Böcker,  listor

De bästa böckerna | Topplista för 2020

Under 2020 läste jag 81 stycken böcker och noveller. Om jag plockar bort alla noveller tror jag att jag landar på drygt 55 stycken. Av de 55 har jag nu valt ut tio böcker som jag gillade lite extra.

Det kändes svårt att välja ut böcker för det kändes som jag knappt hade läst någon bra först. Men när jag började tänka efter hade jag läst ett flertal bra böcker. Delade ut i alla fall fyra femmor och resterande på min lista är fyror. Bara inte fått någon ny favoritbok. Kanske inte något man kan förvänta sig ska hända varje år.

Orakelnatten av Paul Auster

Detta var första boken jag läste i januari och under 2020. Det kändes väldigt bra då – både året i sig och läsåret. Vad fel man kunde ha. Mitt läsår gick helt okej. Hade nog bara önskat att jag läste mer, och bättre böcker. Jag är faktiskt osäker på varför jag älskade den, men det bara var något med den som fångade mig rejält. Har nu läst två böcker av Paul Auster och han kanske inte är en ny favoritförfattare men jag är fortfarande väldigt intresserad av att plocka upp honom i framtiden. Läs min recension här!

Hemma av Marilynne Robinson

Ännu en femma delades ut till Hemma. Det blev fler femmor i år än vad jag minns. Detta är en tvåa i en serie som jag inte läst tidigare. Läst den för detta är en tidigare vinnare av Women’s Prize for Fiction. Blev helt slående av sättet Robinson skrev på och att större delen av berättelsen pågick mellan raderna – det som inte skrivs. Ska definitivt fortsätta på serien! Läs min recension här!

The Test av Sylvain Neuvel

The Test är drygt 100 sidor som beskrevs för mig som Black Mirror i bokformat. Jag är inget fan av Black Mirror och kommer aldrig se något mer av det (har sett tre avsnitt). Men däremot gjorde det mig nyfiken på boken. Kan nog hålla med om de har likheter. Lyssnade faktiskt på denna och tyckte att inläsaren var riktigt bra och egentligen allt bara fångade mig. Kan varmt rekommendera. Men skulle nog gå in i den med att veta väldigt lite, vilket jag gjorde.

Den utvalde av Lois Lowry

Detta är en bok för yngre. Vet inte om det är Young Adult utan kanske till och med Middlegrade. Vilket är någonting jag ofta inte läser. Tyckte denna hade en riktigt bra diskussion och tror den kan vara väldigt bra att läsa som ung, och kanske i skolor för att kunna ha en bra diskussion om demokrati och den fira viljan. Har inte sett filmen för trailern såg helt gräslig ut. Men kanske någonting jag ska göra ändå. Läs min recension här!

Stanna hos mig av Ayọ̀bámi Adébáyọ̀

Den här boken berörde mig djupt. Den handlar om Yejide och Akin som är lyckligt gifta, men som inte ännu fått barn. De får stora påtryckningar från släkten som ber Akin att gifta sig med en till fru för att kunna få barn på det sättet. Den tar upp så mycket i livet. Från press, kärlek, familjen och svartsjuka. Ska definitivt hålla koll på henne i framtiden. Läs min recension här!

Half of a Yellow Sun av Chimamanda Ngozi Adichie

Det är något fantastiskt med att både läsa en bok som är bra, intressant och som lär mig någonting. Jag kunde knappt någonting om Biafra-kriget innan jag läste denna. Och efter detta har jag läst om det flera gånger. (Det nämns även i Stanna hos mig). Detta är en supervacker berättelse om livet och krig, vilket gör den såklart hemsk också. Läs min recension här!

Vår älskade av Kamila Shamsie

Detta är en bok om människors fördomar och förväntningar på varandra. Inte bara världen i allmänhet utan som också karaktärerna i boken har. Den handlar en tre syskon i London som splittras när en flyttar till USA och en annan ansluter sig till IS. Detta är en bra kommentar om hur världen kan vara för vissa, hur stängd och redan planerad den är. Läs min recension här!

Om skönhet av Zadie Smith

Jag har läst många fantastiska böcker i år för jag bestämde mig för att läsa tidigare vinnare av Women’s Prize for Fiction och detta är ännu en av dem. Den handlar om två familjer där männen hatar varandra, men resten av familjerna (fruarna och barnen) finner varandra. Ständigt människor som tror de är bättre än varandra.

Kejsarens barn av Claire Messud

Detta är inte en bok för alla. Jag har märkt att jag kan uppskatta böcker som handlar om människor i New York som tror de är bättre än alla andra människor. Jag gillar inte en enda karaktär och de gör en massa dumma och dåliga beslut att jag blir smått galen på dem. Men ändå är det något som är så härligt med den. Läs min recension här!

King and the Dragonflies av Kacen Callender

Ännu en bok som är någonstans mittemellan Young Adult och Middlegrad. Kanske mer åt Middlegrad. Lyssnade på ljudboken och gillade verkligen berättelsen. Handlar om en tolvårig pojke Kingston som går igenom en svår period efter att hans storebror dör och hans vän försvinner. Den handlar om rasism, sexualitet och bara hitta sig själv. Tror den kan vara väldigt bra att läsa när man är yngre och verkligen ta till sig diskussionen som den har. Ska nog läsa Felix Ever After som också Kacen har skrivit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *