Serier

American Gods | Säsong 2

Säsongsammanfattning för American Gods säsong 2. Varning för spoilers för er som inte sett första och andra säsongen.

Det är verkligen ingen hemlighet att jag älskar American Gods. Speciellt första säsongen som kom 2017, och har typ inte slutat prata om den sen dess. I början av våren kom andra säsongen och nu är det dags för mig att sammanfatta hela säsongen. Ni kan läsa alla mina recaps under serietaggen.

Är andra säsongen lika bra som första?

Ska inte sticka under stolen att jag inte var nervös. Jag var både exalterad för en ny säsong, men också fasade för hur den skulle vara. Bryan Fuller, som är nog en av mina favoriter när det kommer till skapande av serier var huvudmannen i första säsongen, men hoppade sedan av. Hur ska en serie som var byggt så mycket kring Fuller överleva utan honom? Stundtals var serien precis så Fuller möjligtvis hade gjort, i och med att den är fortfarande visuellt vackert och grafiska scener med blod. I slutändan tycker jag ändå, trots att jag själv tappade intresset i mitten av säsongen att det var fullt godkänt. Och faktiskt bra.

American Gods Säsong 2
Att förflytta sig till en annan plats kan ibland vara lite konstigt. Foto: Starz

Kriget mellan de nya och gamla gudarna fortsätter. Nu är sidorna samlade och de börjar förbereda inför vad som komma skall. Det är de nya gudarna, Mr. World, som tar det första offret – Zorya Vechernyaya. Hon förtjänar inte att dö, men det sätter de gudarna som var osäkra på kriget i rätt riktning. Det skapar också en ny allians mellan de gamla gudarna. Nancy, Bilquis och Ibis vill börja gå sin egen väg. Det var tydligt i de första avsnitten, men suddades mer och mer ut i de sista. Är det någonting vi kommer återse i tredje?

En fördjupning av karaktärerna

Under första säsongen fick vi se de fantastiska ”Coming to America”-sekvenserna. Höjdpunkterna i vartenda avsnitt. Nu är de inte med längre, och istället har flera karaktärer fått ett avsnitt där fokusen är på de och deras bakgrund. Vi får se Shadow Moon som ung när han och hans mamma kommer till New York, hur hans mamma får ett dödsbesked och till slut även dör. Teorier om att Mr. W var ansvarig för Shadows mammas död, och att han är hans pappa börjar etsas fast i huvudet.  Vi får också en bakgrund med Mr. W och hans son Thor. Det var ett av de bästa avsnitten på säsongen. Det och Mad Sweeneys avsnitt som var klockrent, vackert och sorgligt. Att behöva säga hejdå till Zorya var en sak. Men att säga hejdå till Sweeney. Det gör ont.

American Gods Säsong 2
Laura Moon har en berg-och-dalbana i andra säsongen. Foto: Starz

Sedan Gillian Andersons avhopp som Media fick vi ett nytt ansikte på henne. Vilket var väldigt logiskt. Gillians Media kommunicerade med hjälp av tv-apparater och svartvita figurer. Referenserna var gamla med allt ifrån Monroe till Bowie. Nu fick vi uppgraderingen till Media 2.0, som använder sig av hashtags och emojies. Som sagt väldigt logiskt, men hon blir väldigt irriterande. De nya gudarna var aldrig för mig särskilt intressanta i första säsongen, och de fortsätter lika ointressanta här. Det är väl Tech Boy som gått från irriterande till en gnutta intressant.

Fortsatt favorit hos mig

I slutändan var American Gods säsong 2 ojämn. Med tråkiga avsnitt till helt fantastiska. Det har inte riktigt kommit någon vart i kriget. Men det är också inte det viktiga för mig. Jag saknade scener mellan Shadow och Mr. W. Det var alltid spänt mellan de två och vi fick aldrig riktigt de fantastiska roadtrip-scenerna. Oavsett så fortsätter American Gods vara en favorit hos mig.

American Gods Säsong 2
Nancy fortsätter vara en av de bästa karaktärerna, speciellt med hans tal. Foto: Starz

NÄSTA SÄSONG

Det är väldigt skönt att vi vet om att det kommer en tredje säsong. Tidigare har det varit väldigt oklart, och att vi fick vänta i två år. Men det kommer en tredje, och vi kan nog förvänta oss den i midseason-säsong nästa år. Alternativt lite närmare sommaren än vanligt. Meddelar såklart när jag vet! Ser riktigt fram emot att se karaktären Low Key Lyesmith återkomma. Som bara synts en sekund tidigare, och lär komma när som helst för att matcha boken.

★★★★

TITEL American Gods MEDVERKANDE Ricky Whittle, Emily Browning och Ian MacShane GENRE Drama, Fantasy och Mystery ÅR 2017 – NETWORK Starz HANDLING Shadow släpps ut tidigare från fängelset med nyheten om att hans fru har dött. På väg hem mot begravning träffar han en man som erbjuder honom ett jobb. Shadow kastas in i ett krig mellan gamla och nya gudar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *