kollar klart för det kommer dyka upp så många bra skådespelare längst med vägen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *