Serier

Systrar 1968 | Säsong ett

Lottie, Karin & Ingela i trädgården. Foto: SVT Systrar 1968
Lottie, Karin & Ingela i trädgården. Foto: SVT

Titel: Systrar 1968 Regissör: Kristina Humle Medverkande: Mikaela Knapp, Anna Åström & Maja Rung Genre: Drama Premiär: 2018 Network: SVT

Handling,

Året är 1968 och den unga arbetarklasstjejen Karin har just gått ut ur journalisthögskolan, och får sommarvick på en lokaltidning i Ystad. Beväpnad med sin skrivmaskin hyr hon ett rum i en stor villa hos familjen som äger både tidningen och stadens hotell. En vänskap formas snabbt med ägarfamiljens jämnåriga dotter Ingela och strax ansluter även Karins väninna Lottie, som precis debuterat som konstnär.

Tankar,

När jag såg trailern på SVT blev jag genast nyfiken på denna serie. Tycker att SVT har gjort en hel del bra serier och det är alltid kul att se något nytt från dem. Jag blev inte alls besviken. Utan den gav ungefär det jag trodde den skulle ge – en massa feminism, sköna 60-talet och en känsla av pepp efteråt.

Det bästa

Allt! Hur den handlar om kvinnor och deras revolution genom att skriva, berätta om hur deras situation är. Hur en kvinna, Karin, kommer till ett litet samhälle och tack vare henne lyfts saker och ting fram som legat undangömt alldeles för länge. Gillade även att dottern Ingela fick vara med och vågade berätta det som skett mot henne och att hon ur det kunde bli sann till sig själv. Att inte enbart vara den vackra kroppen utan faktiskt en individ. Scenen under midsommar kunde lika med skett i dag och det är någonting som i alla fall jag tycker var intressant. Det är helt enkelt en serie om den kvinnliga frigörelsen och är inte det helt underbart? Mitt hjärta kokade av ilska vid nästan varje scen med en man.

Karin i sängen med hennes fantastiska affischer ovanför. Foto: SVT Systrar 1968
Karin i sängen med hennes fantastiska affischer ovanför. Foto: SVT
Det värsta

Först kom jag knappt på någonting som jag inte tyckte om med Systrar 1968. Men sen kom jag på det. Bakgrunden till Karin är alldeles för uppenbart. Vet inte om det var meningen att vi tittare skulle veta från början, men att Karin inte skulle få sanningen förrän i slutet. Men sen kändes det som om det behandlades lite som en plotwist, vilket det inte var.

Övriga tankar

Systrar 1968 visas fram till den 28 januari 2019 på SVTPlay och jag rekommenderar varmt att ni ska se den. Passa på när den ändå finns där. Det är bara en säsong på tre avsnitt. Det är helt enkelt tre timmar av härlig kvinnokamp, men på ett mysigt sätt.

★★★½

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *