Filmer

Filmrecension | Batman vs Teenage Mutant Ninja Turtles

Innehåller recensionsexemplar av 20th Century Fox

Titel: Batman vs. Teenage Mutant Ninja Turtles
Regissör: Jake Castorena
Medverkande: Troy Baker, Eric Bauza och Darren Criss
Genre: Animation, Adventure och Action
Längd: 1 h 27 min
Premiär: 2019
Land: USA
Mitt betyg: ★★★★

Batman vs. Teenage Mutant Ninja Turtles är en homage till gamla fans av både Batman och Teenage Mutant Ninja Turtles och finner inspiration från animerade serierna samt de olika spelen. Den passar även för nya tittare, som inte har samma nostalgiska känsla för karaktärerna. 

När en ny fiende dyker upp i Gotham City och börjar stjäla experimentell teknologi kopplas Batman in på fallet. Men det gör också ett annat gäng: Teenage Mutant Ninja Turtles som kommit hela vägen från New York för exakt samma fiende. Med Leonardo i spetsen hamnar de maskerade, kampsport utövande bröderna – smarta Donatello, orädde Raphael och vitsige Michelangelo – i kollision med Batman och hans vänner. Vilka de är och vad de gör i Gotham City blir en gåta för Batman som han gärna vill lösa. Är de på samma sida eller arbetar de tillsammans med de andra ninjorna som kommit för att skapa kaos och oordning i staden?

Hela filmen är fylld av både små och stora saker som flörtar med de gamla fansen. Allt från Superman-muggen som Batman dricker ur till skurkarna som dyker upp en efter en. Det skapar en nostalgisk känsla, och de gamla fansen har någonting att minnas tillbaka med, men trots detta tas de aldrig ifrån storyn. Kan bero på att det är en ganska simpel story. Men det gör inte den, eller filmen, sämre för det. 

En fråga jag har, som inte sett allt för mycket av varken TMNT eller animerade Batman, är vem filmen är gjord för? Den är fylld av komiska scener, som står ofta av TMNT-gänget, specifikt Michelangelo, som gör att den passar sig eventuellt för den yngre målgruppen. Men våldet, och att det finns en och annan scen med blod, får mig istället att tänka på den lite äldre. Eller så är den gjord av fans, och till för fans. För jag tror de som uppskattar att kasta sig tillbaka till gamla minnen, förstår alla subtila hintar kommer att gilla denna film väldigt mycket. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *