Serier

Queen’s Gambit

En spoilerfri recension av första och enda säsongen av Queen’s Gambit

Queen’s Gambit är troligtvis en av de bästa serierna från 2020. Äntligen kom det något bra av detta kassa år. Det verkar även som att intresset för schack har ökat överlag i år. Har både sett att människor som vanligtvis streamar när de spelar diverse onlinespel började spela schack i en form av turnering. Och nu med Netflix miniserie har intresset ökat. Kul att se!

Jag försöker lära spela. Har chess.com på min telefon och spelar några matcher med min sambo (som kan spela) och gör de dagliga problemen. Men någon expert är jag verkligen inte. Knappast bra överlag. Däremot vet jag hur pjäserna rör sig på planen vilket inte visar sig alla filmskapare kan – om man tittar på vissa film och seriesekvenser när schack förekommer. Dock har de gjort sin hemläxa när det kommer till Queen’s Gambit.

Beth Harmon (Anya Taylor-Joy) förälskar sig i schack från första stunden hon ser brädet och pjäserna på barnhemmet. Det visar sig att hon är en naturbegåvning och hon påbörjar sin resa mot att bli en av världens främsta schackspelare.

Queen’s Gambit är baserad på en bok med samma titel av Walter Tevis som kom 1983 och hamnade direkt på min TBR-lista efter jag såklart denna miniserie på enbart sju avsnitt. Jag älskar miniserier. För man kan grotta ner sig i historien och karaktärerna under en kort tid, men få så mycket av det. Det är också skönt att veta att det bara är en säsong, och den kan inte komma att förstöras av alldeles för många avsnitt (som ibland sker). 

Speciellt när det är en fokuserad berättelse och handling som denna. Hon går mot toppen men möter problem på vägen. Inga större problem på grund av att hon är kvinna i en väldigt mansdominerad värld (som man skulle kunna tro) utan på grund av missbruk hon får i en väldigt tidig ålder. Det är handlingen i kort och alla karaktärer vi möter på vägen är antingen bara ett hinder eller en hjälpande hand för Beth att nå sitt mål – att bli bäst.

Beth Harmon är ingen verklig person utan är en blandning av de alla genier som har florerat i schackvärlden, många som också blivit snudden till galna. Speciellt Bobby Fischer känns som en stor förebild för Beth som karaktär. Men den ungerska Judit Polgár är nog den som är närmast, med både utseendet och att hon blev stormästare redan som 15-åring. Det märks överlag att de har haft en bra koll på schackvärlden, och nästan varenda match som spelas i serien är riktiga matcher. De rör till och med pjäserna på rätt sätt. 

Om vi bortser från schacken så är Queen’s Gambit en serie om en ung flicka som försöker hitta sin plats i världen. Den är otroligt vacker att titta på. Som det ofta är med serier som utspelar sig på 1950- och 1960-talet. Gillar du kostymer och klänningar från den här tiden kan du passa på att njuta ordentligt. 

Anya Taylor-Joy är helt otroligt och äger varenda scen. Har nog aldrig sett henne gör en mindre bra presentation. Älskar henne i både The Witch och den nyaste tolkningen av Emma. Kul att se Harry Melling (Dudley från Harry Potter) börja dyka upp i fler och fler saker nu. Thomas Brodie-Sangster gör också en bra insats som Beths motståndare. Men det är till största delen Anya egna show.

Jag gillade verkligen Queen’s Gambit och jag hoppas att ni andra också kan uppskatta den. Man behöver verkligen inte gilla eller förstå schack för att uppskatta den här serien. 

Titel: Queen’s Gambit
Medverkande: Anya Taylor-Joy, Marielle Heller, Thomas Brodie-Sangster
År: 2020 – 2020
Mitt betyg: ★★★★

Skapare: Allan Scott
Genre: Drama 
Network: Netflix
IMBd betyg: 8.8/10

2 kommentarer

  • Lena

    Det här är verkligen en av de bästa serierna som släppts i år. Skådespelarna, handlingen, fotografiet samspelade väldigt bra. Älskar att fler mini serier får ta rum för det betyder också att kvaliten oftast går upp då dem har pressat med tid för att få till det perfekt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *