Filmer

Seven Samurai är Ett småkryps liv

Det finns mängder av filmer som kort och gott är remakes på andra filmer. Vissa tänker man knappt på och andra är lite mer självklara. Att inspireras av andra filmer är självklart, och en av de som gett grunden till många filmer är Akira Kurosawas Seven Samurai. En av dem är Ett småkryps liv.

Vissa regissörer och filmer kan kännas som en utmaning att ta till sig. Vad ska man börja, och hur börjar man? Det kanske inte är varje dag en väljer att sätta på en svartvit samurajfilm från 1950-talet. Speciellt inte när utbudet på streamingtjänster är nästintill oändligt. Lite som när jag skrev om klassiker i böcker. Vart ska man börja? En idé som jag hade då var att ta en berättelse som du känner igen, som Dracula eller Frankenstein. Eller varför inte ta en gammal Disneyfilm som har exakt samma handling. På så sätt är det enkelt att komma in i handlingen. För du vet vad själva premissen är och var den är påväg. 

Seven Samurai handlar om ett par bönder som letar upp ett par samurajer för att rädda dem och deras skörd från att bli tagna. I Ett småkryps liv följer vi den klumpiga och uppfinningsrika myran Flick som letar upp ett gäng tuffa insekter för att hjälpa de stå upp mot gräshopporna. 

Att se Seven Samurai är att investera i sin tid. Den är tre och en halv timme lång. Men hundra procent värt tiden du lägger på att se den. Det må vara enklare att se Disneyfilmen som enbart är en och en halv timme lång. Däremot det du får av Akira Kurosawas samurajfilm är något av det extra. Varje ruta är vacker och genomtänkt. Han tar sin tid att introducera och presentera karaktärerna vilket gör att vi bygger upp en förståelse och känsla för dem.

Nu är du kanske redo för några andra av Akira Kurosawas fantastiska filmer. Andra tips är Yojimbo som Sergio Leone blev väldigt inspirerad av för sin film A Fistful of Dollars. Eller Hidden Fortress där vi hittar några inspirationer till några av karaktärerna i Star Wars. Mina personliga favoriter är Ran, Rashomon och Throne of Blood.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *