Filmer,  månadssammanfattningar

Filmdagboken | Oktober ’19

Filmdagboken för oktober innehåller 14 stycken filmer. Väldigt blandat med bra och mindre bra filmer. Vänta lite… det blev ingen skräckfilm i oktober? Såg ju visserligen igenom en del Nightmare on Elm Street-filmer i september. Men ingen i oktober? Detta är ju jätteskumt. Däremot såg vi en hel del westernfilmer, och Twilight-filmerna och började en ny filmserie som jag faktiskt inte hade sett innan. Ni kan också se alla filmer på min Letterboxd.

105. Joker

Jag blev besviken på Joker. Alla ni som läst min recension vet nog om detta sedan innan. Ibland tänkte jag att det var nog mig det var fel på, och inte filmen i sig. Det är jag, inte du. Joaquin Phoenix var dock fantastisk som Arthur och det vill jag verkligen inte sticka under stolen. Han var höjdpunkten och bar hela filmen på sina axlar. Tror att Arthur var den mest populära utklädande på Halloween, i alla fall om en kollar på sociala medier. Läskig och aktuell clown. Perfekt för det ändamålet. | ★★★

106. Butch Cassidy and the Sundance Kid

Tror jag förväntade mig mer av Butch Cassidy and the Sundance Kid. Svårt att avgöra vad jag ville ha mer av. Det känns som det var en lång väg fram till det som faktiskt var intressant och då tog filmen slut. Det är helt klart en godkänd film som jag tyckte var bra. Men det kanske var någonting som saknades. Som jag inte riktigt kan sätta fingret på vad det var. | ★★★

107. The Outlaw Josey Wales

Clint Eastwood i både huvudroll och regi. Även den här western förväntade jag mig mer av. Den hade en stark inledning där den la upp alla korten på bordet. Om hur Clints karaktär söker hämnd efter ha sett sin familj dö framför sig. Sedan tonar den ner sig när han träffar ett annat gäng som han ansluter sig till och som hamnar i händerna på hans tidigare fiende. Han räddar personer en efter en och på sitt sätt skapar sig en ny familj. Har jag förresten nämnt att jag är så trött på att se våldtäkter på film? För det är jag verkligen. | ★★★

108. Twilight

Skrev ju lite Twilight efter jag hade läst boken och sett filmen efter flera år. Och egentligen är inte Twilight en jättedålig film. Den är helt ok. Problemet är möjligtvis manuset för det är en exakt kopia av boken som inte är en jättebra bok. Skådespeleriet kan en ifrågasätta en hel del. Speciellt Kristen Stewarts awkwardness. Eller Robert Pattinson ”när han känner lukten av Bella och håller på att spy i sin hand”. Samt regin kan jag ifrågasätta. Och effekterna. Den ser ju tyvärr inte så bra ut… | ★★

Joker var en av filmerna jag såg i oktober, och den enda jag såg på bio
Joker var en av filmerna jag såg i oktober, och den enda jag såg på bio
109. Pale Rider

Ännu en film med Clint Eastwood i både huvudrollen och regi. Ännu en helt ok westernfilm, men tyvärr inte så mycket mer. Clint är tystlåten men samtidigt stenhård. Mycket den stereotypiska mannen. Här är han en präst som av en slump stöter på en grupp med guldletande människor som blir trakasserade av deras granne som vill ha deras mark. Han hjälper självklart till – som den gode mannen han är. En sak som ger mig lite dålig eftersmak är kärleksintresset. Eller det är väl inget intresse, inte från hans sida. Men från den unga (mycket unga) tjejens sida. Hon vill ha honom. Han säger nej tack. Men ändå. | ★★★

110. A Fistful of Dollars

Första filmen i Dollar-trilogin (även kallad Man with No Name-trilogin) av Sergio Leone med Clint Eastwood i huvudrollen. Jag hade fått för mig att jag hade sett denna innan, men tydligen inte. Kul att fått se den nu i alla fall. Den är lika bra som de andra i trilogin, fast jag tror ändå jag föredrar de andra. Den är egentligen en slags remake av Akira Kurosawa Yojimbo, och handlar om en man som går rakt in i en stad där två gäng har tagit över och har en evig kamp. Han bestämmer sig för att slå ut gängen mot varandra och till sin fördel tjäna några slantar på samma gång. | ★★★★

111. The Twilight Saga: New Moon

Sagan fortsätter med New Moon som jag också har tidigare skrivit om efter jag läst boken igen. Den är inte jättebra, och har helt enkelt en hel del av problem på samma sätt som boken. Den ser lite bättre ut än ettan men inte mycket. Det känns fortfarande väldigt tafatt mellan karaktärerna och det händer ingenting i de två första timmarna och sedan allt i de sista tio. Ojämn helt enkelt. | ★★

112. The Twilight Saga: Eclipse

Har inte riktigt hunnit läsa klart denna än, därmed inget inlägg om tredje boken/filmen Eclipse. Men jag såg i alla fall filmen och kan säga att nu börjar den faktiskt se bra ut. Den har mer av en faktiskt handling nu, och visserligen är det en rätt tråkigt sådan. Men den är där. Samma med New Moon så är den ojämn, och det ’viktiga’ är överspelat snabbt och det mindre viktigt är utdraget. | ★★

I oktober såg jag Bella och Edward falla för varandra i Twilight
I oktober såg jag Bella och Edward falla för varandra i Twilight
113. The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1

Ibland kan jag förstå att en ska dela upp böcker i två filmer. För de har mycket som en vill gå igenom och inte behöva lämna utanför. Men i det här fallet förstår jag inte alls. För den här delen är så tråkig och det händer absolut ingenting. Bella och Edward gifter sig. De åker på smekmånad. De har sex. Bella äter en fruktansvärt rosa kyckling. Poff! Hon är gravid. Vargarna (inklusive Jacob) är förbannade och bestämmer sig för att bryta deras pakt. Barnet föds.. och Bella förvandlas. Det hade nästan kunnat vara över på tio minuter. Okej, kanske inte. Men extremt utdraget och tråkigt att titta på. | ★

114. The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2

Det dröjde väldigt länge efter att Part 2 kom ut som jag faktiskt såg den. Minns hur frustrerande och töntigt jag tyckte med slutet och slagsmålet som ”bara var en dröm”. Eller hur bra filmen ser ut förutom bebisen som ser mer ut som Ica-bebisen än en riktig sådan. Det är lång uppförsbacke även i denna för ett slut som bara sker. Inte toppenstark avslut av en filmserie som visserligen aldrig var särskilt stark. | ★★

115. For a Few Dollars More

Tvåan i samma Dollar-trilogin. Om två stycken prisjägare som slår sig samman för att ta fast Indio och hans gäng som planerar att råna en bank. Det är en film fylld med vändningar och knivar i ryggen och en handling som sker i bakgrunden om hämnd. Ungefär som en westernfilm ska vara. Eller hur? Gillar den såklart! | ★★★★

American Pie såg jag för första gången i oktober
American Pie såg jag för första gången i oktober
116. American Pie

Jag hade faktiskt inte sett en enda American Pie film innan denna månad. De kom på tal några gånger och till slut kände vi att det var nog dags för mig att se dem. Jag kan förstå varför tonåringar tyckte dessa var toppenbra. Ettan är helt okej. Den är helt klart godkänd, inte för att den var rolig utan mer skämskudde. Men den hade en story och gick på den. Om några tonåringar som har sex alldeles för mycket i huvudet. | ★★★

117. American Pie 2

Vi fortsatte såklart med tvåan som följer samma premiss. Samma gäng och samma mål. En hel sommar att klara av att få ha sex (igen). Det går självklart olika för de alla, men i slutändan är det exakt samma film som ettan. Vilket är okej, men ingenting mer. Gillar att tjejerna har fått större del i deras sexualitet och att äga den. | ★★

118. American Wedding

Flera år senare samlas gänget ännu en gång för att vittna Jim och Michelle i deras bröllop. Nu är de vuxna och plötsligt är det inte lika roligt (eller charmigt, om det någonsin var det). Den här filmen fokuserar mest på Stiffler som varit en stor del, men ändå i bakgrunden i de andra, och jag gillar honom mer i bakgrunden. Det blir lite för mycket för min smak. | ★


Bästa och sämsta filmerna i oktober

Bästa är For a Few Dollars More även om såklart den första i Dollar-triologin också var bra. Men tror ändå jag uppskattade den andra mer. Kanske för jag har sett den i alla fall två gånger nu. Den sämsta blir nog The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1 även om American Wedding inte var toppen så var ändå Part 1 ett sömnpiller.

Totalt antal filmer: 14
Filmer jag sett tidigare: 6
Filmer jag sett på bio: 1
Antal dokumentärer: 0
Medelbetyg: 2,5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *