Serier

Kingdom | Koreanskt zombiedrama som är en fröjd för ögat

En spoilerfri recension av första säsongen av Kingdom.

Kingdom är en koreansk serie som kom förra året, och släppte nyligen sin andra säsong på Netflix. En serie som tyvärr hade gått under min radar. Tills nu. Det var en slump som jag och min sambo såg den när vi scrollade genom Netflix. Precis när vi hade ett tomrum att fylla med en bra serie i god kvalité. Tack att vi fann denna pärla till serie.

Hur mycket jag än gillar att se mina tonårsdrama som blivit mitt guilty pleasure så är det något så fantastiskt att se en serie som har flera kvaliteter. Kingdom har intriger, politiskt drama, intressanta karaktärer, zombies som sprider sin ’sjukdom’ som pesten (eller Corona…). En serie där vi får glimtar av någonting större – vi blir nyfikna, börjar tänka, fundera, skapa hypoteser – utan att de kastar bort det och ger oss svar direkt. Det är en serie som ger oss någonting mer och skapar en wow-känsla med rätt verktyg och inte en massa nakna människor i bakgrunden eller kärleksdravel. Därför har jag blivit frälst av denna koreanska pärla.

Kronprinsen Lee Chang pekas ut som förrädare. Foto: Juhan Noh/Netflix
Kronprinsen Lee Chang pekas ut som förrädare. Foto: Juhan Noh/Netflix

Kungen insjuknar i smittkoppor och blir allt sämre. Rykten om att han faktiskt har dött sprider sig samtidigt som klanen Haewon Cho pekar ut kronprinsen Lee Chang som förrädare. I jakt på sanningen om sin far rider kronprisen tillsammans med sin vakt, Moo Young, för att leta upp kungens läkare. Istället hamnar de i en by som har blivit plågad av en mystisk sjukdom. 

Politiskt drama om klasser

Visserligen är det en serie som fokuserar mycket på zombies. Men det är lika mycket, om inte mer, en serie som handlar främst om politik. Om maktspelet och samhällsklasserna. Därför känns det som, under vissa stunder, att vi tittar på Game of Thrones. Eftersom det är intriger, planer och en tron som flera vill säkra. Grunden i Kingdom är egentligen klasserna och skillnaderna på det. Hur den rika adeln reagerar på problemet och handlar utifrån det. Att de fattiga människorna får ta saker i egna händer och tar beslut som får förödande konsekvenser.

Drottningen väntar barn – den nya kronprisen. Foto: Juhan Noh/Netflix
Drottningen väntar barn – den nya kronprinsen. Foto: Juhan Noh/Netflix

Gripande action och våld i någon form av tillfredställelse och brutalitet. Det är nog så jag skulle beskriva första säsongen av Kingdom. De är inte rädda för att visa blod och våldet. Vilket kanske får många att vända och scrolla förbi, men jag kan istället bli lättad. För att det inte sparar på krutet och tänker på publiken allt för mycket. Jag vet inte varför men det är bara skönt ibland att det inte finns några större gränser på vad man får och inte får visa och göra. 

Nu är jag redo att se andra säsongen som kom nyligen. Säsongsavslutningen lämnade oss med stor vilja att se mer. Allt vi visste innan – kan vi vara säkra på det eller är det en lögn? 

Kingdom visar otroligt vackert och brutalt våld. Foto: Juhan Noh/Netflix
Kingdom visar otroligt vackert och brutalt våld. Foto: Juhan Noh/Netflix
Detaljerad information

Titel: Kingdom

Medverkande: Doona Bae, Ji-Hoon Ju, Seung-ryong, Seong-hun Kim

År: 2019 –

Mitt betyg: ★★★★★

Skapare: Seong-hun Kim, Kim Eun-hee

Genre: Action, Drama, Horror 

Network: Netflix

IMDb betyg: 8.3/10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *