Filmer

Filmrecension | Wonder Woman

Wonder Woman

RegissörPatty Jenkins MedverkandeGal GadotChris Pine & Robin Wright GenreActionAdventureFantasy  Längd: 2 tim 21 min Premiär: 2017 Land: USA, Hong Kong & China

Handling,

Diana, prinsessan av Amazonerna, har blivit tränad som barn för att bli en stor krigare. När en pilot kraschar på deras ö inser hon och de andra Amazonerna att ett stort krig sker utanför deras paradis. Hon bestämmer sig för att åka med piloten för att stoppa kriget.

Jag tycker,

Som vanligt vill jag gärna förvarna att jag inte har särskild stor koll på DC universumet och därav inte heller Wonder Woman. Däremot har jag för mig att hon är en utomjording (?) och inte kommer från en hemlig ö utan istället en planet. Men antar att en kan tolka den premissen hur en känner för.

”I will fight for those who cannot fight for themselves.”

Jag gillar att se starten med Diana och hennes uppväxt. Hur hon är som barn, alla dessa kvinnor som slåss (i vad det känns som väldigt obekväma kläder), och drivet Diana har redan som ung. Hon vill förändra världen. Hon vill kriga för rättvisa och de godas sida. Hon har hela det drivet genom hela filmen. Vilket jag tycker om.

Krig är komplexa. Det vet alla. Det finns oftast inte en ond kraft som styr och stället. Det finns ingen krigsgud som Ares som manipulerar världen. Det vill gärna Wonder Woman tro på – och jag gillar att Chris Pines karaktär försöker om och om igen förklara just hur kriget är komplext. Fast i slutändan var det inte så grått ändå, utan väldigt svart/vitt med vem som är ond (Ares) och de goda (alla andra typ).

Wonder Woman

En sak jag verkligen uppskattade med Wonder Woman var hur den kunde hålla en bra gräns mellan allvar och skämt. Det är komisk och rolig, speciellt när Diana hela tiden ska fråga vad saker är för någonting. Men så fort filmen vill bli allvarlig försvinner skämten. Jag upplever att detta är någonting som liknande filmer har haft svårt för och drar gärna in det komiska i de mer allvarliga scenerna.

Wonder Woman är en film jag uppskattade. Den är fartfyllt. Ser bra ut. Gal Gadot känns som klipp och skuren för rollen. Är väl inte ett jättestort fan av hur hon är klädd. Men det är Wonder Womans kostym – och den går inte att ändra på. Och är inte alla superhjältars kostymer väldigt töntiga?

★★★★

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *