Filmer

Filmrecension | Us

Titel: Us
Regissör: Jordan Peele
Medverkande: Lupita Nyong’o, Winston Duke, Elisabeth Moss 
Genre: Horror, Mystery och Thriller
Längd: 1 h 56 min
Premiär: 2019
Land: USA
Mitt betyg: ★★★

Adelaide plågas av ett oförklarligt och outrett trauma från sitt förflutna. Tillsammans med några otäcka tillfälligheter ökar hennes paranoia till nya nivåer, då hon anar att något hemskt kommer att hända hennes familj. Efter en dag på stranden med deras vänner, familjen Tyler, återvänder familjen till sommarhuset. När mörkret faller upptäcker familjen fyra siluetter som står på uppfarten och håller varandras händer.

Det som är fantastiskt med Jordan Peeles filmer, både denna och Get Out är hur han skriver karaktärerna. De är verkliga. Han vet verkligen hur människor är, agerar och pratar. Det är en höjdpunkt med hans filmer. Tyvärr blev jag inte lika överrumplad av Us som jag blev av just Get Out. Men en helt klart bra film som jag rekommenderar varmt.

För att njuta av hela filmen bör en veta så lite som möjligt om den i förväg. Det räcker gott och väl att säga att en familj, kopior av Adelaides egna familj, dyker upp och det blir en kamp om överlevnad. Varje person i familjen kämpar för sin egen och för resterande familjemedlemmars skull, och de använder sina egna styrkor. Ingen blir den hjälplösa individen, utan alla drar sitt strå till stacken. Både de vuxna och de två barnen.

Jag gillar den plågande stämningen. Hur de bara dyker upp och ställer till kaos för familjen, och för många andra. Det jag gillade mest var nog ändå när jag inte visste vad som pågick. När karaktärerna börjar prata och det hela förklaras blir jag mindre intresserad. Och samtidigt försvann den där plågande stämningen. Det tycker jag är tråkigt, för detta var en film jag gärna hade velat gilla så mycket.

De gör sig redo för att överleva Foto: Claudette Barius/Universal Pictures
De gör sig redo för att överleva Foto: Claudette Barius/Universal Pictures

Som jag skrev tidigare kan Jordan Peele skriva bra karaktärer. Men också bra scener som kan vara komiska mitt i allt blod och våldsamma scener. Jag tänker på till exempel en scen med Elisabeth Moss som fick mig att skratta till, utan att den tog mig ifrån den uppenbart våldsamma scenen.

Även om jag tyckte att den var nästan för mycket förklarande. För jag gillar filmer där det kommer in hemska människor som bara vill jävlas för att de har inget bättre för sig. Som till exempel Strangers. Men trots detta så var det en ganska intressant idé.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *