Böcker

Women’s Prize for Fiction | The Longlist 2021

Women’s Prize For Fiction släppte igår kväll sin långa lista inför priset som delas ut mitt i sommaren. Den första listan presenterades med 16 titlar, och i slutändan kommer det en kortare på sex stycken. Tio titlar ska helt enkelt bort från den här listan.

Jag har verkligen börjat intressera mig för detta pris. Det är bara kvinnor som blir nominerade (såklart) och de tidigare vinnarna har alltid varit bra och intressanta. 2020 vann Hamnet av Maggie O’Farrell, och jag gillade den väldigt mycket. Det kommer även titlar som jag aldrig har hört talas om innan och det öppnar verkligen mina vyer för annan sorts litteratur – kul! Av dessa 16 titlar kände jag bara igen 4 stycken; Small Pleasures, Summer, The Vanishing Half och Transcendent Kingdom.

Alla bilder och beskrivningar kommer ifrån Women’s Prize For Fiction men jag har översatt och förkortat texterna.

Because of You av Dawn French

Tick-tock, tick-tock, tick-tock… midnatt. Det gamla årtusendet förvandlas till det nya. På samma sjukhus föder två mycket olika kvinnor två mycket lika döttrar.
Hope lämnar med en vacker flicka. Anna lämnar med tomma armar. Sjutton år senare hämtar gudarna som håller vakt över trasiga hjärtan mödrar hämnd, och sanningen börjar rulla, hemskt och djupt, mot dem alla. Moder-kärlekens kraft kommer att testas till dess gränser. Kanske bortom…

Burnt Suger av Avni Doshi

I sin ungdom var Tara vild. Hon övergav sitt ordnade äktenskap för att gå med i en ashram, tog en olycklig konstnär för en älskare, gjorde uppror mot alla sociala förväntningar på en bra indisk kvinna – allt med sitt lilla barn i släp. Nu är hon en gammal kvinna med ett bleknande minne, och hennes vuxna dotter står inför uppgiften att ta hand om sin mamma som aldrig tycktes bry sig om henne. Detta är en förgiftad kärlekshistoria – mellan mor och dotter.

Consent av Annabel Lyon

Saskia och Jenny är tvillingar, men enbart lika på utseendet. När Jenny skadas allvarligt i en olycka får Saskia pausa sitt liv för sin syster. Sara och Mattie är systrar och Mattie behöver heltidsvård och Sara lämnar hemmet vid första tillfället. När deras mamma dör måste Sara flytta Mattie till henne. Så småningom lär sig Sara och Saskia att båda deras systrars liv, och faktiskt deras egna, har förändrats av en mans förödande handlingar…

Detransition, Baby av Torrey Peters

Reese hade nästan allt; ett liv som transkvinnor bara kunde drömma om – det enda som saknades var ett barn. Sedan föll allt och tre år senare försöker hon fortfarande undvika sin ensamhet. När hennes ex, som övergick från Amy till Ames, frågar om hon är intresserad av att bli mamma blir Reese intresserad. Ames har haft en affär med sin chef Katarina som nu blivit gravid. Kan de tre bilda en okonventionell familj – och uppfostra barnet tillsammans?

Exciting Times av Naoise Dolan

När du lämnar Irland som 22 åring för att spendera dina föräldrars pengar kallas det ett gap year. När Ava lämnar Irland för att tjäna sina egna pengar är hon inte säker på vad man ska kalla det, men det handlar om: ett dåligt betalt jobb i Hong Kong som engelska lärare för rika barn, Julian som gillar att spendera pengar på Ava, Edith som lyssnar på henne och pengar, kärlek, cynism, outtalade känslor och osannolika förbindelser.

How the One-Armed Sister Sweeps Her House av Cherie Jones

I Baxters Beach, Barbados, finns det en berättelse om den enarmade systern, en varningsberättelse om vad som händer med flickor som inte lyder sina mödrar. När Lala växer upp ser hon att berättelser ger hopp – om livet efter att ha förlorat en bebis under de mest fruktansvärda omständigheterna och gifta sig med fel man. Och för Mira? Det handlar om att hålla sig vid liv, försöka förstå det faktum att hennes man har mördats.

Luster av Raven Leilani

Edie försöker bara överleva. Hon har ett tråkigt jobb, sover med alla män som är fel och har misslyckats med det enda som betydde någonting för henne: målning. Och sedan träffar hon Eric, en vit och medelålders man med en fru som är för öppet äktenskap och deras adopterade dotter. Som det inte vore tillräckligt svårt att navigera i det ständigt skiftande landskapet som ung svart kvinna, med ingen annanstans kvar att gå, hamnar Edie först i Erics hem och familj.

No One is Talking About This av Patricia Lockwood

En kvinna som är känd för sina virala inlägg på sociala medier reser världen över och talar till sina älskande fans. Plötsligt genomborrar två texter från hennes mamma: ’Något har gått fel’ och ’Hur snart kan du komma hit?’ När det verkliga livet och dess insatser kolliderar med internets ökande absurditet, konfronterar kvinnan en värld som tycks innehålla både ett överflöd av bevis på att det finns godhet i universum och en översvämning av bevis för det motsatta.

Nothing But Blue Sky av Kathleen MacMahon

Finns det något som ett perfekt äktenskap? David trodde det. Men när hans fru Mary Rose dör plötsligt måste han tänka igen. När han återupplevde sina tjugo år tillsammans ser David att marken under dem hade skiftat och han helt enkelt inte märkt det. Eller hade valt att inte göra det. Att räkna ut vem Mary Rose egentligen var och hemligheterna som hon behöll – några av dessa dolda i vanlig syn – får David att undra om han verkligen kände henne. Kände han ens själv?

Piranesi av Susanna Clarke

Piranesi bor i huset. Kanske har han alltid gjort det. I sina anteckningsböcker gör han ett tydligt register över dess under: labyrinten av hallar, tusentals statyer och tidvattnet som dundrar upp trappor. På tisdagar och fredagar ser Piranesi sin vän, den andra. Men mestadels är han ensam. Meddelanden börjar dyka upp. Det finns någon ny i huset. Men vem är de och vad vill de? Är de en vän eller för med sig förstörelse och galenskap som den andra hävdar?

Small Pleasures av Clare Chambers

Jean är journalist på en lokal tidning, fångad i ett liv av plikt och besvikelse. När en ung kvinna, Gretchen, kontaktar tidningen för att hävda att hennes dotter är resultatet av en jungfru, är det upp till Jean att upptäcka om hon är ett mirakel eller ett bedrägeri. När utredningen vänder hennes tysta liv inifrån och ut får Jean plötsligt en oväntad chans till vänskap, kärlek och lycka. Men det kommer oundvikligen att finnas ett pris att betala.

Summer av Ali Smith

För närvarande känner Sacha till världens problem. Hennes bror Robert är bara problem. Deras mor och far har problem. Under tiden är världen i meltdown. Tidigare en härlig sommar. En annan bror och syster vet att de lever på lånad tid. Det här är en berättelse om människor på gränsen till förändring. De är familj, men de tror att de är främlingar. Så: var börjar familjen? Och vad har människor som tror att de inte har något gemensamt?

The Golden Rule av Amanda Craig

Hannah, intelligent och hårt arbetande, har lyckats fly från den tråkiga staden genom examen, karriär och ett äktenskap med den privilegierade Jake. Hennes liv har dock gått katastrofalt fel. Jake har lämnat henne och blir desperat nog för att gå med på att mörda den brutala mannen till den rika kvinnan hon möter på ett tåg i gengäld för att Jake dödades. När hon dyker upp för att hålla sitt löfte, möter hon en man som berättar en helt annan historia.

The Vanishing Half av Brit Bennett

Tvillingsystrarna Vignes, kommer alltid vara identiska. Men efter vuxit upp tillsammans i ett litet sydligt svart samhälle för att gå åt var sitt håll vid sexton års ålder har deras liv förändrats helt. Tio år senare bor en med sin svarta dotter i samma stad som en gång försökt fly. Den andra passeras i hemlighet för vit, och hennes vita man vet ingenting om hennes förflutna. 

Transcendent Kingdom av Yaa Gyasi

Som barn bad Gifty sina föräldrar berätta om historien om sin resa från Ghana till Alabama och förväntade sig hjältemod och romantik. När hennes far och bror ger efter för den hårda verkligheten blir deras familj på fyra enbart två. År senare, desperat att förstå beroendet som förstörde hennes brors liv, vänder hon sig till vetenskapen. Hon lär sig även snart att rötterna till deras trassliga traumer når längre än hon någonsin trodde. 

Unsettled Ground av Claire Fuller

Tvillingarna Jeanie och Julius har alltid haft det annorlunda. Vid 51 års ålder bor de fortfarande hos sin mor, Dot, i landsbygdens isolering och fattigdom. De odlar (och ibland dödar) allt för att få näring. Men när Dot dör hotas deras liv. Jeanie och Julius skulle göra vad som helst för att bevara deras lilla fristad mot omvärldens faror, även om deras mors hemligheter börjar rivas upp och sätta allt de trodde de visste om sina liv på spel.

Min första spaning på dessa böcker är att det är väldigt många som handlar om tvillingar eller syskon överlag. Kanske är ett tema som går just nu. Att syskonkärleken (eller bristen på den) kan vara mer intressant än kärleken mellan två partners. Har försökt att ta ut tre böcker som jag är spontant mest intresserad av och det är nog ändå: Piranesi, The Vanishing Half och How the One-Armed Sister Sweeps.

Ska ni läsa någon av dessa böcker? Eller har ni kanske redan gjort det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *