Klassiker för dig som inte läst klassiker
Klassiker är ett ord som många andra ord som olika människor får olika associationer till. För mig kan det handla om kvalité och någonting jag troligtvis kommer att gilla. Om jag inte gillar det blir jag istället besviken. För andra kan det istället vara torrt och tråkigt. Som en brödbit som legat framme för länge. Kan förstå den tankegången, eftersom större delen av klassiker man fick tilldelad sig under skolgången kanske inte var toppen. Eller så var man bara inte redo. Har redan pratat tidigare om att hitta en bok som faktiskt passar en själv.
Sammanfattningsvis, klassiker kan vara olika saker för olika personer. Men jag tror det finns någon form av vilja att läsa klassiker. Därför tänkte jag hjälpa genom att lista några klassiker som jag tror är bra för nybörjare. Detta inlägg är ett samarbete med mina bloggkollegor, så passa på att spana in deras inlägg på samma tema. Alla länkar finns längst ner!
Historier som ni känner till sedan tidigare
Även om man kanske inte har plockat upp en klassiker har man många gånger hört historien tidigare. Det kan vara ett bra sätt att komma in i historien. Samtidigt att veta om det faktiskt är en bok som du är intresserad av.
Dracula av Bram Stoker
Bram Stokers Dracula publicerades 1897 och är en ikonisk berättelse som ligger bakom mycket av vampyren vi känner till idag. Den handlar om Jonathan Harker som åker till Transsylvanien för att hjälpa hans nya klient, greve Dracula, som söker sig till England för att bo. Det finns ett flertal filmer på historien och jag kan rekommendera filmen från 1992. Finns även en ny tv-serie på Netflix som jag själv inte sett än.
Frankenstein av Mary Shelley
En tråkig sak med klassiker är att det är få kvinnor som är författare. De finns självklart, och många är inom genren romantik. Därför är det kul med en berättelse om vetenskap och med skräckinslag som Frankenstein. Den handlar om en ung doktor, Victor Frankenstein, som studerar kroppens uppbyggnad, döden och att skapa en egen varelse. Spännande bok om vad vetenskapens under, fördomar och bara en fin längtan av kärlek. Läs den och rätta alla som kallar monstret för Frankenstein, när det egentligen är doktorns namn.
Klassiker under 150 sidor
En inkörningsport in i klassiker kan ju vara bra att läsa kortare och inte en tegelsten som till exempel Brott och Straff. Om man ska börja med någonting bör man välja en bra grund och varför inte några kortare – som också är väldigt bra och otroligt innehållsrika.
Animal Farm av George Orwell
Animal Farm är runt 100-sidor, den jag har hemma är på 102 sidor. Det går fort och kan läsas under en dag eller en sittning beroende på hur man läser. Detta är en stark satirisk berättelse om djuren på en gård som får nog av människans makt över dem. De gör uppror och skapar en ny filosofi. Allt låter vackert i början, men det förändras rätt snabbt.
Främlingen av Albert Camus
Vad gör en man till en brottsling? I Albert Camus bok Främlingen ställs Meursault inför rätten efter en död man hittas på stranden. Hans tidigare handlingar, att han till exempel inte grät på sin mors begravning, kommer till ytan och vänds emot honom. En otroligt lättläst bok som jag tror många skulle tycka om. Om rättvisa och förnuft. Tror den är runt 150-sidor.
Moderna klassiker
Nu är självklart vissa av de jag redan tipsat om moderna klassiker, men ville ändå göra en kategori med dessa två böcker. Det är lite svårt att definiera moderna klassiker, men har utgått från en lista jag hittade. Tänker att det är böcker som kom lite senare, och här går jag från 1915 till 1951.
The Metamorphosis av Franz Kafka
Förvandlingen av Kafka har kallats för den bästa novellen. Det säger i alla fall någonting. Den har också möjligtvis en av den mest kända inledningen: ”När Gregor Sansa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar fann han liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt.”
Catcher in the Rye av J.D. Salinger
Ni kanske har hört om boken som blandat sägs ligga bakom mordet på John Lennon? Det låter helt absurt, men han som dödade Lennon hade en kopia av denna bok på sig under mordet. Ska också ha kopplingar till mordförsöket på Reagan. Räddaren i Nöden är en tidlös skildring om ungdomen och revolten. Holden Caufield är 16 år och tycker att livet är rätt jobbigt, när han kommer till New York testar han på livet som vuxen. Från allt som nattklubbar, flickvänner och hotelläventyr.
För dig som vill läsa om kärlek
Klassiker kan vara lite av en synonym med tunga och jobbiga böcker. Därför ville jag även lyfta fram böcker om kärlek. För det finns ju en hel del sådana också – bara att jag inte har nämnt en enda hittills. Men nu kommer de!
Emma av Jane Austen
Skulle kunna ta vilken roman av Jane Austen, men väljer nog ändå Emma. För den är otroligt fin berättelse som känns väldigt modern. Handlar om Emma som hjälper gärna andra att finna kärleken – men glömmer lite bort sig själv. Clueless är en modern tolkning på denna roman, och det kommer en ny version av filmen nu i februari.
Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg
Var bara tvungen att slänga in en svensk klassiker också. Och en fin sådan. Den allvarsamma leken handlar om Arvid och Lydia som faller för varandra som unga, glider isär och träffas igen som vuxna när de båda har träffat en ny partner. En kärlekshistoria som kanske egentligen inte handlar om kärlek. Men fin ändå! Kom en film för några år sedan sen, men den är inte lika bra som boken.
Läs gärna de andras inlägg på samma tema: Vi gillar film, Fiktiva Em, Fröken TV och TheLenaElisaStory
3 kommentarer
Elsa
Har bara läst Animal Farm av dessa. Och en bit ur Frankenstein, men inte hela. Hade gärna velat läsa fler klassiker så tack för tipsen!
karinsuniversum
Kul att du fick några tips! Hoppas du läser någon och gillar dem!
Lena
Så många bra tips, måste ta mig i kragen och läsa dem snart!