Böcker

Nytt i TBR-hyllan #1

Är ni intresserade av at jag har lagt i min TBR-hylla? Jag hoppas det! För det är så kul med just januari är att jag alltid hittar nya böcker som jag vill läsa. Och det kanske är så för er med? Folk börjar lista böcker från tidigare år, olika utmaningar dyker upp och där finner jag alltid några spännande pärlor. Och det är ändå att jag får någon form av nytt liv i läsandet när året precis börjat och man påbörjar en ny utmaning på Goodreads. Har ni inte Goodreads kan jag varmt rekommendera den och lägg gärna till mig som vän!

Här är böckerna jag har lagt till på min TBR-hylla (To Be Read) i det senaste. Tio stycken böcker som jag ser fram emot att läsa. Kanske någon ni finner intressant också.

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie

Ifemelu och Obinze blir kära i varandra redan i tonåren i Nigeria. När hon får ett visum för att studera i USA är det meningen att han ska följa efter. Men attacken under 11 september kommer emellan. Flera år senare träffas de igen och livets svåraste beslut ligger framför dem.

Anything Is Possible av Elizabeth Strout

Här finns två systrar, den ena byter bort sin självrespekt mot en välbärgad make, den andra söker svar i böcker och finner en själsfrände som förändrar hennes liv. Lucy Barton – huvudpersonen i författarens förra roman – återvänder hem efter sjutton år för att besöka sina syskon …

Sing, Unburied, Sing av Jesmyn Ward

Jojo är tretton år och växer upp i en trasig familj i ett fattigt Mississippi. Mamman Leonie orkar inte med ansvaret för Jojo och hans lillasyster utan flyr in i knarkets dimmor. Pappan är vit och hans familj har aldrig accepterat vare sig den afroamerikanska Leonie eller barnen, så sedan han hamnade i fängelse har de bott på morföräldrarnas lilla bondgård. Men när barnens pappa ska släppas fri väcks hoppet om en bättre framtid till liv.

An American Marriage av Tayari Jones

Roy är ung affärsman, Celestial en lovande konstnär. Men precis när de ska inleda sitt liv tillsammans, händer något som sliter dem isär. Roy blir anklagad för ett brott som Celestial är övertygad om att han inte har begått, och han döms till tolv års fängelse. När domen efter fem år upphävs och Roy kan återvända hem, är den kärlek som en gång fanns inte lika självklar. Går det att rädda ett äktenskap som berövats sitt fundament? 

A Gentleman in Moscow av Amor Towles

I juni 1922 eskorteras Alexander Rostov från en rättegångssal i Moskva till det fashionabla Hotell Metropol. Han har stått åtalad för en dikt han skrivit och med nöd och näppe undgått dödsstraff; istället döms han till husarrest på obestämd tid. Medan Sovjetunionen genomgår decennier av våldsamma omvälvningar försöker Rostov skapa en ny mening och ett annat slags rikedom i sitt liv. Han lär i berättelsens början känna Nina, en nioårig flicka, som blir hans ledsagare in i hotellets sällsamma värld.

Asymmetry av Lisa Halliday

Den unga förlagsassistenten Alice inleder en romans med den världsberömda, och mycket äldre, författaren Ezra Blazer. Det är tidigt på det nya millenniet, med USA:s krig mot Irak som fond och där åren som går markeras av de nobelpris Ezra Blazer inte tilldelas. På Heathrow blir irakisk-amerikanska ekonomiprofessorn Amar, som är på väg till Kurdistan, kvarhållen över helgen. Vad har de här personerna med varandra att göra, och hur korsas deras vägar?

Moon of the Crusted Snow av Waubgeshig Rice 

När vintern är över, blir en liten norra Anishinaabe-gemenskap mörk. Avskuren, människor blir passiva och förvirrade. Paniken byggs när matutbudet minskar. Medan rådet och en ficka av samhällsmedlemmar kämpar för att upprätthålla ordningen, anländer en oväntad besökare som flyr från samhället i söder. Strax efter följer andra.

Ett system så magnifikt att det bländar av Amanda Svensson

Först kom Sebastian, sen kom Clara, sen kom Matilda. Sen kom kalabaliken när en pappa kände för att lätta sig hjärta och någon annans hjärta kom av sig. Den natten föddes inte bara trillingar på Lunds lasarett, utan också nog med hemligheter för en kvarts livstid.

Gift av Tove Ditlevsen

Gift handlar om fyra äktenskap, det första med den 36 år äldre redaktören Viggo F, och om barnen hon föder. Men också om giftet i den spruta som till slut har huvudpersonen helt i sitt våld. Genom hela denna såriga, hudlösa, vansinnigt skickligt skrivna bok, löper förhållandet till skriften som passion och räddningsplanka.

Kejsarens barn av Claire Messud

Manhattan, strax efter millennieskiftet. Planen har ännu inte kraschat in i Twin Towers, New York-societeten diskuterar världsproblemen över ännu en cocktail. Vännerna Danielle, Marina och Julius är trettio år, på väg uppåt och framåt. Danielle är på jakt efter den idé som ska göra henne till ett namn, Julius är fattig men hyllad kritiker. Marina är dotter till ett berömt geni och vill kliva ur sin fars skugga och visa vad hon själv går för.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *