Filmer

Bota höstdeppen med fyra tonårsdraman

När jag känner mig nere finns det få saker som fungerar lika bra att göra mig glad som just tonårsdraman. De är som en trygg filt som man kan dra på sig och se liggandes i sängen. Bli varm i själen av första förälskelsen och fälla en tår när karaktärerna gråter ut sina hjärtan. Perfekt för tillfällen när det blir mörkt redan klockan fyra och så fort man kommer hem från jobb eller skolan bara vill ta på sig pyjamasen och krypa ner under täcket. 

Mean Girls

Om man skulle utse den bästa tonårsfilmen så är Mean Girls högt upp på listan över de nominerade. Helt klart. Den är så perfekt. Älskar främst hur den är skriven. Den har verkligen blivit ikonisk och en film man alltid kan citera om och om igen. It’s so fetch! När jag tänker på tonårsfilmer kommer det främst upp två skådespelare i mitt huvud. Som påminner mig om barndomen och dessa filmer. Lindsay Lohan är såklart en av dem. Lite sugen på att se vad hon gör idag, men de senaste projekten verkar inte allt för bra… Tråkigt. 

Mean Girls handlar om Cathy som för första gången hamnar i en vanlig skola i USA efter ha blivit hemskolad. Hon möter direkt motstånd och försöker hitta sin plats. Den finns att se på SF Anytime, ViaPlay och Amazon Prime. Andra filmer med Lindsay Lohan i spetsen som jag kan rekommendera är Freaky Friday och Confessions of a Teenage Drama Queen som finns på både SF Anytime och Disney+.

A Cinderella Story

Den andra skådespelaren från min barndom är Hilary Duff. Minns att det var varannan vecka vem som var min favorit. Wow. Tänk när ens favoriter var Lohan och Duff. Livet alltså! Det finns några riktigt härliga Hilary Duff filmer där ute men några som är svårare att hitta på streamingtjänster här i Sverige dock. En som däremot finns är A Cinderella Story. Den klassiska berättelsen om en ung flicka som mister sin far, tvingas leva med sin elaka styvmor och styvsystrar, bli behandlad som en assistent/hushållerska, träffar pojken av sina drömmar osv. Fast nu i modern form. 

Sam (Duff) chattar med en kille som hon inte vet vem det är (Chad Michael Murray) och första gången de träffas är på dansen när hon har mask på sig. Han gör allt i sin makt att försöka hitta sin drömtjej efter hon sprungit därifrån. Finns att se på SF Anytime, Netflix och ViaPlay.

10 Things I Hate About You

Tonårsfilmen som folk som inte vanligtvis gillar tonårsfilmer eller romantiska komedier brukar uppskatta. Det är en svår målgrupp att lyckas övertyga men det verkar som att 10 Things I Hate About You har lyckats väldigt bra med det. Superhärlig komedi om det klassiska gå från hat till kärlek. Men även töntarna som gör allt för att få den coola och snygga tjejen. Bra skådespelare som Heath Ledger, Julia Stiles och Joseph Gordon-Levitt. 

Cameron är ny på skolan och blir blixtförälskad direkt i Bianca. Problem: hon får inte dejta så länge hennes syster inte göra det. Han bestämmer sig för att hitta en dejt till systern, Kat, och valet blir på en riktig badboy – Patrick Verona. Ni hittar den på SF Anytime, ViaPlay och Disney+.

The Princess Diaries

En prinsessas dagbok är en gammal favorit hos mig. Den är bara så himla mysig och jag gillar verkligen Mia och kärleken som uppstår. Det tråkiga är att i andra filmen plockar de just bort det och fokuserar på något helt nytt. Jaja, man kan inte få allt antar jag. Det är en ung Anne Hathaway som jag kan känna igen mig i (speciellt när borsten går sönder när frisören ska borsta hennes hår…). Och ingen kan ha spelat drottningen bättre än Julie Andrews. Den perfekta kombinationen av de två.

Mia Thermopolis är en nördig tonåring som är van att vara osynlig. Men hon hamnar direkt i rampljuset när det visar sig att hennes främmande farmor är i själva verket drottning Clarisse Renaldi över Genovia, och att Mia är arvtagare till tronen. Ni hittar den på SF Anytime, ViaPlay och Disney+.

Andra tonårsdraman som kan bota höstdeppen:
 • Easy A (SF Anytime, Viaplay, Netflix)
 • The Sisterhood of the Traveling Pants (SF Anytime, Viaplay, C More)
 • What a Girl Wants (SF Anytime, Viaplay, Netflix)
 • Bring It On (SF Anytime, Netflix)
 • Clueless (SF Anytime, Viaplay)
 • 13 Going On 30 (SF Anytime, Netflix)
 • Juno (SF Anytime, Viaplay)
 • The Breakfast Club (SF Anytime, Viaplay)
 • The Edge of Seventeen (SF Anytime, Viaplay)
 • The Perks of Being a Wallflower (SF Anytime, Viaplay)
 • Legally Blonde (SF Anytime, Viaplay)
 • Hairspray (SF Anytime, Viaplay)

En kommentar

 • felicia

  Har svårt för The Princess Diaries eftersom jag gillade böckerna så mycket i högstadiet (speciellt andra filmen). Måste se om mean girl, många år sedan sist 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *