Böcker

En novell om dagen | Sammanfattningen

December är snart slut, och även 2020. Det som däremot redan har tagit slut är min julkalender där jag läste en novell om dagen från första december fram till julafton. Jag har kommenterat och gett ett snabbt betyg varje dag på min Instagram. Där ni även idag kan se min topplista över mina fem favoriter.

Men jag ville också ge er en sammanfattning om vad jag tyckte om varje novell så här kommer detta. Överlag var det väldigt fina noveller. Gav en femma och en tvåa. Ingen etta och majoriteten blev en fyra. Känns som noveller ofta är en fyra. Eller hur? De är innehållsrika och berörande på några få sidor. Ett upplägg som passar mig väldigt bra.

MARY SHELLEY – KÄRLEKSPRÖVNINGEN

Jag har läst Mary Shelleys mest kändaste roman Frankenstein som jag gillade. Kan inte jämföra de två då de är helt olika. Gillade Kärleksprövningen. Den behandlar kärlek, väntan och vänskap på ett enkelt sätt. Var förutsägbar, men på ett sätt att vi vet vad som kommer hända, men vi hoppas innerligt (för Angeline) att det inte ska ske. Slutet var dock oväntat, på ett positivt sätt. ★★★★

SELMA LAGERLÖF – FRID PÅ JORDEN

Tror faktiskt inte jag har läst någonting av Selma Lagerlöf innan. Det är ju såklart en hål i min egen läsning. Frid på jorden är en fin novell. Den är spännande och lite skrämmande på sitt sätt. Blir nyfiken och vill veta mer. Var inte helt beredd på vilken väg den tog. Gillade att Lagerlöf blandar in folktro i berättelsen. Den passar också väldigt väl för en novell – även om jag kan förstå tanken att vilja ha en fortsättning och veta mer. Tyvärr tycker jag inte att den har det lilla extra. ★★★

SOPHIE KINSELLA – GÖRA OM

Är vanligtvis kär i Sophie Kinsella och hennes romantiska berättelser. Det slår aldrig fel hos mig. Såklart jag även faller för denna lilla novell. Tycker den är mysig och samtidigt lite rolig med hela inredningen och karaktärerna som är inblandade i den förändringen. Kul romantisk novell helt enkelt. ★★★★

ANGELA CARTER – MÄSTERKATTEN I STÖVLAR

Ska vara en blandning av Mästerkatten i stövlar och Barberaren i Sevilla. Inte direkt bekant med den sistnämnda så kan inte uttrycka mig likheterna där. Det är lite småroligt att följa denna katt och hans ägare. Hur de kommer fram till de ska göra för att lösa detta kärleksproblem. Men egentligen inget mer. ★★★

JOYCE CAROL OATES – NATTSIDAN

Gillade den här novellen som diskuterar vetenskap och tro. Om vad som är sant och vad som är falskt. Den handlar till en stor del om döden och hur de olika karaktär hanterar och reagerar på händelserna. ★★★★

JOJO MOYES – TRETTON DAGAR MED JOHN C

Jag brukar gilla Jojo Moyes. Hon är (tillsammans med Sophie Kinsella) ett säkert kort när det gäller feel good för mig. Men denna novell är bara rätt menlös och gav ingenting. Skulle till och med kunna sänka mitt betyg. Tyckte den bara var tråkig, hade ett ännu tråkigare slut. Och jag är så trött på att läsa om människor som är otrogna. Känns som varenda feel good novell hanterar det ämnet nu. Dock brukar männen vara rätt trista, men snälla… orkar inte mer. ★★

MARCEL PROUST – MADAME DE BREYVES MELANKOLISKA SOMMAR

Detta är en novell om kärlek eller kanske snarare att man är kär i tanken på kärlek. Eftersom de aldrig direkt träffas och har en konversation är kärleken väldigt ytlig. Det är en kärlek som vi alla någonsin har känt. Det är både en underbar och hemsk känsla. Att älska någon på avstånd, och inte riktigt förstå varför. Väldigt fin novell! ★★★★

STEPHEN KING – LITE KRASSLIG, BARA

Jag gillade verkligen Stephen Kings novell. Den är förutsägbar till stor del. Men det tycker jag absolut inte göra någonting. Snarare tvärtom. Det är bara spännande att se vilken väg den tar till slutet vi kanske har förstått. Ruggigt bra! ★★★★

SELMA LAGERLÖF – SPÖKHANDEN

Andra novellen med Selma Lagerlöf och den här slår hårdare för mig. Den är skrämmande, men det som gör den här utöver det lilla extra är hur hon kombinerat de skrämmande ögonblicken med en kommentar på tiden. Hur kvinnor blir behandlade och deras plats i samhället. ★★★★

D.H. LAWRENCE – SOL

Har nog aldrig längtat så mycket efter solen som när jag läste denna. När jag läste Sol har jag också inte haft en enda soltimme på flera veckor. Mitt behov av solens strålar var hög. Att få läsa om en kvinna som solbadar och värme sin nakna hud… wow. Vill bara ha det hon har. Hon förändras i takt med hennes kropp värmas upp. Hennes (troligtvis) förlossningsdepression lättar upp, tyngden på hennes axlar lättar. Fint! ★★★★

LEV TOLSTOJ – EFTER BALEN

Detta är en novell om val i livet. Vi börjar med att lyssna på en diskussion om vad som avgör hur man är som person – arv eller miljö. Huvudkaraktären menar att människor har ett val och berättar när han tog ett val som ung. Valet mellan kärleken eller hans moraliska plikt som människa. Det valet han gjorde har efter det påverkat han och hans liv. ★★★★

MOA MARTINSSON – FJÄDERBREVET

Det är intressant att läsa en novell som är en biografi. Har läst Mor gifter sig av Moa Martinsson – som också är baserat på hennes liv. Men som en novell är det väldigt intressant för det blir aldrig direkt ett avslut. Fjäderbrevet handlar mindre om ett fjäderbrev och mer om hennes födelse, hur samhället var och hennes familj som kämpade för hennes välmående. ★★★★

SYLVIA PLATH – JOHNNY PANIC OCH DRÖMBIBELN

Sylvia Plath har skrivit en novell som får mig att tänka en hel del. Mycket på vad som faktiskt sker, mellan raderna. Vi följer en sekreterare på ett sjukhus som skriver rent patienternas drömmar. Känner mig inte helt säker på vad som sker, allt känns väldigt drömskt, vilket är nog meningen. ★★★★

STIG DAGERMAN – SNÖBLANDAT REGN

Jag har läst en bok av Stig Dagerman tidigare och minns den som väldigt fin, speciellt hans berättarstil. Samma gäller den här novellen. Det är verkligen en fin berättelse om en pojke och hans liv. Blir mer berörd än vad jag trodde jag skulle bli. Får nog lägga Stig Dagerman i mitt minne och läsa mer. ★★★★

SIMONE DE BEAUVOIR – MARCELLE

I Simone de Beauvoirs novell Marcelle får vi följa en kvinna i flera år – som tycker att hon själv är speciell och annorlunda. Beskrev den som vacker och att den stundtals var igenkännande direkt efter jag läste ut den. Men nu? Ärligt talat är detta en av de noveller som jag minns sämst.. ★★★★

FYODOR DOSTOYEVSKY – EN LÖJLIG MÄNNISKAS DRÖM

Jag uppskattar verkligen Dostoyevskys sätt att skriva. Han är otroligt bra på människors grubblande. Har läst Brott & Straff som jag älskade och har Idioten hemma. Men blivit avskräckt av att läsa den, pga den är så tjock. Den är novellen är väldigt bra också. Om en man som funderar väldigt mycket på vad som är meningen med livet och vad är sanningen. ★★★★

KARIN BOYE – ELLA GÖR SIG FRI

En novell som jag tror tyvärr många känner igen sig i. Den handlar om Ella som en dag känner att hon får nog. Mannen hon är gift med är inte den personen hon vill och borde leva med. Berörande i många aspekter men är lite kluven till slutet. ★★★★

VIRGINIA WOOLF – ARVET

Jag gillade verkligen Arvet. Det jag gillar med denna är det som sker mellan raderna. Den handlar om en man som precis förlorat sin fru i en olycka och börjar läsa hennes dagböcker som visar en annan sida som han inte tidigare har sett. För ja, det hon skriver i sina dagböcker är någonting han borde ha sett – om han hade tittat. Hans sätt att ta till sig informationen säger en hel del om relationen och hans fru. ★★★★★

EDGAR ALLAN POE – HUSET USHERS UNDERGÅNG

Jag har läst den här tidigare men det är fortfarande en skrämmande novell. Edgar Allan Poe gör ofta bra och skrämmande berättelser som jag kan rekommendera. Den här handlar om en man som åker hem till en gammal vän. ★★★★

OSCAR WILDE – NÄKTERGALEN OCH ROSEN & LADY ALROY

Det här är faktiskt två små noveller. Gillade verkligen Näktergalen och rosen och hade nog kunnat ge den en femma. Lady Alroy var nog mer en trea för mig. Och därför blir det en stabil fyra. Näktergalen och rosen handlar om en näktergal som bestämmer sig att hjälpa en student till att få kärleken. ★★★★

NORA EPHRON – ATT GÅ VIDARE

Nora Ephron är mest känd för manus och regi till filmer som You’ve Got Mail och Sleepless in Seattle. Detta är en novell som är biografisk om ett hus där hon en gång levde i New York. Det är både en kärleksberättelse för hemmet som hon hade, för allas hem i allmänhet och för staden New York. Tycker det är otroligt mysigt att läsa om. ★★★★

EDGAR ALLAN POE – DEN SVARTA KATTEN

Skrev alldeles nyss att Edgar Allan Poe skriver bra berättelser. Denna är väl helt okej. Det vore en bra om det inte vore så att jag är väldigt kär i katter. Och vissa scener var därför väldigt jobbiga att läsa om. ★★★

DORIS LESSING – RUFUS

Min kärlek för katter är dock väldigt bra att ha i bakhuvudet när jag läser Doris Lessings novell om katten Rufus. Den handlar verkligen bara om att ha katter och vilket fantastiskt djur det är, och vilken överlevare det är. Saknar mig gamla katt. ★★★★

TOVE JANSSON – KATTEN & ÖN

Två berättelser här med. Katten är en fin berättelse om att ha en katt och om en obesvarad kärlek. Ön handlar också på ett sätt om en obesvarad kärlek, eller en komplicerad sådan i alla fall. Om förväntningarna man har. Och det kan jag verkligen känna igen mig i. Romantiseringen om ett liv som kanske inte alltid blir som man vill och att vissa delar, även de gråa, är vackra på sitt sätt. ★★★★

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *